«Μαυρίζουν» τα περίχωρα της Μυτιλήνης

Το προσφυγικό, καταλύτης στην άνοδο της Χρυσής Αυγής

22/09/2015 - 15:55

Από την Κυριακή το βράδυ, για ακόμη μια φορά η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζεται από πολλούς ως πολιτικό φαινόμενο. Ως κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά και εκπλήσσει. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από αυτήν τη στάση. Άλλωστε η Χρυσή Αυγή για τρίτη φορά καταφέρνει να μπει στην Βουλή και να αναδειχθεί για δεύτερη  φορά τρίτο κόμμα.

Από την Κυριακή το βράδυ, για ακόμη μια φορά η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζεται από πολλούς ως πολιτικό φαινόμενο. Ως κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά και εκπλήσσει. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από αυτήν τη στάση. Άλλωστε η Χρυσή Αυγή για τρίτη φορά καταφέρνει να μπει στην Βουλή και να αναδειχθεί για δεύτερη  φορά τρίτο κόμμα.

Σε τοπικό επίπεδο, τη Λέσβο, η άνοδος της Χρυσής Αυγής ήταν αναμενόμενη, για όσους είχαν εικόνα των πολιτικών συζητήσεων στην πόλη και τα χωριά. Αυτή τη φορά υπήρχε ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων, που ευθέως δήλωνε ότι θα ψηφίσει Χρυσή Αυγή.

Τον Ιανουάριο του 2015 ήταν πολλοί λιγότεροι αυτοί που το δήλωναν ευθέως, ενώ το 2012 όσοι το έλεγαν ευθέως ήταν ελάχιστοι. Σταδιακά οι ψηφοφόφοι της Χρυσής Αυγής απενοχοποιούνται, δε φοβούνται να δηλώσουν αυτό που ψηφίζουν παρότι γνωρίζουν ότι το κόμμα τους ευθύνεται για δολοφονίες και επιθέσεις κατά πολιτών σε όλη τη χώρα.

Κηρύσσει το μίσος
Η Χρυσή Αυγή συσπειρώνει όλα τα ρεύματα και τις τάσεις της Ακροδεξιάς στη χώρα μας. Παράλληλα, παραμένει ο κύριος υποδοχέας της ψήφου διαμαρτυρίας, καθώς παρουσιάζεται από πολλά μέσα ενημέρωσης (επίσημα και ανεπίσημα) ως κόμμα διαμαρτυρίας. Ο πολιτικός της λόγος είναι σχεδόν αποκλειστικά καταγγελτικός και περιέχει πολύ μίσος.

Τα θετικά στοιχεία είναι σπάνια στον πολιτικό της λόγο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προκήρυξη που μοίραζε προεκλογικά στα χωριά της Λέσβου δεν είχε τίποτα περισσότερο από 12 συνθήματα. Προφανώς οποιαδήποτε ανάλυση θεωρείται περιττή.

Καταλυτικό ρόλο για την άνοδο της Χρυσής Αυγής στη  Λέσβο έπαιξε η προσφυγική κρίση. Κυρίως γιατί πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις υιοθέτησαν την οπτική της Χρυσής Αυγής. Πέρα από αυτό, πολλοί ήταν αυτοί που δήλωναν ότι θα ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή, θέλοντας να τιμωρήσουν το ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο περίμεναν να καταργήσει τα μνημόνια ή συνολικά το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς.

Επίσης σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων της θεωρεί τη Χρυσή Αυγή αντιμνημονιακό κόμμα, παρότι κατ’ επανάληψη ο ηγέτης της έχει δηλώσει ότι θέλει η χώρα να μείνει στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που εκ των πραγμάτων σημαίνει αποδοχή των πολιτικών λιτότητας.

Υψηλά ποσοστά
Το εκλογικό ποσοστό της Χρυσής Αυγής στο νομό διαμορφώθηκε στο 7,78% κι οι ψήφοι που έλαβε είναι 4.223 κι είναι για πρώτη φορά υψηλότερο από το πανελλαδικό ποσοστό του κόμματος που ανήλθε στο 6,99%. Στη Λέσβο το ποσοστό της Χρυσής Αυγής ανήλθε στο 8,34%. Στη Λήμνο η Χρυσή Αυγή πήρε 5,92% και στον Αϊ-Στράτη 5,99%. Στην Δημοτική Ενότητα της Μυτιλήνης το ποσοστό της Χρυσής Αυγής ανήλθε στο 9,75%, αγγίζει δηλαδή το 10%. Κι η Χρυσή Αυγή είναι τρίτη δύναμη, εκτοπίζοντας το ΚΚΕ  στην τέταρτη θέση.

Μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης η Χρυσή Αυγή έλαβε ποσοστό 9,5% και 1.032 ψήφους από 5,4% και 680 ψήφους που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές. Τα ποσοστά της  εκτινάσσονται στα ύψη στα χωριά γύρω από την πόλη. 14% στον Αφάλωνα από 5,3%, 13,5% στη Μόρια από 6,9%, 11,5% στην Αγία Μαρίνα από 4,2%, 11,4% στους Ταξιάρχες από 4,3%. Συνολικά σε 21 χωριά της Λέσβου και της Λήμνου λαμβάνει πάνω από 10%. Σε 33 χωριά του νομού η Χρυσή Αυγή λαμβάνει ποσοστά από 4,9% ως 0%.

Το πόσο μεγάλη είναι η επίδραση της προσφυγικής κρίσης στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής φαίνεται πολύ χαρακτηριστικά στην περίπτωση της Συκαμιάς, ενός χωριού με μεγάλη αριστερή και δημοκρατική παράδοση. Το ποσοστό της Χρυσής Αυγής εκτινάχθηκε στο 8,1% και τις 16 ψήφους. Τον Ιανουάριο το ποσοστό της Χρυσής Αυγής ήταν 1,2% και μόλις τρεις ψήφοι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey