Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ξεκίνησε να προβάλλεται στην Πορτογαλία, την περασμένη Δευτέρα και με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, η σειρά των εννέα ντοκυμαντέρ με θέμα «Γεώσφαιρα», που γυρίστηκε από την Πορτογαλική Τηλεόραση. Κάθε ντοκυμαντέρ έχει διάρκεια 30 λεπτών και πραγματεύεται διαφορετικό θέμα, ενώ η Λέσβος είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που παρουσιάζεται μεταξύ των σημαντικότερων γεωπάρκων του κόσμου.
Η σειρά ντοκυμαντέρ «Γεώσφαιρα» γυρίστηκε στη Λέσβο το 2011, από δημοσιογράφους της Κρατικής Πορτογαλικής Τηλεόρασης και με επιστημονικό υπεύθυνο των ντοκυμαντέρ για την Πορτογαλία τον καθηγητή Artur Sá, από το Πανεπιστήμιο Trás-os-Montes e Alto Douro της Πορτογαλίας και μέλος του Κέντρου Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Coimbra. Επιστημονικός σύμβουλος για τη Λέσβο είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νικόλος Ζούρος.
Παρά το γεγονός ότι γυρίστηκε πολύ πριν ανακηρυχθεί ολόκληρη η Λέσβος γεωπάρκο από την UNESCO, η σειρά περιλαμβάνει γεωλογικά μνημεία από ολόκληρο το νησί, τα οποία παρουσιάζει ο κ. Ζούρος.
Οι εικόνες από Λέσβο
Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο ντοκυμαντέρ της σειράς είχε ως θέμα τα ηφαίστεια και την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ανάμεσα σε φημισμένα ηφαίστεια από όλη την Ευρώπη, επιλέχθηκε από την Ελλάδα να παρουσιασθεί η Λέσβος και τα ηφαιστειακά της κέντρα, με επίκεντρο κυρίως τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς της περιοχής της Ερεσού και τους ηφαιστειακούς δόμους που αποτελούν τοπόσημα και μαρτυρούν την ένταση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο χώρο του βορειοανατολικού Αιγαίου πριν 20 από εκατομμύρια χρόνια.
Το δεύτερο ντοκυμαντέρ της σειράς που προβλήθηκε προχτές Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, είχε θέμα την τεκτονική παραμόρφωση του φλοιού και την εκδήλωση των σεισμών, κι ένα πολύ μεγάλο μέρος του αφιερώθηκε στη Λέσβο, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που είχαν οι ισχυροί σεισμοί στη γεωλογική, αλλά και την ιστορική εξέλιξη του νησιού. Παρουσιάσθηκαν οι εντυπωσιακές επιφάνειες που δημιούργησε η μετακίνηση του φλοιού της Γης κατά μήκος των μεγάλων ρηγμάτων που συνδέονται με τον ισχυρό σεισμό τού 1867 στην περιοχή Αγίας Παρασκευής και Νάπης, καθώς και η Αρχαία Πύρρα, που καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό το 230 π.Χ. και βρίσκεται σήμερα βυθισμένη κάτω από τα νερά του κόλπου της Καλλονής. Τέλος, παρουσιάσθηκαν με εντυπωσιακά πλάνα οι θερμές πηγές Πολιχνίτου που αναβλύζουν κατά μήκος σημαντικών ρηγμάτων.
Σε άλλα ντοκυμαντέρ της σειράς, που θα προβληθούν προσεχώς, παρουσιάζεται η προστατευόμενη περιοχή του απολιθωμένου δάσους, τόσο στα χερσαία επισκέψιμα Πάρκα και το Μουσείο, όσο και στην παράκτια ζώνη της δυτικής Λέσβου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους γιγαντιαίους απολιθωμένους κορμούς, τη μοναδικότητα του απολιθωμένου δάσους, τον τρόπο δημιουργίας του και τη σχέση του με την ηφαιστειότητα.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ίδιας σειράς πραγματοποιήθηκαν αφιερώματα σε έξι ευρωπαϊκά γεωπάρκα, μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων τής UNESCO. Η Λέσβος είναι η μοναδική περιοχή που παρουσιάζεται από την Ελλάδα και πρόκειται για μεγάλη προβολή του νησιού, καθώς η σειρά παρουσιάζει υψηλή τηλεθέαση στην Πορτογαλία, ενώ παράλληλα έχει προταθεί η παρουσίασή της σε διεθνή τηλεοπτικά κανάλια. Τα ντοκυμαντέρ θα προβάλλονται κάθε Δευτέρα, βραδινές ώρες.