Απαγόρευση της λειτουργίας του χώρου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Αιφνιδιαστικά κλείνει το «ΠΙΚΠΑ»;

29/06/2018 - 10:45 Ενημερώθηκε 29/06/2018 - 10:52

Σε συνέχεια των αποφάσεων απαγόρευσης των δύο άτυπων δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών όπως της Λάρσου και διανομής φαγητού- ρουχισμού, όπως αυτή κοντά στις αποθήκες του Κέντρου της Μόριας, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με χτεσινή της απόφαση ανακοίνωσε την απαγόρευση της λειτουργίας της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη Λέσβου» που διαχειρίζεται τις πρώην παιδικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ στην περιοχή πλησίον του αεροδρομίου.

Πρόκειται για μια απόφαση που αιφνιδιάζει, καθώς το λεγόμενο «ΠΙΚΠΑ» λειτουργούσε πάντα βοηθητικά. Θυμίζουμε ότι ο καταυλισμός δημιουργήθηκε πριν να λειτουργήσει το Κέντρο της Μόριας από το 2012 και βρίσκονταν σε συνεχή συνεργασία με τις κρατικές δομές. Ενώ σήμερα βρίσκεται στην κυριότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος κατά χρήση στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (πρώην ΘΕΟΜΗΤΩΡ) και κατά δήλωση έχει παραχωρηθεί από το ανωτέρω νομικό πρόσωπο στην ως άνω μη κερδοσκοπική οργάνωση, και χρησιμοποιείται για την διαβίωση μεταναστών-προσφύγων, καθώς και τη χρήση του χώρου αυτού. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θεωρούν ακατάλληλο και επικίνδυνο τον χώρο για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον.

Η Χ. Καλογήρου

«Ο χώρος κρίθηκε ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον. Συνεπώς η απόφασή μας αυτή λαμβάνεται για την προστασία σημαντικών δημόσιων αγαθών. Η αποσυμφόρηση πρέπει να γίνει απόλυτη προτεραιότητα» δήλωσε στην εφημερίδα μας η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου. Η κ. Καλογήρου δεν σχολίασε κάτι άλλο, θίγοντας, ωστόσο το θέμα της αποσυμφόρησης που αποτελεί αίτημα όλης της κοινωνίας, γίνεται σαφές ότι η Περιφέρεια και με τις προηγούμενες  δύο αποφάσεις απαγόρευσης των δύο άτυπων δομών, στέλνει το δικό της μήνυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» ο έλεγχος χρονολογείται ότι έγινε την περίοδο υπερσυσσώρευσης του καταυλισμού, όπου εγκαταστάθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες πάνω από 200 άτομα, Κούρδοι αιτούντες άσυλο, και οι πρώτοι, μάλιστα, συνοδεία της Αστυνομίας. Τόσο οι διαχειριστές και τα στελέχη της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη Λέσβου», όσο και τα στελέχη του «Θεομήτωρ» δεν γνώριζαν για την εν λόγω απόφαση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι συστάσεις που φέρονται να έγιναν από την υπηρεσία για τη διαρροή στο αποχετευτικό σύστημα και τη σίτα- απεντόμωσης φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί και ενδεχομένως να υπάρξουν ενστάσεις. Εξάλλου και η ίδια ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρει ότι η απόφαση μπορεί να προσβληθεί εντός 15 ημερών, από εκείνους που έχουν έννομο συμφέρον. Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχουμε γράψει, το «ΠΙΚΠΑ» πλέον φιλοξενεί αυτό που προβλέπεται σύμφωνα με τη χωρητικότητά του, καθώς οι αιτούντες άσυλο Κούρδοι μεταφέρθηκαν κάποιοι πίσω στο ΚΥΤ Μόριας που είχαν εγκαταλείψει και άλλοι στον Πειραιά λόγω ευαλωτότητας. Αναμένονται πάντως απαντήσεις τόσο από το «Θεομήτωρ», όσο και από την «Αλληλεγγύη Λέσβου».

Το «Χωριό του Όλοι μαζί» το μακρινό 2012 στις πρώην κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Μια ιστορία από το 2012….

«Το Χωριό του Όλοι Μαζί» δημιουργήθηκε το 2012 ως απάντηση στο κάλεσμα για συντονισμό των οργανώσεων και συλλόγων του νησιού ενόψει της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Αρχικά προσπάθησε να λειτουργήσει ως συντονιστικό όργανο των δράσεων τους. Σύντομα η προσφυγική ροή και οι ανάγκες στέγασης των προσφύγων οδήγησαν στον καταυλισμό του ΠΙΚΠΑ, ενός χώρου κοντά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης που λειτουργούσε στο παρελθόν ως παιδικές κατασκηνώσεις. Ο Δήμος παραχώρησε το ΠΙΚΠΑ και οι εθελοντές το μετέτρεψαν σε ξενώνες για τις ευάλωτες κυρίως ομάδες προσφύγων και όχι μόνο. Με την αύξηση των ροών «το Χωριό του Όλοι Μαζί» σύντομα βρέθηκε να φιλοξενεί στο ΠΙΚΠΑ εκατοντάδες πρόσφυγες και να παρέχει ιατρική, νομική, ψυχολογική και υλικοτεχνική βοήθεια. Η ανταπόκριση του ντόπιου πληθυσμού ήταν χωρίς προηγούμενο( ορισμένα μέλη της εκκλησίας στήριζαν την σίτιση μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πολλούς ανώνυμους εθελοντές που μαγείρευαν σχεδόν καθημερινά).

Το καλοκαίρι του 2014 το ΠΙΚΠΑ έφτασε να φιλοξενεί 600 πρόσφυγες ημερησίως όταν η δυνατότητα του χώρου ήταν για 150 άτομα.

Ταυτόχρονα, ανταποκρίθηκε σε κάθε ανάγκη που παρουσιάστηκε και αφορούσε στους ανθρώπους του νησιού που υπόφεραν εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης παρέχοντας τρόφιμα και οικονομική βοήθεια σε άπορες οικογένειες.

Στο ΠΙΚΠΑ από τις αρχές του 2015 φιλοξενούνται ευάλωτες ομάδες ( θύματα ναυαγίων, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις , ανάπηροι, εγκυμονούσες, λεχώνες, οικογένειες με βρέφη και μικρά παιδιά, άτομα που αιτούνται άσυλο ή επανένωση με μέλη της οικογένειας του στην Ευρώπη). Οργανώθηκε η διανομή τροφίμων καλύτερα, τα σπιτάκια εξοπλίστηκαν με κουζινάκια και θέρμανση, δημιουργήσαμε κεντρική κουζίνα όπου οι ίδιοι μαγειρεύουν, οργανώθηκαν μαθήματα ελληνικών και αγγλικών και η παροχή  ιατρικής φροντίδας και ψυχολογικής στήριξης. Ταυτόχρονα με τη βελτίωση των συνθηκών  στέγασης και φιλοξενίας στο ΠΙΚΠΑ, μαγειρεύονταν και παρέχονταν 2000 γεύματα καθημερινά στους πρόσφυγες στην Μόρια, το Καρά Τεπέ και το λιμάνι. Το ΠΙΚΠΑ διαχειρίστηκε δωρεές και λειτούργησε ως κέντρο διανομής βοήθειας σε όλο το νησί. Υποστήριξε την Κοινωνική Κουζίνα, μεμονωμένους εθελοντές και οργανώσεις που διένειμαν καθημερινά όλα τα είδη που δεχθήκαμε ως δωρεές (τρόφιμα, ρουχισμό, είδη προσωπικής υγιεινής, υπνόσακους, σκηνές κ.α.).

Η «αλληλεγγύη Λέσβου»

Καθώς οι ανάγκες του ΠΙΚΠΑ μεγάλωναν η κάθε οργάνωση του «Χωριού του Όλοι Μαζί» επικεντρώθηκε στο δικό της έργο με αποτέλεσμα η ομάδα που φρόντιζε τις υποθέσεις στο ΠΙΚΠΑ να σχηματίσει την οργάνωση «Αλληλεγγύη Λέσβου» για να διαχειριστεί τις δωρεές σε χρήματα και ανθρώπινο δυναμικό που κατέφταναν από κάθε μέρος της υφηλίου και να κάνει πιο αποτελεσματική τη βοήθεια προς τις ευάλωτες ομάδες των  προσφύγων.

Οι φίλοι και υποστηρικτές τούς ξέρουν ως η ομάδα του ΠΙΚΠΑ ( η ονομασία της κατασκήνωσης).  Το  χειμώνα του 2016 απαγορεύτηκε από το Δήμο Λέσβου να χρησιμοποιείται η ονομασία αυτή η οποία αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπηρεσία του Υπουργείου  Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Έτσι γεννήθηκε η «Αλληλεγγύη Λέσβου (πρώην κατασκηνώσεις ΠΙΚΠΑ)».

 

Τα παίρνει σβάρνα όλα;

Αστράφτει και βροντά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τον τελευταίο καιρό που φαίνεται να υιοθετεί ακρίτως  την επιχειρηματολογία περί ασυδοσίας των ΜΚΟ και αφού αποφάσισε να απαγορεύσει τη λειτουργία των δύο άτυπων δομών, στη Λάρσο και κοντά στο ΚΥΤ Μόριας, χτες πήρε… σβάρνα και το ΠΙΚΠΑ! Το οποίο κουβαλά τη δική του ιστορία.  Υπήρξε παρόν στην απουσία του κράτους και από κει οι εθελοντές έκαναν την καταγραφή και όριζαν στην αστυνομία ποιοι αναμένονται να μεταφερθούν στον Πειραιά! Αλλά ακόμα και σήμερα που φιλοξενεί ευάλωτες ομάδες προσφύγων. Το τι θα γίνει τελικά και ποιες αντιδράσεις θα υπάρξουν, αν υπάρξουν θα το δούμε στη συνέχεια, βέβαια. Εκτός κι αν μαζί με τα «ξερά» επιχειρείται να καούν  και τα «χλωρά»!

Αναρωτιέται όμως κανείς, αν το ΠΙΚΠΑ που φιλοξενεί μάξιμουμ 120 ανθρώπους και «δεν λειτουργεί με το γράμμα του νόμου», όπως υποδεικνύουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, τότε το Κέντρο της Μόριας πόσο νόμιμο είναι; Που φιλοξενεί υπερδιπλάσιο αριθμό της χωρητικότητάς του και υπερδεκαπλάσιο (!) των εγκαταστάσεων υγιεινής; Είναι γνωστό ότι η διεύθυνση Περιβάλλοντος επέβαλε για το ΚΥΤ Μόριας πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ. Για τη δημόσια υγεία εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα από τον υπερπληθυσμό;

Αν.Παζ.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey