«Καίνε» οι αυξήσεις και τα 8 εκ. ευρώ ανείσπρακτων της ΔΕΥΑΛ

Χιλιάδες παροχές με χαλασμένα και ανύπαρκτα υδρόμετρα στην Λέσβο

07/03/2024 - 16:55 Ενημερώθηκε 09/03/2024 - 13:29

Το θέμα των αυξήσεων στα τιμολόγια του νερού θίγει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου με μια σειρά από ερωτήματα τα οποία εστιάζουν στα προβλήματα διαχείρισης που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΛ και που είναι «μετέωρο» αν αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από τις αυξήσεις που φτάνουν το 30%. Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου εκφράζει την ομόφωνη αντίθεσή του στις πρόσφατες αυξήσεις τελών που αποφασίστηκαν από τις Δημοτικές Επιτροπές και την Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ και ζητά την επανεξέταση του θέματος από τα Δημοτικά Συμβούλια  Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και το Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ.

Την ίδια στιγμή πηγές αναφέρουν ότι σε αρκετά γήπεδα της Λέσβου, όπου οι ανάγκες διατήρησής τους, απαιτούν κατανάλωση νερού, υδρομετρητές δεν υπάρχουν. Άλλα σημεία που αναφέρονται, ενδεικτικά, χωρίς υδρομετρητές είναι η Μαρίνα Πλωμαρίου, ενώ  ο Σταυρός – ένα ολόκληρο χωριό  σχεδόν– είναι χωρίς υδρομετρητές. Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για πειραγμένα ρολόγια  με… κατακόρυφη πτώση κατανάλωσης σε ξενοδοχειακές μονάδες, σε μονάδες Υγείας, σε στρατόπεδα, στο ΚΕΔ Λέσβου, στο Λιμενικό Ταμείο , δηλαδή σε σημεία όπου η κατανάλωση νερού είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Το Δίκτυο Κοινοτήτων στο έγγραφό του σημειώνει ότι «οι προαναφερόμενες αυξήσεις δεν εγκρίθηκαν πριν ένα χρόνο από τα Δημοτικά  Συμβούλια και χωρίς να γίνει τίποτα από τη προηγούμενη διοίκηση για τη βελτίωση των οικονομικών της ΔΕΥΑΛ, επαναφέρθηκαν φέτος με συνοπτικές διαδικασίες».

Τα ερωτήματα που θέτει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου είναι:

* Ποιες ενέργειες έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, για την είσπραξη οφειλών 8 εκατομμυρίων προς την ΔΕΥΑΛ, ώστε να καλυφθούν τα χρέη 4 εκατομμυρίων της ΔΕΥΑΛ προς τη ΔΕΗ ;

* Ποιες διεκδικητικές ενέργειες έγιναν για να καλύψει η Πολιτεία το αυξημένο ενεργειακό κόστος ;

*Μελετήθηκε αν οι πολλαπλές απευθείας αναθέσεις εργασιών (αντί Προσλήψεων μόνιμου προσωπικού), ωφελεί ή βάζει πολύ μέσα τη ΔΕΥΑΛ;

*Με ποια κριτήρια επιβάλλονται ενιαία τέλη σε όλους τους οικισμούς, ανεξάρτητα από το κόστος των απαιτούμενων δαπανών ύδρευσης και αποχέτευσης ;

*Πόσες χιλιάδες παροχές υπάρχουν ακόμα με χαλασμένα υδρόμετρα ή  χωρίς υδρόμετρα ;

*Πως δικαιολογείται το γεγονός ότι την περασμένη χρονιά, έγιναν αρκετές  διαγραφές και ρυθμίσεις οφειλών καταναλωτών και με ποια κριτήρια έγιναν;

«Σε μια εποχή που οι συνδημότες μας αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να μην επιτείνει τα οικονομικά βάρη».  

Εσωτερικές πηγές αναφέρουν ότι οι αυξήσεις αυτές είναι αμφίβολο ότι ανταποκρίνονται στην κάλυψη των λειτουργικών απαιτήσεων της ΔΕΥΑΛ. Εκτιμάται ότι αυτή η αύξηση του 30% έρχεται να καλύψει προηγούμενες οφειλές και  τον διακανονισμό της ΔΕΗ και πως οι αυξήσεις αυτές δεν θα έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι ανείσπρακτες οφειλές στην ΔΕΥΑΛ, όπως σημειώνεται και άνωθεν αγγίζουν τα 8 εκ. ευρώ, για τις οποίες στα πρακτικά για τις αυξήσεις της ΔΕΥΑΛ σημειώνεται ότι θα εξεταστούν το 2025. Η συγκεκριμένη αύξηση χαρακτηρίζεται ως «χαράτσι» και αυτό γιατί καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» οι συνεπείς καταναλωτές, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όλους εκείνους που καταναλώνουν νερό με χαλασμένα υδρόμετρα ακόμη και με ανύπαρκτα!

Την ίδια στιγμή που τα μέλη των Δημοτικών Επιτροπών ενέκριναν τις αυξήσεις στα τιμολόγια τριμήνου, λογαριασμοί σε κάποιες κοινότητες εκδίδονται στο εξάμηνο ή και στον χρόνο, υποχρεώνοντας τον καταναλωτή να πληρώσει ένα συσσωρευμένο λογαριασμό στερώντας του παράλληλα το δικαίωμα χρέωσης τριμήνου, όπως ισχύει σε άλλους καταναλωτές. «Υπάρχουν Δημοτικές Ενότητες που οι λογαριασμοί τους θα βγουν με τιμές του 2022 γιατί οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να εκδώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς (..) Οι μόνοι που πληρώνουν είναι οι καταναλωτές της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης (δηλ. η πόλη της Μυτιλήνης, χωριά της Μυτιλήνης και η περιοχή της Θερμής)» αναφέρουν οι πηγές.

Πέρυσι καταψηφίστηκε

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι η εισήγηση του τέως προέδρου της ΔΕΥΑΛ, Γεώργιου Φλώρου για έγκριση νέων τιμών ύδρευσης – αποχέτευσης ΔΕΥΑ Λέσβου έτος 2023 είχε τεθεί προς συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και δεν εγκρίθηκε.

Ειδικότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, εκτός από τον εισηγητή και Δημοτικό Σύμβουλο, Γεώργιο Φλώρο 21 δημοτικοί σύμβουλοι είχαν ψηφίσει κατά, ενώ κατά την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος είχαν αποχωρήσει από την συζήτηση ο τότε Δημοτικός Σύμβουλος και σημερινός πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτης Βάλεσης και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γεώργιος Κατζανός.  «Κατά» τότε είχαν ψηφίσει οι Δημοσθένης Χατζηγιάννης, Θεόδωρος Βουνατσής, Μαρία Ζερβού, Δήμητρα Αλεξανδρή, Μυρσίνη Ανδριώτου, Ιωάννης Άνεμος, Δημήτριος Βαρβαγιάννης, Ιωάννης Βατός, Εριφύλη Γιαννάκα, Παναγιώτης Ζαφειρίου, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, Ευστράτιος Κόμβος, Κωνσταντίνος Κουνέλλης, Δημήτρης Μαλλιαρός, Παράσχος Μανούσος, Ευστράτιος Τζιμής, Παναγιώτης Τσακύρης, Νίκη Τσιριγώτη, Μιχαήλ Φραντζέσκος, Εριφύλη Χιωτέλλης και Θεόδωρος Ψωμάς – Ατσίδης.

Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου η εισήγηση για την αύξηση των τελών το 2023 είχε καταψηφιστεί ομόφωνα. Μάλιστα στα τότε πρακτικά σημειώνεται: « Ο πρόεδρος Ιορδάνης Ιορδάνου κάλεσε το Σώμα να τοποθετηθεί και να αποφασίσει σύμφωνα με την ανωτέρω εισήγηση δηλώνοντας ότι καταψηφίζει την απόφαση της ΔΕΥΑΛ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την οποιαδήποτε αύξηση τιμών στα χωριά, λόγω των οικονομικών δυσχερειών που υπάρχουν καθώς και για τις ελλιπής υπηρεσίες που παρέχει το Τεχνικό Τμήμα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και προτείνοντας στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να πράξουν τα δέοντα». Οι Δημοτικοί  σύμβουλοι που είχαν ψηφίσει το 2023 ομόφωνα  «κατά» ήταν οι Γιώργος Αλάνης, Ανδρέας Αξής, Ευστράτιος Γελαγώτης, Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη, Ιορδάνης Ιορδάνου, Ζαχαρώ Ιωακείμ, Ιωάννα – Μαρία Κατανάκη, Αφροδίτη Βατή, Κωνσταντίνος Πάππος, Νικόλας Περιβολάρης, Απόστολος Βαρελτζής, Σαράντος Δερεδίνης, Γιώργος Καραθανάσης, Ελευθέριος Κοτζαμάνης, Νικόλαος Χήρας, Λουκάς Κόβρας, Ζαγκούλης Δημήτριος, Σταύρος Βαξεβάνης, Αντώνιος Πανταχός, Γιώργος Σαλταμάρας, Θεμιστοκλής Κλιομιδιώτης, Δημήτρης Βελούτσος και Ελένη Μόλβαλη.  

Φέτος εγκρίθηκε

Φέτος το θέμα της έγκρισης των νέων τιμών ύδρευσης – αποχέτευσης ΔΕΥΑΛ έτους 2024, αφού πρώτα εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης εξετάστηκε και εγκρίθηκε από τις Δημοτικές Επιτροπές και όχι από τα Δημοτικά Συμβούλια, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2024 εξετάστηκε από την Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Μυτιλήνης, η οποία αποτελείται από τους Νικόλα Καρασάββα, Κωνσταντίνο Φραγκόπουλο, Γεώργιο Αλεξίου, Σωκράτη Γιακουμή, Παναγιώτη Καρέκο, Παναγιώτη Κατσαβέλλη, Παναγιώτη Κουνέλλη, Χρήστο Τσιβγούλη και Εριφύλη Χιωτέλλη. Όπως σημειώνεται στα πρακτικά, μετά από διαλογική συζήτηση ακολούθησε ψηφοφορία επί του θέματος, σύμφωνα με την οποία, οι κ. Κατσαβέλλης, Κουνέλλης και Φραγκόπουλος απείχαν της ψηφοφορίας και υποστήριξαν ότι το ανωτέρω θέμα θα έπρεπε να παραπεμφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητάς του. Τα υπόλοιπα συμμετέχοντα μέλη υπερψήφισαν την εισήγηση.

Στις 26 Φεβρουαρίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Δυτικής Λέσβου συνεδρίασε για τις αυξήσεις του νερού. Η Επιτροπή αποτελείται από τους Γεώργιο Αλάνη, Απόστολο Αλατζά, Νικόλαο Αλεξανδρη, Παναγιώτη Δήσσο, Χαράλαμπο Ελευθερίου, Χαράλαμπο Μαραγκό και Απόστολο Βαρελτζή. Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Δυτικής Λέσβου ενέκρινε κατά πλειοψηφία (5 ΥΠΕΡ – 2 ΚΑΤΑ) τις νέες τιμές ύδρευσης – αποχέτευσης ΔΕΥΑΛ για το έτος 2024.  «Κατά» ψήφισαν οι Απόστολος Αλατζάς και Απόστολος Βαρελτζής.

Η συνεδρίαση της ΔΕΥΑΛ

Στις 12 Φεβρουαρίου 2024 είχε συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ για το συγκεκριμένο ζήτημα που εισηγήθηκε ο πρόεδρος Παναγιώτης Βάλεσης. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι Αλάνης Γεώργιος, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, Αντώνιος Δάλας, Ελευθέριος Κοτσώνης, Προκόπης Τζιμή, Φραγκούλης Αλμπανέλλης, Ιγνατία Χατζησάββα, Χαράλαμπος Μαραγκός, Παντελέων Βερρής, Μαρία – Αγλαΐα Κάβουρα και Παναγιώτης Σέκερτζης. Απουσίαζαν οι Γιώργος Φλώρος, Χαράλαμπος Ελευθερίου και Γιώργος Αλεξίου.

Όπως σημειώνεται στα πρακτικά ο πρόεδρος, Παναγιώτης Βάλεσης εισηγούμενος το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης δίνει το λόγο στον Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΛ, Μιχάλη Μαραμπούτη, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για την προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική της Διαδημοτικής Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου για το έτος 2024 και τις κατηγορίες που παριέχονται σε αυτή. Όπως αναφέρεται στα πρακτικά ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Αλάνης, δηλώνει ότι συμφωνεί με την προτεινόμενη αύξηση με την προϋπόθεση να εισπραχθούν οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑΛ και να επανεξεταστεί το θέμα το επόμενο έτος.

Η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία για την αύξηση των τελών.  Την πρόταση καταψήφισαν οι Προκόπης Τζιμής και Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey