Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Βοηθούν στις ανασκαφές και την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων της Μυτιλήνης, επισκέπτονται μουσεία και μνημεία του νησιού και μαθαίνουν από πρώτο χέρι ιστορίες για την αρχιτεκτονική, το θέατρο και άλλα στοιχεία της σύγχρονης κοινωνίας της Λέσβου. Ο λόγος, για 20 φοιτητές και φοιτήτριες από το Κολλέγιο «Lewis and Clark» τού Όρεγκον των ΗΠΑ, που έρχονται στο νησί για τρίτη φορά στα τελευταία έξι χρόνια, περνώντας τρεις εβδομάδες «φιλοξενούμενοι» από την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, που τους ξεναγεί στους χώρους αρμοδιότητάς της.
Η συνεργασία της Ελλάδας με το συγκεκριμένο Κολλέγιο του Όρεγκον ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια. Φοιτητές που ασχολούνται με Κοινωνιολογία, Ανθρωπολογία, Πολιτισμό και Αρχαιολογία, επισκέπτονται κάθε δύο χρόνια αρχικά την Αθήνα, όπου περνούν το περισσότερο διάστημα (εννέα εβδομάδες) παρακολουθώντας μαθήματα Ελληνικής Τραγωδίας, Κοινωνιολογίας κ.λπ., έχοντας ήδη προετοιμαστεί στη χώρα τους από την Ελληνίδα ανθρωπολόγο Σοφία Κουφοπούλου.
Στη συνέχεια έρχονται για τρεις εβδομάδες στη Λέσβο, όπου συνεργάζονται με την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η οποία και ήρθε πριν από έξι χρόνια σε επαφή με το Κολλέγιό τους και έχει αναλάβει την ξενάγηση και την «εκπαίδευσή» τους βιωματικά, μέσα από τη συμμετοχή τους στις ανασκαφές και την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων του τόπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό «πλάνο» ήταν να έρχονται στη Λέσβο για μία εβδομάδα, για να επισκεφθούν απλώς μνημεία και μουσεία του νησιού, ωστόσο η Κ΄ ΕΠΚΑ αποδέχθηκε το αίτημα του Κολλεγίου τους να έρχονται σε πιο στενή επαφή με τους αρχαιολόγους και να τους γίνεται κανονική ξενάγηση με συζήτηση.
Έτσι, η ίδια η υπηρεσία πρότεινε να συμμετάσχουν σε κάποια από τα προγράμματα που η ίδια υλοποιεί. Την πρωτοβουλία αυτή τής τότε προϊσταμένης τής Κ΄ ΕΠΚΑ, Όλγας Φιλανιώτου, «αγκάλιασε» στη συνέχεια η νυν αναπληρώτρια προϊσταμένη της υπηρεσίας, Χριστιάνα Λούπου, δεδομένου ότι αν υπάρχει κάτι που έχει να παρουσιάσει η χώρα, είναι ο πολιτισμός και η ιστορία της. Απώτερος στόχος, το να «πιάσουν» τα παιδιά στα χέρια τους την ιστορία του τόπου.
«Είμαστε ενθουσιασμένες από όσα μαθαίνουμε», δήλωσαν χτες στο «Ε» τέσσερις Αμερικανίδες φοιτήτριες που βοηθούν στο Ιερό της Κυβέλης
Πού βρίσκονται…
Οι 20 φοιτητές και φοιτήτριες των ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην τελευταία εβδομάδα παραμονής τους στο νησί και είναι «μοιρασμένοι» στις ανασκαφές και τις αναδείξεις που γίνονται στο Κάτω Κάστρο και στο Ιερό της Κυβέλης στην Επάνω Σκάλα, πίσω από το τέως Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης.
Συμμετέχουν στις εργασίες που γίνονται, ενώ παράλληλα οι αρχαιολόγοι τής Κ΄ ΕΠΚΑ τούς εξηγούν κάποια πράγματα για το έργο της συντήρησης και της ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, καθώς και για τους ίδιους τους χώρους όπου βρίσκονται.
Με τη συμμετοχή τους αυτή, όπως δήλωσαν κάποιες από τις φοιτήτριες που εργάζονται αυτήν τη στιγμή στο Ιερό της Κυβέλης, μαθαίνουν πολλά πράγματα. «Είμαστε ενθουσιασμένες από όσα βλέπουμε και κάνουμε. Έχουμε μάθει ήδη πολλά και ανυπομονούμε κάθε μέρα να ερχόμαστε», μας δήλωσαν χαρακτηριστικά. Σημειωτέων ότι, πέρα από την εργασία τους σε αρχαιολογικούς χώρους, ξεναγούνται και στα μουσεία του νησιού.
Επίσης οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, που φιλοξενούνται κάθε φορά σε ξενοδοχείο της Θερμής, μαθαίνουν και πράγματα για το σύγχρονο πολιτισμό της Λέσβου, εστιάζοντας, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, στη λεσβιακή οικογένεια, σε συνεντεύξεις με επαγγελματίες αρχιτέκτονες κ.λπ. ή με μέλη πολιτιστικών ομάδων.
Σύμφωνα με την κ. Λούπου, η προσφορά των φοιτητών είναι σημαντική, ενώ η ίδια η Κ΄ ΕΠΚΑ χαίρεται ιδιαίτερα που μπορεί να τους προσφέρει γνώσεις και να τους «φιλοξενεί» στα μνημεία αρμοδιότητάς της.