Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στην κρισιμότερή του ίσως δοκιμασία μπαίνει το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου ένα χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτή δεν είναι άλλη, από τη διεξαγωγή των εκλογών για ανάδειξη πρύτανη.
Την ευθύνη της διαδικασίας φέρει αποκλειστικά το Συμβούλιο και είναι η πρώτη φορά που θα γίνει με το νέο τρόπο που ορίζει ο Νόμος Διαμαντοπούλου. Ακόμα, το Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας, συζήτησε και ενέκρινε την ετήσια έκθεση των πεπραγμένων του, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα.
Την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μέχρι την Παρασκευή, ωστόσο, δεν είχε φτάσει στο Συμβούλιο Διοίκησης, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, καμμία δήλωση υποψηφιότητας. Πράγμα λογικό και εξηγήσιμο, αφού υπάρχει ακόμα περιθώριο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, η οποία έχει οριστεί για τις 28 Μαρτίου.
Το Συμβούλιο, αφού ελέγξει τις υποψηφιότητες, θα ανακοινώσει τους τελικούς υποψηφίους στις 4 Απριλίου. Η διαδικασία των εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου.
Παραμένουν μόνο δύο οι καθηγητές που έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν τη θέση του πρύτανη, και αυτοί είναι ο Στέφανος Γκρίτζαλης και ο νυν αντιπρύτανης Γιάννης Κάλλας.
«Το Συμβούλιο οφείλει να διασφαλίσει ότι οι πρυτανικές εκλογές θα γίνουν σε κλίμα ομαλότητας και η διαδικασία θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους να επιλέξουν τον καλύτερο για τη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου», δήλωσε στο «Ε» ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου και αναπληρωτής καθηγητής, Νίκος Ζούρος.
Στο μεταξύ, την ετήσια έκθεση των πεπραγμένων του ενέκρινε το Συμβούλιο ένα χρόνο μετά το ξεκίνημα της λειτουργίας του.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται οι βασικοί στόχοι του Συμβουλίου κατά το πρώτο αυτό έτος, οι οποίοι ήταν: η εγκαθίδρυση του Συμβουλίου και η ένταξή του στην οργανωτική δομή και λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η άσκηση αρμοδιοτήτων θεσμικού χαρακτήρα, καθώς και η συνεργασία με τα όργανα διοίκησης Πανεπιστημίου, η εποπτεία στα οικονομικά θέματα (προϋπολογισμοί, απολογισμοί), η στρατηγική για την ανάπτυξη του ιδρύματος και η προώθηση της εξωστρέφειας και της προβολής του Πανεπιστημίου, με γνώμονα τη σύνδεσή του με την κοινωνία.
Επίσης επισημαίνεται πως θέματα προτεραιότητας του Συμβουλίου παραμένουν η συνεργασία με την πρυτανική αρχή για την αντιμετώπιση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και η λειτουργία των νέων οργάνων να είναι μέσα σε σταθερό θεσμικό πλαίσιο, με στόχο να αναπτύξουν πρακτικές και διαδικασίες που θα οδηγούν σε ποιοτική βελτίωση και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο εθνικό και διεθνές επίπεδο.