Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο Δήμος Μυτιλήνης ολοκληρώνει την αποδοχή του κτιρίου του ΟΑΕΔ της Παναγιούδας για τη μεταστέγαση σχολείων
Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες από το Δήμο Μυτιλήνης και τις αρμόδιες υπηρεσίες, η πράξη αποδοχής των χώρων του κτιρίου του ΟΑΕΔ της Παναγιούδας που παραχωρήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, από το Υπουργείο Εργασίας για τη στέγαση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ) της Λέσβου, καθώς και του Μουσικού Σχολείου του νησιού μας.
Όπως αναφέρουν τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποδοχής θα προχωρήσουν σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λέσβου όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη μεταστέγαση των σχολείων.
Αρχικά θα πραγματοποιηθεί σύσταση ειδικής επιτροπής εκπροσώπων δημόσιων φορέων του τόπου μας, η οποία θα αναλάβει τον επιτόπιο έλεγχο του κτιρίου που παραχωρείται. Στο πόρισμά της η επιτροπή θα αποφανθεί για την καταλληλότητα του χώρου, ενώ θα κατατεθούν προτάσεις για τον εξοπλισμό και τις πιθανές τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να φιλοξενηθούν τα δύο σχολεία.
Αντιδράσεις από το Μουσικό Σχολείο
Σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία του Μουσικού Σχολείου στους χώρους των σχολών του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα, η σχολική κοινότητα του εν λόγω εκπαιδευτηρίου αντέδρασε έντονα από την πρώτη στιγμή που τέθηκε ζήτημα μετακόμισής. Οι Σύλλογος Γονέων και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου χαρακτήρισαν το χώρο εντελώς ακατάλληλο, αφού όπως αναφέρθηκε για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του σχολείου απαιτούνται τουλάχιστον 28 αίθουσες, τις οποίες δεν διαθέτει το τμήμα του κτιρίου του ΟΑΕΔ που παραχωρήθηκε.
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», το κτίριο που παραχωρείται έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 497+590= 1.067 τ.μ. και συνολική ωφέλιμη επιφάνεια (εκτός κλιμακοστασίων και χώρων εισόδου) 358+520= 878 τ.μ., το δε υπόγειο του κτιρίου έχει επιφάνεια 71,10 τ.μ.
Προσέφυγαν στο ΣτΕ
Τους προηγούμενους μήνες ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου ν’ ακυρώσει την παραχώρηση των αιθουσών στο Δήμο Μυτιλήνης και συγκεκριμένα εκείνων που αφορούν στη στέγαση του Μουσικού Γυμνασίου. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό σε ποια φάση βρίσκεται η υπόθεση, σε περίπτωση όμως, που γίνει η αποδοχή από το Δήμο Μυτιλήνης και στη συνέχεια το ΣτΕ ακυρώσει την απόφαση παραχώρησης, τότε είτε ο Δήμος θα επιστρέψει τις συγκεκριμένες αίθουσες, είτε σε συνεννόηση με το Υπουργείο θα ληφθεί νέα απόφαση για διαφορετική χρήση.
Αναζητούν οικόπεδο
Την ίδια ώρα, σε στασιμότητα παραμένει η υπόθεση της αγοράς οικοπέδου για την ανέγερση Μουσικού Σχολείου, μετά το ναυάγιο της αγοράς οικοπέδου στη Βαρειά που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Ως γνωστόν ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, την τελευταία στιγμή, λίγο πριν μπούνε οι τελευταίες υπογραφές, υπαναχώρησε δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στρ. Τζιμής, αναζητά νέο οικόπεδο που να πληροί τις προδιαγραφές, ενώ βρίσκεται σε επαφή και με το συμβούλιο των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων, εξετάζοντας την προοπτική παραχώρησης οικοπέδου.
Εν τω μεταξύ μέσα στον Ιούλιο έρχεται στη Λέσβο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ Α.Ε. ο οποίος μεταξύ των ζητημάτων που θα εξετάσει είναι και η εκπόνηση της μελέτης του Μουσικού Σχολείου από την εταιρεία.
Ανυπομονούν για τη μετακόμιση στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.
Από την άλλη πλευρά εντελώς διαφορετική είναι η αντιμετώπιση των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών που φοιτούν στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. για την παραχώρηση των χώρων για τη στέγαση του σχολείου τους στο κτίριο της Παναγιούδας. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, σύσσωμη η σχολική κοινότητα και κυρίως οι γονείς των παιδιών, ανυπομονούν να ολοκληρωθεί η μετακίνηση του σχολείου τους στην Παναγιούδα και όπως όλα δείχνουν, οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι και το σχολείο πιθανόν να λειτουργήσει από το φθινόπωρο στις νέες του εγκαταστάσεις.
Στο συγκεκριμένο σχολείο φιλοξενούνται παιδιά με μαθησιακές κυρίως δυσκολίες και προβλήματα αναπηρίας, τα οποία, όμως, αυτοεξυπηρετούνται και δεν έχουν προβλήματα νοητικής στέρησης. Οι μαθητές του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. συμμετέχουν κανονικά στις εξετάσεις του σχολείου και μάλιστα έχουν πρόσβαση και στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων εφόσον το επιθυμούν. Ο τίτλος σπουδών δε, που λαμβάνουν κατά την αποφοίτησή τους, είναι ισοδύναμος με το απολυτήριο των Λυκείων και Γυμνασίων της χώρας μας.
Περιορισμένος χώρος
Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ). σήμερα φιλοξενείται σε δύο αίθουσες της Ακαδημίας, στο 5ο Λύκειο Μυτιλήνης, όπου η συνύπαρξη των σχολείων είναι αρμονική. Μάλιστα όπως αναφέρεται από στελέχη της εκπαίδευσης, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 5ου Λυκείου, αγκάλιασαν με θέρμη και στήριξαν τη λειτουργία του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.
Δυστυχώς όμως ο περιορισμένος χώρος που διατίθεται για τη στέγαση του σχολείου δεν επιτρέπει την ανάπτυξή του και τη φιλοξενία περισσότερων παιδιών. Τη φετινή χρονιά το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. είχε μόλις 14 παιδιά, παρά το γεγονός ότι το ΚΕΔΥ, έχει διαγνώσει πολλές περιπτώσεις μαθητών που θα μπορούσαν να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο.
Πλεονεκτήματα του νέου κτιρίου
Τα δεδομένα ωστόσο σύντομα θα αλλάξουν, αφού στο χώρο των 220 τετραγωνικών μέτρων στο ισόγειο του κτιρίου της Παναγιούδας υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας πολύ περισσότερων παιδιών.
Ένας από τους λόγους που έγινε αποδεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό η πρόταση για τη μετακίνηση του σχολείου στο κτίριο της Παναγιούδας, είναι επειδή ο παραχωρηθείσες αίθουσες είναι ισόγειες, επομένως η πρόσβαση για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, είναι εύκολη. Ο δεύτερος λόγος αποδοχής της πρότασης σχετίζεται με το γεγονός ότι το νοσοκομείο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο της μίας ώρας από τη μονάδα, γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίον οι φορείς του σχολείου δεν αποδέχθηκαν στο παρελθόν προτάσεις για τη μετακίνηση του σχολείου σε περιοχές εκτός του Δήμου Μυτιλήνης.