Άλλη μια σημαντική έκθεση, εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Για τα Αρχαία Λατομεία του νησιού

28/08/2013 - 16:03

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο που μας πέρασε, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Αρχαία λατομεία της Λέσβου».

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο που μας πέρασε, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Αρχαία λατομεία της Λέσβου».

Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco, ξεναγεί το κοινό στα αρχαία λατομεία του Γεωπάρκου Λέσβου, μνημεία της φύσης και του ανθρώπου, τα οποία αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Λέσβου στο πέρασμα του χρόνου και τα οποία σήμερα μπορούν να αξιοποιηθούν ως σημαντικές θέσεις ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου.

Περιλαμβάνει υλικό το οποίο είναι αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας της δρ. Μυρσίνης Βαρτή - Ματαράγκα και του δρ. Διονύση Ματαράγκα, Γεωλόγων του ΙΓΜΕ, που προέκυψε στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Αρχαία λατομεία Αιγαίου: καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη» του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, που υλοποιήθηκε μετά από ειδική άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και με χρηματοδότηση του τέως Υπουργείου Αιγαίου.

Τι έγινε στα εγκαίνια
Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο διευθυντής του Μουσείου, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Ζούρος αναφέρθηκε στην προσπάθεια για ανάδειξη και προβολή των μοναδικών χαρακτηριστικών του Γεωπάρκου Λέσβου, στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται και η παρουσίαση της έκθεσης για τα αρχαία λατομεία της Λέσβου.

Παράλληλα τόνισε τη σημασία διάσωσης αυτών των χώρων, μέσα από τα οποία αποκαλύπτονται άγνωστες πληροφορίες για τη λειτουργία τους, την αρχιτεκτονική, την ιστορία και χρήση των υλικών, την τεχνολογία τους.
Στη συνέχεια, η κ. Βαρτή - Ματαράγκα, παρουσίασε στο κοινό τα κυριότερα λατομεία της Λέσβου, πάνω στα οποία έχουν αποτυπωθεί τα ίχνη της εξόρυξης της πέτρας από τον άνθρωπο. Παράλληλα παρουσίασε τα στοιχεία της έρευνας πεδίου, αλλά και πρωτογενές φωτογραφικό υλικό που προέκυψε κατά τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών υπαίθρου κατά τη διάρκεια μελέτης των σημαντικών αυτών μνημείων της φύσης και του ανθρώπου.

Ο κ. Ματαράγκας από πλευράς του, αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα και τη χρήση των υλικών των λατομείων, αλλά και στη σημασία τους για την ανθρώπινη ζωή, τονίζοντας ότι αποτελούν ένα σημαντικό τομέα του φυσικού τοπίου και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση από τους δύο ερευνητές, με τους συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αρχαία λατομεία της Λέσβου μέσα από το ενημερωτικό υλικό και τα επεξηγηματικά κείμενα, αλλά και να παρατηρήσουν δείγματα υλικών που οι αρχαίοι έπαιρναν από τα λατομεία και χρησιμοποιούσαν για τις κατασκευές τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 22530 54434, καθώς και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.lesvosmuseum.gr.

Σημειώνεται ότι η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey