Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει, είχε ως θέμα της η ημερίδα που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο στο Επιμελητήριο Λέσβου, το Γραφείο Ενημέρωσης στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Την ημερίδα, που διεξάχθηκε σε δύο γλώσσες, ελληνική και γαλλική, άνοιξε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης, που μίλησε εκτός άλλων για το πλάνο της Γενικής Γραμματείας ως προς τη ρήτρα της νησιωτικότητας και τη δημιουργία Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο εκτελεστικός γραμματέας, Παναγιώτης Καπάρας, ενώ το Δήμο Λέσβου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας, Δικτύων και Εταιρικής Σχέσης της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Άρης Πετρουλάκης, και ο Α΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς.
Οι συνεδρίες και οι ομιλητές
Η πρωινή συνεδρία είχε ως θέμα της τις έννοιες ανάπτυξης κι εδαφικής συνοχής στη σημερινή Ευρώπη. Με προεδρεύοντα τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Παναγιώτη Γρηγορίου, μίλησαν ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σπύρος Δανέλλης, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Διαλόγου κι Έρευνας για τη Διακυβέρνηση Séverine Bellina, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Σάββας Κατσικίδης και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αχιλλέας Μητσός, Σωτήρης Χτούρης και Κωνσταντίνος Ρόντος.
Απουσία του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, η απογευματινή συνεδρία που είχε ως προεδρεύοντα το Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, περιελάμβανε ομιλίες του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, αλλά και εκπροσώπων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου, της Μητρόπολης Λέσβου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και του κοινωνικού λειτουργού Παναγιώτη Τσουκαρέλλη, ως εκπροσώπου τοπικής Μ.Κ.Ο..
Ειδικά ο κ. Χρυσόγελος έκανε λόγο για θέματα νησιωτικότητας σε σχέση με το νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014 - 2020 και τόνισε την ανάγκη για στροφή προς εναλλακτικές και φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, που στόχο θα έχουν εκτός άλλων την «οικονομικά υπεύθυνη και αλληλέγγυα» ανάπτυξη, αλλά και το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει σε αυτή την προσπάθεια το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Την ημερίδα εξάλλου παρακολούθησαν αρκετοί φοιτητές του τελευταίου, που πήραν μέρος και στη συζήτηση που ακολούθησε τις εισηγήσεις.