Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε μια συνολική αναρρύθμιση των εκθεσιακών χώρων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης στοχεύει η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Σκοπός, να αναδειχθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της πόλης της Μυτιλήνης, να «επικοινωνήσουν» καλύτερα και να γίνουν πιο κατανοητά στο κοινό τα στάδια της ιστορίας της, αλλά και να παρουσιαστεί η Γυναίκα στα διάφορα στάδια της ζωής της, μέσα από σχετικό εκθεσιακό υλικό που προορίζεται για την αίθουσα της περιοδικής έκθεσης του «Λούκουλλου».
Το μεγαλύτερο Μουσείο της Μυτιλήνης, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, φιλοξενεί στους χώρους του εκθέματα ανασκαφών και άλλα, που αφορούν στη ρωμαϊκή περίοδο της ιστορίας της πόλης. Τα τελευταία χρόνια, σε ειδική αίθουσα φιλοξενεί και την περιοδική έκθεση του «Λούκουλλου», με εκθέματα που σχετίζονται με τη διατροφή, την κουζίνα και τα κεραμικά καθημερινής χρήσης της περιόδου εκείνης, η οποία έχει κατά καιρούς αξιοποιηθεί για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία του νησιού.
Πρόθεση της Κ΄ ΕΠΚΑ είναι πλέον ο εμπλουτισμός του εκθεσιακού υλικού που περιλαμβάνει στους χώρους του το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, έτσι ώστε να μπορέσει το ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με περισσότερα αντικείμενα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές των τελευταίων χρόνων, σε διάφορα σημεία της πόλης. Κι αυτό επειδή, όπως αναφέρει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της υπηρεσίας, Χριστιάνα Λούπου, «οι μουσειολογικές προτάσεις πρέπει να ανανεώνονται».
Μια «πόλη κάτω από την πόλη»
«Όταν βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό κέντρο, όπως είναι η πόλη της Μυτιλήνης, κι έχουμε μια πόλη που βρίσκεται κάτω από την πόλη, μια ιστορική πόλη, έχουμε ποικίλες εκφάνσεις του πολιτισμού που υπήρξε στο συγκεκριμένο τόπο», αναφέρει η ίδια. «Οι εκφάνσεις αυτές διαφαίνονται όταν περπατάς στο κομμάτι όπου έχουν φανεί τα αρχαιότερα στρώματα, δηλαδή στην περιοχή που τώρα αναστηλώνουμε και αναδεικνύουμε, που πιάνει όλο το βόρειο τμήμα της πόλης, από το Αρχαίο Θέατρο μέχρι και το Κάστρο, συμπεριλαμβάνοντας όλη την περιοχή της αρχαίας Μυτιλήνης που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάδειξης που ονομάζεται Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, συνδεόμενο τόσο με το έργο αποκατάστασης των μνημείων του εσωτερικού του Κάστρου, όσο και με το έργο αποκατάστασης των τοιχογραφιών της καθολικής εκκλησίας, αλλά και με το πρόγραμμα της “Ψηφιακής Σύγκλισης”, που θα κάνει εικονική περιήγηση στις ιστορικές φάσεις του Κάστρου.»
Σύμφωνα με την προϊσταμένη τής Κ΄ ΕΠΚΑ, τα μουσεία έρχονται να συμπληρώσουν αυτή την «πληροφορία» του περιηγητή, με υλικό που δε θα μπορέσει να δει «κατά χώραν». Κι αυτό, δείχνοντάς του τα μικρά αντικείμενα, που δεν μπορούν να παραμείνουν στους ανοιχτούς υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους.
Η αίθουσα του «Λούκουλλου» του Μουσείου, που προορίζεται να φιλοξενήσει και αντικείμενα που σχετίζονται με τη Γυναίκα
Ο ρόλος του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης χρήζει ωστόσο σοβαρών κτηριακών αποκαταστάσεων, αλλά και μια δουλειά που θα πρέπει να αφορά την επανέκθεση των αντικειμένων.
«Στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο μπορεί να υπάρξει η παρουσία όλης της ρωμαϊκής περιόδου της Μυτιλήνης, με τη δυνατότητα να βλέπει κανείς τις μόνιμες εκθέσεις, τόσο ένα ημιδημόσιου χαρακτήρα κτήριο, όπως είναι η οικεία Μενάνδρου, όσο και δύο ιδιωτικές κατοικίες, καλύπτοντας την περίοδο από τον 1ο π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Αυτές οι τρεις αίθουσες έχουν ανάγκη από συμπληρωματική ενημέρωση του κοινού, η οποία θα επέλθει με προθήκες, συντήρηση και τοποθέτηση αντικειμένων σε αυτές, που θα έχουν να κάνουν με το κτήριο», αναφέρει η κ. Λούπου. «Κι αυτό γιατί είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανοίγουμε τις παλιές ανασκαφές, να καταγράφουμε τα αρχαία αντικείμενα τα οποία είχαν βρεθεί στις ανασκαφές από 1970 και ακολούθως να επιλέγουμε τα αντικείμενα, να τα συντηρούμε, για να μπορέσουν να εκτεθούν.
Όσον αφορά στις τρεις αίθουσες της γλυπτικής του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, αυτές χρειάζονται μια πλήρη αναδιοργάνωση με ένα νέο αξιολογικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει τόσο την αίθουσα για τα ταφικά έθιμα της ρωμαϊκής περιόδου, όσο και τη λατρεία-θρησκεία της ρωμαϊκής περιόδου, αλλά και προτομές και αγάλματα που είναι δημιουργίες της ρωμαϊκής περιόδου», συμπληρώνει η ίδια.
Αναδεικνύεται η Γυναίκα
Την παραπάνω πρόταση για το νέο μουσειολογικό πρόγραμμα για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης έρχεται να συμπληρώσει μια παρουσίαση της αίθουσας του «Λούκουλλου» που δείχνει τη διατροφή, την κουζίνα, τα κεραμικά καθημερινής χρήσης κ.ά., με μια νέα οπτική, που θα περιλαμβάνει και τη Γυναίκα στα διάφορα στάδια της ζωής της. Παράλληλα, η Κ΄ ΕΠΚΑ στοχεύει στο να φέρει στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο έκθεση που είχε κάνει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας ο καθηγητής Νικόλαος Ταμπολίδης, την οποία συνοδεύει ένα DVD. Τελικός στόχος είναι το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο να αποτελέσει ένα χώρο που θα ενημερώνει τον επισκέπτη για την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα.
«Σημασία έχει η επικοινωνία όλων αυτών των γνώσεων που προσλαμβάνει κι έχει ένας αρχαιολόγος, ώστε αυτές να μπορέσουν να περάσουν στον πολίτη αυτής της πόλης, αλλά και στον επισκέπτη της, και να μπορέσει ο τελευταίος να αποκομίσει μια εικόνα όσο το δυνατόν πιο πλήρη και ζωντανή, που θα του κρατήσει το ενδιαφέρον και θα του δώσει γνώση. Γιατί η ιστορία μας μπορεί να αποτελέσει ένα μάθημα για το παρόν και για το μέλλον και να έχει έναν παιδευτικό ρόλο, ο οποίος συγχρόνως θα δημιουργεί κι ένα αίσθημα ευεξίας», λέει κλείνοντας η κ. Λούπου. «Όλες αυτές οι προτάσεις που είπαμε, εντάσσονται μέσα σε ένα πλαίσιο που θεωρητικά εμπίπτει στη Δημόσια Αρχαιολογία, που μπορεί να δώσει ως επιστημονικός χώρος ένα νέο πρόσωπο της Αρχαιολογίας, μέσα στην κοινωνία.»