Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο δήμαρχος Στρ. Κύτελης δεν συμμετέχει σε σύσκεψη για τη χωροθέτηση της νέας δομής αρνούμενος να μπει σε τέτοια συζήτηση. Δεν κόβει όμως τις γέφυρες του διαλόγου και με την κυβέρνηση για όλα τα υπαρκτά προβλήματα
Μία εντελώς διαφορετική εικόνα από την προηγούμενη συζήτηση για το μεταναστευτικό - προσφυγικό, έδωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης το οποίο έλαβε νέα απόφαση, σχεδόν ομόφωνη με τη διαφοροποίηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, έπειτα από πρόταση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Στρατή Κύτελη.
Ο Δήμαρχος σε ενημέρωση που πραγματοποίησε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ενημέρωσε τους συμβούλους για τις τελευταίες εξελίξεις και το υποτιθέμενο πάγωμα της επίταξης με το πρόσχημα του διαλόγου και των προτάσεων όπως είπε από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το που θα εγκατασταθεί η νέα δομή.
Στρ. Κύτελης: Δεν συμμετέχω στη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη
«Είμαστε κάθετοι ως προς το ζήτημα αυτό. Δεν θα συμμετάσχουμε στη σύσκεψη που κάλεσε την Πέμπτη ο Περιφερειάρχης για να καταθέσουμε προτάσεις για χωροθέτηση δομών. Η τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ασκεί μεταναστευτική πολιτική αυτό είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Ο Δήμος Μυτιλήνης δεν μπορεί πλέον να διαθέσει ούτε μία σπιθαμή εδάφους για νέες δομές και θα απαιτήσει με νομικά πλέον μέσα να κλείσουν και οι υφιστάμενες δομές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δηλαδή η Μόρια, ο Καρά Τεπές και όλα τα υπόλοιπα που λειτουργούν υπό την εποπτεία διαφόρων οργανώσεων».
Προσφυγή στη δικαιοσύνη
Την τοποθέτηση του Στρ. Κύτελη υποστήριξαν και ακολούθησαν όλα τα μέλη της παράταξης του τα οποία συντάχθηκαν με την πρόταση του δημάρχου και μάλιστα από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και νομικός Παν. Τσακύρης πρότεινε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να αποτελέσει τη βάση για προσφυγή στη δικαιοσύνη ώστε να κλείσουν άμεσα οι υφιστάμενες δομές.
Έκπληξη προκαλεί η στροφή
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, εξέφρασε σε πρώτη φάση την έκπληξή της για τη μεταστροφή της Δημοτικής Αρχής η οποία όπως ανέφεραν στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχε εκφράσει μια εντελώς διαφορετική άποψη, και μάλιστα όπως είπαν ορισμένα στελέχη της, δεν έδειχναν να ενοχλούνται ιδιαίτερα από τις επιτάξεις. Οι περισσότεροι επικεφαλής τάχθηκαν υπέρ της λήψης μιας κοινής όσο γίνεται στα βασικά σημεία απόφασης, η οποία θα εκπροσωπεί και θα συνθέτει όλες τις απόψεις όσο το δυνατόν καλύτερα.
Κλειδί η αποσυμφόρηση
Στη συζήτηση που ακολούθησε οι παρατάξεις της Ερ. Χιωτέλλη και του Κ. Αστυρακάκη, έθεσαν ως κλειδί για να αποδεχθούν τη νέα απόφαση, την αποσυμφόρηση του νησιού και τη μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ηπειρωτική Ελλάδα και την Ευρώπη, η οποία όπως τόνισαν πρέπει να πιεστεί να ανοίξει τα σύνορά της.
Έπειτα από αρκετή ώρα διαπραγματεύσεων μεταξύ των παρατάξεων το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε στην εξής απόφαση.
Η νέα απόφαση
-Σεβασμός όλων των προηγούμενων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
-Ο Δήμαρχος δεν θα συμμετέχει στη σύσκεψη της Πέμπτης με τον Περιφεριφερειάρχη και τους άλλους δημάρχους προκειμένου να υποδείξει νέα τοποθεσία ή οτιδήποτε άλλο για την εγκατάσταση δομής. Θα συμμετάσχει ωστόσο αν κριθεί απαραίτητο σε σύσκεψη ή διάλογο με την κυβέρνηση προκειμένου να μεταφέρει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τα προβλήματα που υπάρχουν.
- Το Δημοτικό Συμβούλιο τη μετάθεση των ευθυνών από την κυβέρνηση στις τοπικές κοινωνίες.
-Ο Δήμος Μυτιλήνης δεν αντέχει άλλο και δεν παραχωρεί ούτε σπιθαμή εδάφους για να εγκατασταθούν άλλες δομές φιλοξενίας.
-Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το κλείσιμο όλων των δομών του Δήμου Μυτιλήνης, με πρώτη τη Μόρια η οποία αποτελεί υγειονομική βόμβα και κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν το πράξει ο Δήμος θα προχωρήσει σε όλα τα ένδικα μέσα διεκδικώντας τις ανάλογες αποζημιώσεις. Παράλληλα θα διοργανωθούν κινητοποιήσεις για το σκοπό αυτό.
-Διεκδίκηση όλων των οικονομικών αξιώσεων του Δήμου Μυτιλήνης για τις δαπάνες που έκανε ο δήμος μας και καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες.
- Αποσυμφόρηση του νησιού και ασφαλή μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στην Ευρώπη η οποία πρέπει να πιεστεί να ανοίξει τα σύνορά της.
-Καμία νέα δομή στο Δήμο Μυτιλήνης και στο νησί της Λέσβου γενικότερα.