![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρ. Κύτελης συνυπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη για τη δημιουργία «Δικτύου Πόλεων της Βαλκανικής»
Το τελευταίο διήμερο του Νοεμβρίου, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του δήμου βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένος του δημάρχου του Μητροπολιτικού δήμου της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου, προκειμένου να συμμετάσχει στην ιδρυτική συνάντηση δημάρχων από όλες τις Βαλκανικές χώρες για τη δημιουργία του «Δικτύου Β40 Βαλκανικών Πόλεων», που πραγματοποιήθηκε στην Πόλη με πρωτοβουλία του Ιμάμογλου.
Από την Ελλάδα συμμετείχαν οι δήμαρχοι των τριών μεγαλύτερων δήμων της χώρας, της Αθήνας ο Κ. Μπακογιάννης , της Θεσσαλονίκης ο Κ. Ζέρβας και της Πάτρας ο Κ. Πελεκίδης και φυσικά και της Μυτιλήνης Στρ. Κύτελης. Από μόνο το γεγονός αυτό ότι ο δήμος Μυτιλήνης βρέθηκε στο γκρούπ των δήμων της Βαλκανικής που συναποφάσισαν να συνεργαστούν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος που απασχολούν τις πόλεις της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργήσουν ένα περιφερειακό Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων, αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός τεράστιας πολιτικής σημασίας, με προοπτικές και δυνατότητες που οφείλει ο δήμος της Μυτιλήνης να αξιοποιήσει προς όφελος και των δημοτών του, αλλά και της στοχευμένης εξωστρέφειας του με την διεύρυνση των επαφών και των συνεργασιών σε πιο μόνιμη βάση με τους δήμους του Δικτύου, τόσο στη χώρα μας , όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η συμμετοχή του δήμου της Μυτιλήνης σε ένα τέτοιο περιφερειακό δίκτυο πόλεων που φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στις εξελίξεις της περιοχής , στα πλαίσια της «διπλωματίας των Πόλεων», ανοίγει ορίζοντες και δημιουργεί ευκαιρίες για πιο μόνιμες συνεργασίες και επαφές στους τομείς της οικονομίας , του πολιτισμού και της καινοτομίας, ενώ προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλονκαι την κλιματική αλλαγή, όπως σημειώνεται και στην ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου Β40, θα βρεθούν στην πρώτη προτεραιότητα στοχεύοντας σε κοινές λύσεις και συνεργασίες υψηλής ποιότητας σε διασυνοριακό και περιφερειακό επίπεδο.
Ο χαιρετισμός του Δημάρχου
Στο χαιρετισμό του στη σύνοδο των δημάρχων ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρ. Κύτελης και απευθυνόμενος προς τον οικοδεσπότη δήμαρχο της Πόλης Εκ. Ιμάμογλου, αφού τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση μίλησε για τους «συναισθηματικούς και ιστορικούς» δεσμούς με την Πόλη, όπου εδρεύει από τα βάθη των αιώνων ο πνευματικός ηγέτης της Ορθοδοξίας , ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και υπογράμμισε ότι η σύνοδος αυτή θέτει «τα θεμέλια ώστε η αυτοδιοίκηση να αναλάβει την πρωτοβουλία στη διεκδίκηση της ειρήνης στα πολύπαθα Βαλκάνια , αλλά να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη , στην προστασία του περιβάλλοντος και της καλύτερης αντιμετωπισης του ανθρωπιστικού προβλήματος των προσφύγων και μεταναστών , που άλλωστε ταλανίζει τις κοινωνίες των περισσότερων από μας». Στη συνέχεια με «διπλωματικό» τρόπο έδωσε το στίγμα του φωτογραφίζοντας την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.«Μέλημα μας, σημείωσε ο κ. Κύτελης, επιβάλλεται να είναι η υπερίσχυση του διεθνούς δικαίου και η απομόνωση των θιασωτών του δικαίου της πυγμής. Γι αυτό και η συνεργασία και η αδελφοποίηση των πόλεων μας πρέπει να είναι το πρώτο βήμα μας προς αυτήν την κατεύθυνση». Ενώ σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο κ. Κύτελης αναφέρθηκε ότι «περισσότερο από κάθε άλλη εποχή σήμερα απαιτείται η στοχευμένη κοινή δράση μας εναντίον της μόλυνσης των ακτών μας, ενέργεια που θα είναι αποφασιστικό βήμα για την αποφυγή περισσότερων δυσμενών επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή». Τέλος ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη ανταλλαγών και κινητικότητας μεταξύ των νέων από τις πόλεις του Δικτύου, ώστε να καλλιεργηθεί το «αίσθημα της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας», ενώ μίλησε για κίνητρα και «εργαλεία συνεργασίας» που πρέπει να δωθούν στους νέους ώστε «να αναπτύξουν το αίσθημα της βαλκανικής ταυτότητας βασισμένης σε κοινές αξίες , κοινή ιστορία και πολιτισμό». Η παρέμβαση αυτή του δημάρχου Μυτιλήνης και η όλη συμβολή και συμμετοχή του δήμου Μυτιλήνης σε αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα, μεταξύ των πόλεων της Βαλκανικής, δείχνει ότι η δημοτική αρχή δεν πήγε απροετοίμαστη, αλλά στοχεύοντας στην αναγκαία εξωστρέφεια είδε μέσα από τις επαφές και τις συνεργασίες που θα προκύψουν στα πλαίσια του Δικτύου που δημιουργήθηκε την ευκαιρία για ανταλλαγές εμπειριών και τεχνογνωσίας στη διαχείριση των προβλημάτων των πόλεων, που πέρα από τις ιδιαιτερότητες της κάθε μιας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις που αναζητούν λύσεις.
Η διακήρυξη του Δικτύου
Στη διακήρυξη που συνυπέγραψαν οι δήμαρχοι που συμμετείχαν σε αυτήν την ιδρυτική σύνοδο του Δικτύου Β40 Βαλκανικών Πόλεων, στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, αποδέχονται και δηλώνουν:
- να συνεργαστούμε μέσω αυτού του Δικτύου που δημιουργήσαμε για να ενισχύσουμε τον διάλογο μεταξύ των πόλεων μας, να συνεργαστούμε στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και της καινοτομίας, να αναπτύξουμε νέους τομείς συνεργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και να ενισχύσουμε τις τοπικές δημοκρατίες και την ειρήνη στην περιοχή μας,
- να αξιολογούμε τις δυσκολίες που συναντώνται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και του διαλόγου σε κοινές πλατφόρμες, επιμερίζοντας λύσεις και ορθές πρακτικές με τα μέρη,
- να συμβάλουμε στις διαδικασίες ανάπτυξης συστάσεων για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο,
- να επικουρούμε τον προγραμματισμό των συνεδριάσεων του Δικτύου και τον καθορισμό των ημερήσιων διατάξεων των συνεδριάσεων σύμφωνα με τις ετήσιες προτεραιότητες που καθορίζονται από τα μέλη του Δικτύου και να συμμετάσχουμε στις συναντήσεις με δημάρχους και τεχνικό προσωπικό,
- να συμμετέχουμε σε διαδικτυακές συσκέψεις,παρέχοντας περιοδική υποστήριξη στη γραμματεία του Δικτύου.
Παρέμβαση και για το μεταναστευτικό
Να σημειωθεί ότι αποφασίστηκε ότι κάθε χρόνο η σύνοδος αυτή του « Δικτύου Β40 Βαλκανικών Πόλεων» θα φιλοξενείται σε διαφορετική χώρα και πόλη η οποία και θα προεδρεύει. Για τον επόμενο χρόνο αποφασίστηκε η σύνοδος να γίνει στην Ελλάδα και στην Αθήνα με τον δήμαρχο Κ. Μπακογιάννη να έχει τη σχετική πρωτοβουλία.
Το ενδιαφέρον της ιδρυτικής αυτής συνόδου είναι ότι δεν περιορίστηκε μόνο στη συνάντηση των δημάρχων των Πόλεων που συμμετείχαν και συνυπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη , αλλά υπήρξαν παράλληλα και διάφορες άλλες συναντήσεις- εργασίας μεταξύ των συνεργατών των δημάρχων, με ιδιαίτερη θεματολογία, όπου μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών προέκυψαν και συγκεκριμένα πορίσματα συμπερασμάτων που παρουσιάστηκαν κατά τις εργασίες της συνόδου. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν αυτή την πρώτη σύνοδο ήταν και το μεταναστευτικό. Για το θέμα αυτό μάλιστα υπήρξε και παρέμβαση του δημάρχου Μυτιλήνης που έκανε αίσθηση γιατί από το βήμα της συνόδου αναφέρθηκε στην εμπειρία που βίωσε το νησί μας. Αναφερόμενος στην μεταναστευτική κρίση αφού μίλησε για την οφειλόμενη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που και η αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να δείχνουν, και στο παράδειγμα της Λέσβου, υπογράμμισε ότι πέρα από τα προβλήματα των μεταναστών που χρήζουν αντιμετώπισης, τεράστια είναι και η πίεση από την παρουσία τόσων μεταναστών σε πόλεις και περιοχές και στις τοπικές κοινωνίες, που βρέθηκαν να διαχειρίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις και προβλήματα με τεράστιες επιπτώσεις συνολικά στη ζωή και στην οικονομία του τόπου. Το εντυπωσιακό είναι ότι η παρέμβαση του δημάρχου Μυτιλήνης, που αναφέρθηκε στην περίπτωση της Λέσβου, βρήκε ευήκωα ώτα μεταξύ των δημάρχων από τις Βαλκανικές χώρες, μηδέ και δημάρχων από την Τουρκία, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του δημάρχου Αδριανούπολης, ο οποίος έχοντας βιώσει την εμπειρία με την παρουσία χιλιάδων μεταναστών στην περιοχή του κατά τα γεγονότα του Εβρου και την πίεση που δέχθηκε η πόλη του και η ευρύτερη περιοχή, συμφώνησε με τις επισημάνσεις του δημάρχου της Μυτιλήνης.
Και πρόσκληση στον Ιμάμογλου
Κατά την εκτίμηση των εκπροσώπων του δήμου Μυτιλήνης- πέρα από το δήμαρχο στην αντιπροσωπεία ήταν ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Δημ. Χατζηγιάννης και οι αντιδήμαρχοι Στρ. Τζιμής και Παν. Κατσαβέλλης- που βρέθηκαν στην ιδρυτική Σύνοδο του Δικτύου των Πόλεων της Βαλκανικής, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση που ανοίγει δρόμους, δημιουργεί δυνατότητες για επαφές και συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή, με τη Μυτιλήνη να βρίσκεται στο ιδρυτικό γκρούπ των δήμων που πήραν αυτή την πρωτοβουλία, η οποία θα έχει και συνέχεια. Τέτοιες συμμετοχές και συμπράξεις είναι βέβαιο ότι αναβαθμίζουν το δήμο και τον φέρνουν στο κέντρο των εξελίξεων και των διεργασιών που μόνο θετικά μπορεί να φέρει, αν πράγματι το όλο εγχείρημα προχωρήσει με συγκεκριμένες στοχεύσεις. Στο περιθώριο της συνόδου υπήρξε επαφή της αντιπροσωπείας του δήμου με τον δήμαρχο της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου, τον οποίο ο δήμαρχος κάλεσε να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη, την οποία και έκανε αποδεκτή. Μια επίσκεψη με τεράστια σημασία που δημιουργεί προσδοκίες και ευκαιρίες προς όφελος του νησιού μας σε πολλούς τομείς προεξάρχοντος του τουρισμού.