Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Nίκος Περέλης
Η Σαπφώ της Λέσβου (θέατρο)
Εκδόσεις Αγγελάκη
Αθήνα 2017, σελ. 174
«Η ευαισθησία της Σαπφώς δυναμώνει το πάθος της. Πάθος που ξεχειλίζει από συναίσθημα, που δεν φοβάται να τα απλώσει, να τα κοινοποιήσει, να τα μεταδώσει. Αυτή η ενεργητικότητά της παρακολουθείται από την σκέψη και την κρίση της, που κάνουν τις επιλογές της καθαρές και αποφασιστικές. Ξέρει τι θέλει, ξεχωρίζει το κακό και άσχημο, από το καλό και όμορφο. Κοιτάζει με διαύγεια γύρω της, κι ενθουσιάζεται από την κάθε μικρή λεπτομέρεια που περιέχει αλήθεια και φως. Πιστεύει σ’ αυτά που νιώθει και δένεται σ’ αυτό που ξεχωρίζει με διαύγεια, αμεσότητα, αγάπη και θέρμη. Η θερμοκρασία της επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα γύρω της. Επειδή εκτίθεται και αναλώνεται σ’ ό,τι αγγίζει, γίνεται τρωτή στις αντιξοότητες. Κι αυτές όμως τις παλεύει με σθένος και ειλικρίνεια. Δεν μασάει τα λόγια της. Γι’ αυτό μπόρεσε ν’ ακουμπήσει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον των συγχρόνων της όσο και των αιώνων που ακολούθησαν. Η Σαπφώ -στο θέατρο- δεν μπορεί να παιχτεί χωρίς πάθος και εγρήγορση, χωρίς ενθουσιασμό και σπαραγμό…»
Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο του Νίκου Περέλη, συγγραφέα, σκηνοθέτη, θεατρανθρώπου, στο νέο του θεατρικό έργο για τη Σαπφώ της Λέσβου. Τα πρόσωπα του έργου είναι τα παρακάτω: Σαπφώ, Αλκαίος, Πιττακός, Ανδρομέδα, Ατθίς, Χάραξος, Ερμιόνη, Γογγύλα, Αγαλλίς. Η εποχή που τοποθετείται είναι το τέλος του 6ου αιώνα και οι αρχές του 5ου.
Το έργο ξεκινάει με τα παρακάτω: «Στο τέλος του 6ου αιώνα και οι αρχές του 5ου δηλαδή πριν λίγα χρόνια, φίλοι θεατές, γεννήθηκε στη Λέσβο η Σαπφώ. Κι ήταν το τότε σαν και χτες όταν ακούστηκε παντού το «σ’ αγαπώ»! Το «σ’ αγαπώ»! με πάθος, θάρρος και ορμή που σ’ όλο τον κόσμο έγινε γνωστό. Βγήκε απ’ την Ποιήτρια, της Ψάπφας, το κορμί, που ποτέ δεν κράτησε το στόμα της κλειστό. Έβγαλε στη φόρα τα μύχια της ψυχής, τον έρωτά της κραύγασε παντού κι ακούστηκε η κραυγή της στα πέρατα της γης και γκρέμισε, με θάρρος, όλα τα ταμπού! Είναι δικιά μας η Σαπφώ; Την ξέρουμε καλά; (ας μην βιαστούμε ν’ απαντήσουμε σαφώς). Είναι τα γεγονότα που την έθρεψαν πολλά! Θα μας τα πει απόψε, το τραγούδι της Σαπφώς!».
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Κυριάκος Κουκούλας - Τάσος Μακρής: «Ο Πολιχνίτος του 20ου αιώνα. Οικισμός - Λαογραφία - Πολιτισμός - Οικονομία» (Μετάφραση στα αγγλικά: Ζέτα Χατζηαντωνίου), Β΄ Έκδοση - Βελτιωμένη και επαυξημένη, Εκδόσεις Μύθος, Μυτιλήνη 2018, σελ. 237.
Ελένη Γαληνού: «Μυστική διαθήκη. Οι κρυφοί κόσμοι της Δούκισσας της Πλακεντίας», Εκδόσεις Διόπτρα, Αθήνα 2017, σελ. 462.