Αναβρασμός στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μετά τη διαθεσιμότητα των 38 διοικητικών υπαλλήλων από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Τους πήρε όλους η «μπάλα»…

13/12/2012 - 15:40

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, μετά και τη χτεσινή είδηση για την κίνηση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο έθεσε σε διαθεσιμότητα συνολικά 38 συναδέλφους τους, αλλάζοντας την υπηρεσιακή τους κατάσταση μέσω του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, μετά και τη χτεσινή είδηση για την κίνηση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο έθεσε σε διαθεσιμότητα συνολικά 38 συναδέλφους τους, αλλάζοντας την υπηρεσιακή τους κατάσταση μέσω του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου. Δεδομένου ότι, μη έχοντας υπογεγραμμένη διαπιστωτική πράξη από την πρυτανική αρχή του ιδρύματος, το Υπουργείο βασίστηκε στα στοιχεία της τελευταίας απογραφής τού 2010, στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και υπάλληλοι που κανονικά εξαιρούνται της διαθεσιμότητας.

Από προχτές το μεσημέρι, ο λόφος του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκεται σε αναβρασμό, αφού οι Διοικητικοί Υπάλληλοι είδαν να γίνεται πραγματικότητα αυτό που ήλπιζαν να αποτρέψουν με τις κινητοποιήσεις τους όλο το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού «Ασημάκης Πανσέληνος», Τάσο Μόσχο, ο ίδιος δέχθηκε προχτές τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Διοικητικών, καθώς και από συνάδελφό του του Πάντειου Πανεπιστημίου, αφού κάποιοι υπάλληλοι των άλλων τριών Πανεπιστημίων που βρίσκονταν σε κίνδυνο (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Πάντειο), «τσεκάροντας» τυχαία τις καρτέλες τους στη βάση δεδομένων του Υπουργείου που ορίζει την υπηρεσιακή τους κατάσταση, είδαν πως αυτή είχε μεταβληθεί ξαφνικά, από «ενεργή», σε «θέση διαθεσιμότητας».

«Η εγκύκλιος του Υπουργείου το ανέφερε, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα γίνει πραγματικότητα», λέει ο κ. Μόσχος. «Από χτες (σ.σ. προχτές) οι συνάδελφοι βρίσκονται σε πολύ μεγάλη ένταση και προσπαθούμε να δούμε τις επόμενες κινήσεις μας. Αυτό που έγινε, αφορά 38 συναδέλφους, μεταξύ των οποίων και πάνω από πέντε που από το 2010, οπότε κι έγινε η τελευταία απογραφή βάσει των στοιχείων της οποίας κινήθηκε το Υπουργείο, έχουν αποκτήσει πτυχίο ή υπάλληλοι που εξαιρούνται της συγκεκριμένης διάταξης λόγω κοινωνικών κριτηρίων. Απ’ όσα λέει το Υπουργείο, σε ένα δεύτερο χρόνο θα “διορθωθούν” οι περιπτώσεις όπου έγινε λάθος…»

Στήριξη από παντού
Το απόγευμα της Τρίτης, τα μέλη του Συλλόγου συμμετείχαν σε κοινή συζήτηση με τα διάφορα πρωτοβάθμια σωματεία, με τα οποία και αποφάσισαν τη διοργάνωση παλλεσβιακού συλλαλητηρίου τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, καθώς και μια συναυλία που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χτες το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Παράλληλα, έχουν και τη στήριξη τόσο της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που χτες πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση επί του θέματος, όσο και του Συλλόγου των Μελών ΔΕΠ, που μετά την προχτεσινή του γενική συνέλευση εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης, αλλά και φοιτητικών συλλόγων.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της γενικής του συνέλευσης από χτες έχει προχωρήσει σε κατάληψη του Κτηρίου Διοίκησης ο Σύλλογος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, ενώ σε αντίστοιχη απόφαση αναμενόταν να καταλήξουν χτες το απόγευμα και οι γενικές συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων των Τμημάτων Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας κι Επιστημών της Θάλασσας.

Πάντως, όπως τονίζει ο κ. Μόσχος, η νομική διαδικασία που οι διοικητικοί έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες μέσω δικηγόρων, προχωράει κανονικά. «Συγκεντρώνουμε τα δικαιολογητικά για κάθε συνάδελφο ξεχωριστά, με σκοπό να αναστραφεί αυτό που έχει γίνει», αναφέρει. «Τελικός μας στόχος είναι, όχι απλώς το να μπλοκαριστεί η διαθεσιμότητα των συναδέλφων, αλλά να ακυρωθεί ο νόμος, αφού το Υπουργείο έχει λειτουργήσει τόσο αντισυνταγματικά, ώστε οι νομικοί μας εκπρόσωποι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.»

Ως προς τις κινητοποιήσεις, την πραγματοποίηση της Συγκλήτου και τα επείγοντα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως ο προϋπολογισμός και οι προθεσμίες για τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο πρόεδρος των Διοικητικών προσθέτει: «Είχαμε μπει σ’ αυτήν τη διαδικασία από τη Δευτέρα, αλλά για άλλη μια φορά μάς πρόλαβαν τα γεγονότα. Η απόφαση της συνέλευσής μας της περασμένης Πέμπτης ήταν ότι θα διευκολυνθεί η Σύγκλητος. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη και την κρισιμότητα κάποιων εξαιρετικά επειγόντων θεμάτων και λειτουργιών, και όλα θα συζητηθούν στην επόμενη γενική μας συνέλευση, το πρωί της Παρασκευής.»


Απόφαση έκτακτης συνεδρίασης της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου
«Πρόδηλα αντισυνταγματική πράξη…»

Με αφορμή τις εξελίξεις ως προς τη διαθεσιμότητα των 38 υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του ιδρύματος, η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεδρίασε εκτάκτως χτες το μεσημέρι, μετά από προφορική πρόσκληση του πρύτανη, κ. Τσάρτα, ζητώντας εκτός άλλων την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, για μια πράξη που χαρακτηρίζει «πρόδηλα αντισυνταγματική».

Παρούσα στη συνεδρίαση του πρύτανη με τους αντιπρυτάνεις, Νίκο Σουλακέλλη, Ιωάννη Κάλλα και Αγγελική Δημητρακοπούλου, ήταν, ως εκπρόσωπος του Διοικητικού Προσωπικού, και η διοικητική υπάλληλος Μαρία Βασιλείου.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει την πράξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως «πρόδηλα αντισυνταγματική κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαιοκρατικής αρχής, θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ασφάλειας δικαίου», τονίζοντας πως απολύεται «αυθαίρετα» μια κατηγορία εργαζομένων, μεταξύ των οποίων ορισμένα από τα πιο αξιόλογα στελέχη, με μακροχρόνια εμπειρία στο ίδρυμα, που «έχουν εμπράκτως στηρίξει τη λειτουργία του σε πολύ δύσκολες στιγμές». Τονίζει επίσης ότι δε λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες του ιδρύματος, καθώς και ότι προκαλούνται «τεράστια προβλήματα» στη λειτουργία του τελευταίου.

Μεταξύ των όσων αποφάσισε το Πρυτανικό Συμβούλιο, είναι η αποστολή επιστολής στον υπουργό κ. Μανιτάκη, με την οποία θα ζητά ενημέρωση ως προς τη νομοθετική πράξη βάσει της οποίας έγινε η διαγραφή των υπαλλήλων ΙΔΑΧ, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και η στήριξη των προσφυγών των υπαλλήλων που θίγονται, αλλά και η οικονομική και θεσμική στήριξη των τελευταίων.

Αποφασίζει επίσης να ζητήσει τη σύγκληση του συντονιστικού της Συνόδου των Πρυτάνεων, καθώς και έκτακτη σύνοδο, να ξεκινήσει νέα σειρά παρεμβάσεων στα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές των δύο Περιφερειών, αλλά και να ζητήσει τις παρεμβάσεις του υπουργού Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλου, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, προκειμένου «να υπερασπίσουν το δημόσιο συμφέρον της χώρας».

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην επόμενη Σύγκλητο του ιδρύματος, ενώ η πρυτανική αρχή δεσμεύεται να αναζητήσει όλους τους κατάλληλους τρόπους αντίδρασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους και τα λοιπά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση των προχτεσινών εξελίξεων, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων των οποίων οι διοικητικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, μεταξύ αυτών και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εξέφραζαν την έντονη αντίθεσή τους. Υποστήριξαν δε, ότι προβλέπονται οδυνηρές συνέπειες για τα πανεπιστήμια.


Συμπαραστέκεται ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την προχτεσινή της συνεδρίαση, η γενική συνέλευση του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου αφενός εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο Σχέδιο «Αθηνά» και αφετέρου καταδικάζει την «απαράδεκτη» και «πραξικοπηματική», όπως τη χαρακτηρίζει, ενέργεια του Υπουργείου Εσωτερικών να αλλάξει την υπηρεσιακή κατάσταση των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων.

«Στόχος δεν μπορεί παρά να είναι η ανατροπή του άθλιου μέτρου των διαθεσιμοτήτων/απολύσεων σε όλο το δημόσιο τομέα και όχι η ατελέσφορη διεκδίκηση “εξαιρέσεων”», τονίζουν οι Καθηγητές. «Απαιτούμε από την πρυτανική αρχή να σταματήσει κάθε άμεση ή έμμεση πίεση προς τους συναδέλφους διοικητικούς να σταματήσουν τον αγώνα τους και να τροποποιήσουν την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, και να σταθεί ολόψυχα στο πλευρό τους. Απαιτούμε να μην ξεκινήσει καμμία διαδικασία (υπογραφή οποιασδήποτε πράξης) που να μεταβάλλει τη μισθολογική κατάσταση των θιγόμενων υπαλλήλων.»

Ως προς το Σχέδιο «Αθηνά», η γενική συνέλευση του Συλλόγου ΔΕΠ καλεί επίσης την πρυτανική αρχή να μην προχωρήσει σε κανενός είδους διάλογο με το Υπουργείο και να μην αποστείλει προτάσεις για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις.


Βασίλης Τεντόμας προς Σταύρο Δημηρούδη
«Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο»

Να συζητηθεί, εκτός ημερήσιας διάταξης, στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, ζητά από τον πρόεδρο του τελευταίου, Σταύρο Δημηρούδη, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας.

Σε σχετική του ανακοίνωση, ο κ. Τεντόμας κάνει λόγο για «φασιστικής πρακτικής απόφαση “εν μία νυκτί” για απόλυση των 38 υπαλλήλων ΙΔΑΧ», καθώς και για τη «διαφαινόμενη συρρίκνωση τμημάτων και σχολών» στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιεχόμενο και την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας και της επιστημονικής συνδρομής του Πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της.

Ως προς την πρότασή του να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Τεντόμας προσθέτει ότι θα κληθούν να εκθέσουν τα προβλήματα και τις απόψεις τους τόσο η πρυτανική αρχή, όσο και οι Σύλλογοι ΔΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού του ιδρύματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey