Συμβολική επίσκεψη Αβραμόπουλου και Μαλτέζου υπουργού για τον έναν χρόνο συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας

«Ένα νησί μόνο του δεν μπορεί»

25/03/2017 - 17:47 Ενημερώθηκε 04/04/2017 - 14:17

«Είσαι χαρούμενος εδώ;» ρώτησε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ένα προσφυγόπουλο στον Καρά Τεπέ χτες το μεσημέρι κατά την επίσκεψή του μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός υποδέχτηκε τους επισκέπτες από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης και συζήτησε μαζί τους στο Δημαρχείο.

Επόμενη στάση ήταν ο Καρά Τεπές, όπου το συνεργείο του «Ε» ακολούθησε σε όλη τη διαδρομή τον κ. Αβραμόπουλο αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από το έργο που γίνεται στο ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου και συνεχάρη τον διευθυντή Σταύρο Μυρογιάννη αλλά και τον δήμαρχο. Δύο γυναίκες πρόσφυγες άδραξαν την ευκαιρία και είπαν στον Μαλτέζο υπουργό ότι «δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην Τουρκία, αλλά να προχωρήσουμε στην Ευρώπη».

 

Περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα είχε η επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς επανέλαβαν τη σημασία της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, έναν χρόνο μετά την πραγματοποίησή της. Αμπέλα και Αβραμόπουλος ζήτησαν από τη Μόρια να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Απόδειξη της επιτυχούς εφαρμογής της Δήλωσης είναι η σύγκριση με την κατάσταση που κυριαρχούσε πέρυσι, όταν περίπου 10.000 μετανάστες την ημέρα διέσχιζαν το Αιγαίο, αντί για μέσο όρο 40-50 σήμερα. Οι απώλειες ζωών έχουν μειωθεί κατακόρυφα», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Επίσης, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί ένα νησί ή ένα κράτος να αντιμετωπίζει μόνο του την τεράστια αυτήν πίεση. Η προσφυγική κρίση κατέδειξε την ανάγκη συλλογικής ευρωπαϊκής απάντησης».

Ο Σπ. Γαληνός υποδέχεται τους Ευρωπαίους επισκέπτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης 

Βελτίωση συνθηκών

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπενθύμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως η τελευταία του επίσκεψη στο νησί έλαβε χώρα μετά το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που έφερε στην επιφάνεια λειτουργικές και οργανωτικές αδυναμίες, οι οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεπερνιούνται. «Με ικανοποίηση σήμερα διαπίστωσα πρόοδο σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των υποδομών στα κέντρα, χάρη στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Συγκεκριμένα, για το κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ σημείωσε πως η χωρητικότητά του έχει αυξηθεί και πλέον το κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει σημαντικά περισσότερους ανθρώπους και σε καλύτερες συνθήκες, ενώ τόνισε πως διαπίστωσε πως και οι εγκαταστάσεις στη Μόρια έχουν επίσης αναβαθμιστεί. «Το έργο αυτό θα συνεχιστεί», είπε και υπενθύμισε πως ήδη οι πιο ευάλωτες ομάδες έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα.

 

«Είστε χαρούμενοι εδώ;» ρώτησε ο Δ. Αβραμόπουλος τα προσφυγόπουλα στον Καρά Τεπέ 

«Όχι» στα νέα κέντρα

Σε σχέση με τη δημιουργία περισσότερων κλειστών κέντρων υποδοχής δήλωσε πως θα συμβάλλει στην αύξηση των ρυθμών επιστροφής παράτυπων μεταναστών. «Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός ασφάλειας στα νησιά» είπε και πρόσθεσε πως «ο συνδυασμός των δράσεων αυτών έχει συμβάλει στη σημαντική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών».

Ο κ. Αβραμόπουλος ενημερώνεται από την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Τ. Δεμελή για τη συνεισφορά της στο Κέντρο του Δήμου 

Visa και Άσυλο

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε επίσης πως γνωρίζει ότι οι τοπικές οικονομίες βρίσκονται υπό πίεση. «Γι’ αυτόν τον λόγο, προσπαθήσαμε και πετύχαμε τη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης θεωρήσεων στα σύνορα επτά ελληνικών νησιών. Τέλος, συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου», σημείωσε, παρατηρώντας επίσης πως και ο αριθμός εμπειρογνωμόνων της EASO στα νησιά έχει αυξηθεί.

Με εργαζόμενους ΜΚΟ μίλησαν (από δεξιά) ο ΥΠΕΣ της Μάλτας και ο Ευρ. επίτροπος 

Μήνυμα στα ευρωπαϊκά κράτη

«Ο υπουργός Αμπέλα και εγώ καλούμε όλα τα κράτη-μέλη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ εν κατακλείδι απηύθυνε εκ νέου μήνυμα προς όλα τα κράτη-μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη και να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, «μιας κρίσης που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δοκιμάζει τη συνοχή, τις αντοχές αλλά και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», όπως είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε πως τα ελληνικά νησιά και οι κάτοικοί τους θα έχουν την αμέριστη στήριξη της Επιτροπής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey