Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Έργο προϋπολογισμού 300.678 €
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υπέγραψε σήμερα την Σύμβαση για το Ψηφιακό Εικονικό Μουσείο Βορείου Αιγαίου από την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα προϋπολογισμού 300.678 €.
Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 18 μήνες. Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του Κύριου του Έργου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Η σύμβαση περιλαμβάνεται στο Υποέργο Νο 1 της Πράξης : «ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ» η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» με βάση την Απόφαση Ένταξης [με αρ. πρωτ. 5654 του 2021]. Η παρούσα σύμβαση χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.
Η πρόταση, όπως περιγράφεται στην Διακήρυξη του Διαγωνισμού, αφορά σε ένα εικονικό ψηφιακό Ταξίδι στην νεότερη ιστορία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς η περιοχή είχε ενεργό ρόλο σε όλα τα γεγονότα της νεότερης Ελλάδας από την Επανάσταση του 1821 και μετά.
Η πρόταση αφορά σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ψηφιακή προβολή του πολιτιστικού πλούτου του Βορείου Αιγαίου με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής. Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σχεδιάζει τη δημιουργία και λειτουργία ενός εικονικού ψηφιακού μουσείου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που θα περιλαμβάνει ένα σύνολο ψηφιακών εφαρμογών περιήγησης και προβολής της ιστορίας των τριών (3) Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας: της Λέσβου (και Λήμνος, Αη Στράτης), Χίου (και Οινούσσες και Ψαρά) και Σάμου (και Ικαρία και Φούρνοι/Θύμαινα) με έμφαση στα ιστορικά γεγονότα κατά την επανάσταση του 1821, την οριστική απελευθέρωση το 1912, τα χρόνια των μεγάλων πολέμων και του μεσοπολέμου μέχρι και το σήμερα.
Περιγραφή του έργου
Η προβολή των ιστορικών γεγονότων της νεότερης εποχής για το Βόρειο Αιγαίο θα πραγματοποιηθεί μέσω: α) της καταγραφής όλων των τεκμηρίων που περιγράφουν τα γεγονότα της νεότερης ιστορίας του Βορείου Αιγαίου και των σημαντικότερων στοιχείων ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αξίας που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο και που οδήγησαν τον λαό των νησιών του Βορείου Αιγαίου να συμμετάσχουν ενεργά στα ποικίλα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της χώρα από το 1821 και μετά β) της σύζευξης του γλωσσικού και οπτικοακουστικού περιεχομένου (πολυτροπικότητα).
Το προτεινόμενο έργο παρέχει τη δυνατότητα σ’ έναν προορισμό να κάνει γνωστούς στους επισκέπτες αυτού, όλους εκείνους τους παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν τον προορισμό ιδιαίτερα ελκυστικό και ταυτόχρονα αυθεντικό, προβάλλοντας με συγκεκριμένο τρόπο τα ιδιαίτερα, μοναδικά πολιτισμικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του (attributes), με έμφαση στην νεότερη ιστορία του. Χαρακτηριστικά που κάποια έχουν χαθεί ως φυσικά στοιχεία, αλλά επιζούν μέσα από τις μνήμες, τις αφηγήσεις, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, τα σχέδια, τις φωτογραφίες, τους χάρτες, τις εφημερίδες και τα βιβλία.
Στο πλαίσιο της παρούσας πρότασης, αξιοποιώντας τα εργαλεία της Πληροφορικής - η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - στοχεύει στη:
(α) δημιουργία ενός ψηφιακού εικονικού μουσείου που θα παρουσιάζει όλα τα στοιχεία εκείνα που συνιστούν την ιστορική - πολιτιστική μας κληρονομιά, τη συλλογική μνήμη και τη πολιτιστική παράδοση και (β) στην καταγραφή και προβολή - μέσω συστημάτων ΤΠΕ - πολλαπλών αφηγήσεων (stories) σχετικών με τα τοπία, τους ανθρώπους, τα γεγονότα, σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα από το 1821 και μετά στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.
Ο σκοπός του έργου
Ειδικότερα, ο σκοπός του έργου είναι διττός. Αφενός να ενισχύσει και να συμπληρώσει τις δυνατότητες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας. Αφετέρου να απευθυνθεί στο ευρύτερο κοινό και να το φέρει σε επαφή με την ιστορία, την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό, όπως αυτά αποτυπώνονται μέσα από τις ιστορικές μαρτυρίες, τις αφηγήσεις, τα τραγούδια και τις μνήμες των ανθρώπων του Βορείου Αιγαίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική περίοδο από το 1821 και ένθεν. Σκοπεύει γενικά να προσφέρει στον εικονικό επισκέπτη μία ματιά στο παρελθόν και σε όλα αυτά που χάθηκαν στο χρόνο.
Με την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου τα αναμενόμενα οφέλη είναι πολλαπλά και αφορούν: στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, στην ψηφιακή καταγραφή και διάσωση των στοιχείων που απαρτίζουν την πολιτιστική κληρονομιά με ιδιαίτερη έμφαση στην νεότερη ιστορία, στην παροχή υπηρεσιών εμπλουτισμένης ψηφιακής εμπειρίας και ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων σε πολυμεσικά περιβάλλοντα. Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν και ψηφιοποιηθούν, θα τεκμηριώνουν την περίοδο της νεότερης ιστορίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με έμφαση στα γεγονότα του 1821 και ένθεν. Συγκεκριμένα θα αφορούν ιστορικά γεγονότα, ιστορικά πρόσωπα και αφανείς ήρωες, τοποθεσίες και στρατηγικά σημεία, την τεχνολογία του πολέμου, τραγούδια και λογοτεχνικές αφηγήσεις, ανέκδοτες ιστορίες, στοιχεία της καθημερινής ζωής πριν και μετά την μάχη κά.
Τα μέσα στα οποία θα αναζητηθούν οι σχετικές πληροφορίες τεκμηρίωσης θα είναι ιστορικές μαρτυρίες, προφορικές αφηγήσεις και μνήμες, ιστορικά βιβλία και έγγραφα, παλιές φωτογραφίες, χάρτες και σχέδια, εφημερίδες και άλλα έντυπα, ηχητικό και κινηματογραφικό υλικό, παλιά αντικείμενα και κειμήλια, ερειπωμένα κτίρια και κατασκευές.
Σημειώνεται, ότι το έργο απευθύνεται σε ευρεία ομάδα κοινού και ικανοποιεί ομάδες, όπως: κατοίκους της Ελλάδας και του Βορείου Αιγαίου, ομογενείς, τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μαθητές και φοιτητές, δασκάλους και καθηγητές, πανεπιστημιακούς, ερευνητές, ιστορικούς - αρχαιολόγους και καλλιτέχνες.