Παράταση ανάσας στο και πέντε για τους «Γιατρούς του Κόσμου»

Έως 31 Μαΐου οι γιατροί στη Μόρια

19/04/2017 - 12:06 Ενημερώθηκε 19/04/2017 - 12:15

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία των «Γιατρών του Κόσμου» προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος Μαΐου για το πρόγραμμα, με βάση το οποίο δραστηριοποιούνται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Όπως είχαμε γράψει την περασμένη εβδομάδα, επί δύο εβδομάδες οι «Γιατροί του Κόσμου» λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας και 15 άτομα συνολικά προσωπικό, κάτι που δημιουργούσε ασφυκτικά προβλήματα στη διαμονή προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.

Επί μια εβδομάδα δεν πραγματοποιούνταν καταγραφή του ιατρικού ιστορικού των νέων αφίξεων, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον έγκαιρο και σωστό εντοπισμό ευάλωτων και τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα, όπως και για τη σωστή λειτουργία των διαδικασιών υποδοχής. Από την άλλη, η παράταση ανάσας στο και πέντε και μάλιστα μέχρι τα τέλη Μαΐου, δηλαδή μόλις για 1,5 μήνα, δημιουργεί νέα ζητήματα. Σύμφωνα με εργαζόμενους στη Μόρια, η κυβέρνηση έχει διαρρεύσει ότι κινείται στην κατεύθυνση να αλλάξει χέρια η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφυγικών καταυλισμών από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Αγγελίδη για την «Εφημερίδα των Συντακτών», το ζήτημα το συζητά η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει τα βήματα που θα διασφαλίσουν την ομαλή αντικατάσταση των ΜΚΟ από κρατικούς φορείς. Ο πρόσφατος νόμος του Υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία δίνει τη δυνατότητα στην ΑΕΜΥ, την εταιρεία που έχει κύριο αντικείμενο τη διαχείριση του νοσοκομείου της Σαντορίνης, να δραστηριοποιηθεί στις προσφυγικές δομές και τα κέντρα κράτησης στους τομείς της φροντίδας υγείας, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της ψυχοκοινωνικής διάγνωσης.

Ωστόσο, τόσο το περιορισμένο προσωπικό της ΑΕΜΥ όσο και η έλλειψη υποδομών και τεχνογνωσίας δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτήματα για την επιτυχία του εγχειρήματος, τουλάχιστον στο χρονοδιάγραμμα που επιθυμεί η κυβέρνηση. Επειδή όμως το τέλος Μαΐου δεν είναι πολύ μακριά, οφείλει η κυβέρνηση διά των αρμοδίων υπουργείων να σπεύσει για να δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές ώστε τα κέντρα υποδοχής να έχουν γιατρούς και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εκεί αποσυμφορώντας τις δημόσιες δομές υγείας που εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να παρέχουν υπηρεσίες ακόμη και για περιστατικά πρωτοβάθμιας υγείας. 

 

Για τους συμβασιούχους στην Πρώτη Υποδοχή

Νέα προκήρυξη από εθνικούς πόρους

Η καθυστέρηση στη συγκρότηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η διαφαινόμενη αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν από την προδιαγεγραμμένη λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής στη Μόρια. Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου, που έκαναν 48ωρη απεργία προ δύο εβδομάδων, διεκδικώντας αποπληρωμή των δεδουλευμένων και αποκατάσταση της ομαλής καταβολής της μισθοδοσίας.

Ειδικότερα, αβεβαιότητα επικρατεί στους συμβασιούχους του κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ που εργάζονται στη Μόρια. Από τα μέσα Απριλίου και σταδιακά έως το Σεπτέμβριο εκπνέουν 160 συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς να υπάρχει έγκαιρος προγραμματισμός για την ανανέωσή τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του «Ε», η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει νέες θέσεις εργασίας από εθνικούς και όχι ευρωπαϊκούς πόρους.

 

 

Ανησυχία Frontex για τις ροές

 

Στο συμπέρασμα ότι η αποδυνάμωση της τουρκικής ακτοφυλακής και των σωμάτων ασφαλείας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο μπορεί να οδηγήσει σε πλημμελή έλεγχο της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής στα τουρκικά παράλια και σε χαλάρωση των μέτρων καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης καταλήγει η Frontex σε εσωτερικό της έγγραφο που δημοσιοποίησε η γερμανική εφημερίδα «Welt».

«Τα προβλήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα των τουρκικών αρχών να συμμορφωθούν με τη συμφωνία. Αυτό γεννά ερωτήματα για τη μελλοντική βιωσιμότητα της συμφωνίας», σημειώνεται στο έγγραφο της Frontex, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δημιουργούνται ωστόσο τα ερωτήματα γιατί η Frontex επισημαίνει εννιά μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν στον έλεγχο της μεταναστευτικής και προσφυγικής ροής εκ μέρους της Τουρκίας, όπως επίσης γιατί τόσους μήνες μέχρι σήμερα δεν εκδηλώθηκε κανένα ουσιαστικό εμπόδιο στην εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας εκ μέρους της Τουρκίας, γεγονός που πιστοποιούν και οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες υπογραμμίζουν τη μεγάλη μείωση του αριθμού όσων διασχίζουν το Αιγαίο.

Η Frontex επισημαίνει, επίσης, ότι ένας αριθμός προσφύγων και μεταναστών εξακολουθεί να διαφεύγει τη διαδικασία ταυτοποίησης στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και υπογραμμίζει τον κίνδυνο να περάσουν έτσι στην Ευρώπη μαχητές του ISIS, αποθαρρυμένοι από τις πρόσφατες ήττες του «Ισλαμικού κράτους» στη Μέση Ανατολή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey