Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής παράνομων μεταναστών θα λειτουργεί σε πρώτη φάση μέχρι τις 30 Αυγούστου, ενώ θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος τού 2013, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, ο οποίος χθες σε έκτακτη επίσκεψή του στη Λέσβο εξήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί και υποκατάστημα Υπηρεσίας Ασύλου στη Μυτιλήνη. Ο σκοπός της ολιγόωρης έλευσης του υπουργού στη Λέσβο δεν ήταν άλλος από το να εξετάσει ζητήματα που αφορούν στο μεγάλο πρόβλημα της Λέσβου και των περισσότερων νησιών του ανατολικού Αιγαίου, την παράνομη μετανάστευση, η αντιμετώπιση της οποίας, όπως είπε και μένει στην πράξη να επιβεβαιωθεί, έχει τεθεί ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του Υπουργείου.
Ήδη απ’ τις αρχές του χρόνου κατ’ αποκλειστικότητα το «Ε» είχε αναφερθεί στην επιλογή του άδειου πλέον παλιού στρατοπέδου της Μόριας, που φέρει την επωνυμία «Υπολοχαγού Ελευθέριου Παραδέλλη», ως χώρου κατάλληλου για τη δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής παράνομων μεταναστών στο νησί. Περνούσαν όμως οι μήνες, πολλές φορές με ιδιαίτερη ένταση του προβλήματος των μεταναστών που στοιβάζονταν σε ακατάλληλους χώρους, όπου επικρατούσαν απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς απολύτως καμμία ένδειξη κρατικής μέριμνας ακόμη και για τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, όπως το φαγητό και η καθαριότητα.
Κι ενώ φαινόταν πως το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο είχε ξεχάσει το θέμα, αποφασίστηκε η επίσκεψη-express του υπουργού, για την οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε ενημερωθεί απ’ την προηγούμενη μέρα και ο βουλευτής Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, που κατ’ επανάληψη του είχε θέσει το ζήτημα τονίζοντας την ανάγκη επίλυσής του. Μάλιστα ο κ. Βογιατζής επρόκειτο να συνοδεύει τον υπουργό, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το πρωί με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, στο ταξίδι προς Μυτιλήνη, αλλά δεν μπόρεσε λόγω συμμετοχής του σε επιτροπή της Βουλής.
Ήλθον, είδον, απήλθον...
Ο κ. Δένδιας έφτασε περίπου στις 11 στο νησί συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη τής ΕΛΑΣ και πιο συγκεκριμένα από τον υπαρχηγό Αδαμάντιο Σταματάκη και τον υποστράτηγο Εμμανουήλ Κατριαδάκη. Αμέσως μετά την άφιξή του, ο υπουργός και οι συνοδοί του, μαζί με το γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υποστράτηγο Παναγιώτη Κορδονούρη, και τον αστυνομικό διευθυντή Ν. Λέσβου, Δημήτρη Κουρσουμπά, επισκέφτηκαν το στρατόπεδο της Μόριας και στη συνέχεια τον περίκλειστο χώρο του λιμανιού, όπου σε περιπτώσεις ανάγκης «φιλοξενούνται» μετανάστες. Ακολούθησε σύντομη συνέντευξη Τύπου στην καφετέρια «Status» προς το αεροδρόμιο λίγο πριν την αναχώρησή του από το νησί, περίπου στη 1:30 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες διαμορφώσεων-επισκευών για τη δημιουργία του Κέντρου στη Μόρια, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει τέλος Αυγούστου, ενώ έως το τέλος του χρόνου πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους οι υποδομές του. «Έως ότου ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου, η εικόνα που παρουσιάζει το λιμάνι, αφορά στο Υπουργείο Ναυτιλίας», σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε σε σχετικό ερώτημα που του υποβλήθηκε για το πώς θα αντιμετωπιστεί έως τότε το πρόβλημα της συγκέντρωσης όσων έρχονται παράνομα από τα γειτονικά παράλια, στη χώρα.
Σημειωτέον ότι ο Στρατός, όπως είπε ο κ. Δένδιας, εμμέσως απαντώντας και στο γιατί καθυστέρησε η έναρξη των εργασιών για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια, παραχώρησε το συγκεκριμένο στρατόπεδο στην Ελληνική Αστυνομία μόλις την Τετάρτη 10 Ιουλίου.
Ο υπουργός υποστήριξε, ακόμη, ότι η παράνομη μετανάστευση δημιουργεί προβλήματα τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και αρνητικό αντίκτυπο στο εξωτερικό. Γι’ αυτό άλλωστε η ανέγερση του Κέντρου τίθεται πρώτο ζήτημα στη λίστα προτεραιοτήτων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας
«Στόχος του Υπουργείου είναι μέχρι τέλη Αυγούστου να αρχίσει το Κέντρο να υποδέχεται παράνομους μετανάστες, ούτως ώστε να αποφορτιστεί το λιμάνι και να μη σχηματίζεται μια εικόνα που αν μη τι άλλο βλάπτει και τον τουρισμό του νησιού», είπε ο υπουργός, που σε άλλη ερώτηση περί της καθυστέρησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος, σχολίασε πως «το θέμα των παράνομων μεταναστών παρουσιάζει καθυστέρηση εδώ και 10 χρόνια στην Ελλάδα».
Υποκατάστημα Υπηρεσίας Ασύλου
Ο υπουργός φρόντισε να επισημάνει ότι τον τελευταίο χρόνο γίνονται σημαντικές προσπάθειες από το Υπουργείο όσον αφορά στην παράνομη μετανάστευση. Ειδικότερα αναφέρθηκε στις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής την Υπηρεσία Ασύλου, υποκατάστημα της οποίας πρόκειται να δημιουργηθεί και στη Μυτιλήνη.
Όσον αφορά στις συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών όπως στην περίπτωση της Αμυγδαλέζας, είπε ότι είναι αρκετά καλές, παρά την αντίθετη γνώμη μη κυβερνητικών οργανώσεων.