Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μια έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα γεμάτη συναισθήματα
Πολλές φορές η απεικόνιση των καταστάσεων μέσα από έργα τέχνης συντελεί στην πιο δυνατή υπενθύμιση γεγονότων της ιστορίας της ανθρωπότητας που δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν με τόση ένταση οι λέξεις.
Οι φωτογραφίες της έκθεσης «Ανθρώπινες ιστορίες. Ισότητα στη ζωή, στην κοινωνία και στην εκπαίδευση» του μέλους της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, Μιχάλη Μπάκα, δείχνουν με μοναδικό τρόπο συναισθήματα που γέννησαν οι καταστάσεις που βίωσαν άνθρωποι σε μία από της πιο δυνατές κρίσεις των τελευταίων χρόνων, που σημάδεψαν την Λέσβο, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, της μεταναστευτικής - προσφυγικής κρίσης, η οποία δεν θα τελειώσει όσοι ψυχές χάνονται στα πελάγη αναζήτησης ενός καλύτερου κόσμου.
Πόνος, αγωνία, θλίψη είναι μερικά από τα πιο έντονα συναισθήματα που φαίνονται να βιώνουν τα «μοντέλα» των φωτογραφιών αυτών, σε πόζες που δεν προγραμματίστηκαν, απλά συνέβησαν στην κλεψύδρα της ζωής τους… Το ανεκπλήρωτο αίσθημα ικανοποίησης μιας ανθρώπινης ζωής έτσι όπως όλοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν, ίσως είναι το πιο τραγικό στοιχείο που θα συναντήσει κανείς σε όλες τις φωτογραφίες.
Υπό τους στίχους του τραγουδιού «Σαν τον μετανάστη» του Λευτέρη Παπαδόπουλου με ερμηνεία από τον Ζουλφού Λιβανελί, συναντώνται, σε ένα μοναδικό βίντεο, όλες οι φωτογραφίες της έκθεσης που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Paris VIII το Νοέμβριο του 2022. Ακολούθως, τον Δεκέμβρη, η έκθεση αυτή εγκαινίασε τον εκθεσιακό της χώρο της ΦΕΜ στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, μετά από δύο χρόνια απαγόρευσης λόγω της πανδημίας, και πρόκειται να ταξιδέψει, τέλος Φλεβάρη, στην Κωνστάντζα της Γερμανίας.
Σημειώνεται ότι στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν στην ΦΕΜ μίλησαν οι διερμηνέας,Naiem Abdullah Mohammadi, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου με αντικείμενο «Ιστορία της Τέχνης και Οπτικός Πολιτισμός», Εύη Σαμπανίκου.
Ανθρώπινες ιστορίες. Ισότητα στη ζωή, στην κοινωνία και στην εκπαίδευση
«Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές μετακινήσεις των ανθρώπων είναι μια πραγματικότητα, με ιστορικές αναφορές στο παρελθόν, στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Δεν είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να το χειριστούμε «σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί» ή μια «πληγή που χρειάζεται θεραπεία» αλλά ένα φαινόμενο με μακρά επίδραση στις κοινωνίες μας, για χιλιάδες χρόνια, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Στην έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα, με τίτλο «Ανθρώπινες ιστορίες. Ισότητα στη ζωή, την κοινωνία και την εκπαίδευση» παρουσιάζονται «ανθρώπινες πορείες» προσφύγων που έφτασαν την τελευταία δεκαετία στη Λέσβο, ανθρώπων με όνειρο να ενταχθούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ιδιαιτέρα παιδιών και γυναικών, που είναι περισσότεροι ευάλωτοι/ες σε σωματικούς και ψυχολογικούς κινδύνους», αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης.
Ο Μιχάλης Μπάκας
O Μιχάλης Μπάκας γεννήθηκε το 1973 στην Καλαμάτα, αλλά από το 1991 ζει μόνιμα στη Μυτιλήνη. Σπούδασε στο Τμ. Περιβάλλοντος του Παν. Αιγαίου με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συμμετέχει σε εθελοντικές ομάδες, ενώ ως ενεργός πολίτης ασχολήθηκε και με την πολιτική μέσα από το χώρο της Πολιτικής Οικολογίας.
Ενεργό μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις στη Μυτιλήνη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα (Ai Weiwei at Cycladic), στην Τουρκία, στην Κύπρο κλπ. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Επικεντρώνεται κυρίως σε κοινωνικά ζητήματα, στο προσφυγικό, και στο φυσικό περιβάλλον. Θα τον δείτε με μια φωτογραφική μηχανή πάντα στη τσάντα του, ενώ προσπαθεί, όταν βρίσκει χρόνο, να συνδυάζει τις δυο μεγάλες του αγάπες, εξερευνώντας τη φύση της νησιού της Λέσβου, αποτυπώνοντας, φύση και ανθρώπους, με το φωτογραφικό φακό του.