Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απάντηση της προέδρου της Κριτικής Επιτροπής του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, καθ. Ελένη Μαΐστρου, στο «Ε»
Η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, αρχιτέκτων και ομ. καθηγήτρια του ΕΜΠ Ελένη Μαΐστρου, σε επικοινωνία που είχε «Ε», για το τι μέλλει γενέσθαι με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Σάρλιτζα, έκανε ξεκάθαρο ότι με την αρχιτεκτονική ομάδα του α’ βραβείου η Περιφέρεια θα μπορούσε να προχωρήσει σε αλλαγή χρήσης του κτιρίου -με την ίδια αιτιολογία που προχωρά τώρα, εφόσον αυτή θεωρείται νόμιμη- προκειμένου να γίνει ξενοδοχείο και παράλληλα να συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη ώστε στη συνέχεια το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Σε επικοινωνία του «Ε» με την πρόεδρο της επιτροπής του διαγωνισμού και ομότιμη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ελένη Μαΐστρου, πρωτίστως θέλησε να εκφράσει την εκτίμησή της στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη καθώς είχαν συνεργαστεί κατά το ακαδημαϊκό τους παρελθόν, όταν ο κ. Κώστας Μουτζούρης ήταν πρύτανης στο ΕΜΠ.
Σε ότι έχει να κάνει με την απόφαση της Περιφέρειας για διακοπή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το κατά πόσο αυτή η απόφαση ευσταθεί, ενώ επισήμανε ότι κατά την σύνταξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού η στρατηγική που είχε χαράξει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ήταν ο χώρος να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο και όχι ως ξενοδοχείο. «Ανάμεσα στο χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού και το σήμερα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα δεδομένα έχουν μεταβληθεί για να αλλάξει η χρήση. Απ’ όσο γνωρίζω οι συνάδελφοι που πήραν το πρώτο βραβείο - το σημειώνουν κιόλας - ήταν διατεθειμένοι εφόσον είναι αποδεκτό από τον νομοθέτη και από την αρμόδια Εφορεία Πολιτισμού να γίνει η αλλαγή χρήσης, δηλαδή να γίνει ξενοδοχείο, χωρίς να αλλάξουν τα υπόλοιπα δεδομένα του διαγωνισμού» και πρόσθεσε ακολούθως ότι η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από την ΠΒΑ.
Τόνισε ότι ο χώρος αυτός είναι πολύ σημαντικός, καθώς το κτίριο του Σάρλιτζα έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο και παράλληλα, έχουν εντοπιστεί στο χώρο αρχαιολογικά ευρήματα, που όπως επισημαίνει ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή της μελέτης που βραβεύθηκε, καθώς σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να περάσει από ελέγχους της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. «Άρα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική η παρέμβαση» σημειώνει.