Ο γεωτουρισμός και ο οικοτουρισμός ως ειδικές μορφές ανάπτυξης του τουρισμού, ήταν το αντικείμενο της 23ης Συνάντησης του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, που πραγματοποιήθηκε στην Σαρδηνία.
Ο γεωτουρισμός και ο οικοτουρισμός ως ειδικές μορφές ανάπτυξης του τουρισμού, ήταν το αντικείμενο της 23ης Συνάντησης του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, που πραγματοποιήθηκε στην Σαρδηνία. Ως παράδειγμα καλής πρακτικής ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε περιοχές Γεωπάρκων, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, που αφορούν στην ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους, για τις οποίες πρόσφατα απέσπασε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο οικοτουριστικού προορισμού της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Τουρισμού, Skål International.
Άλλα θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο, ήταν η συνεργασία στους τομείς της ανάδειξης και διαχείρισης φυσικών γεωλογικών μνημείων, της οργάνωσης και λειτουργίας των γεωπάρκων καθώς και τρόποι στενότερης συνεργασίας για την προβολή των Ευρωπαϊκών γεωπάρκων και την ανάπτυξη του γεωτουρισμού, μέσω κοινών δράσεων, που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος, εκλέχθηκε επικεφαλής του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων για τη διετία 2010 - 2011.
Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση των δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από τους Νίκο Ζούρο και Ηλία Βαλιάκο. Στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Ζούρος αναφέρθηκε στο μέλλον του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, την ανάπτυξη του γεωτουρισμού, τη συνεργασία των γεωπάρκων, την ανταλλαγή εμπειρίας και γνώσης στη διαχείριση μνημείων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στα πλαίσια του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.
Κι άλλες δράσεις
Στη συνάντηση, συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της UNESCO, πανεπιστημιακοί και μέλη της επιστημονικής κοινότητας, αντιπρόσωποι από τα Γεωπάρκα που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων της UNESCO, εκπρόσωποι της διεθνούς οργάνωσης IUGS (Διεθνής Ένωση Γεωεπιστημών) κ.ά., από 15 χώρες της Ευρώπης.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η διαδικασία αξιολόγησης και αποφασίστηκε η ένταξη νέων μελών στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. Τα νέα μέλη είναι το Γεωπάρκο Arouca από την Πορτογαλία και το Γεωπάρκο GeoMon από την Ουαλία. Έτσι σήμερα ο αριθμός των μελών του Δικτύου, ανέρχεται σε 34. Έντονο είναι το ενδιαφέρον να ενταχθούν στο Δίκτυο, και νέα γεωπάρκα από πολλές χώρες της Ευρώπης.
Στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης, ο κ. Ν. Ζούρος είχε επαφές με τις άλλες αντιπροσωπείες, τους συνέδρους και τα στελέχη της UNESCO. Με τους οποίους συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας με άλλα Μουσεία και συζητήθηκε η δυνατότητα ανταλλαγής εκθέσεων με αντίστοιχα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, ιδιαίτερα με Μουσεία από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Στα πλαίσια της 23ης Συνάντησης του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, πραγματοποιήθηκε και η 1η Συνάντηση σχολικών μονάδων περιοχών Γεωπάρκων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γεωπάρκου της Σαρδηνίας, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου σχολείων, τα οποία σε συνεργασία με τα Γεωπάρκα, εντός των οποίων βρίσκονται, θα δικτυωθούν με σχολεία από όλη την Ευρώπη.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, αποφασίστηκε το Σεπτέμβριο του 2010, η πραγματοποίηση του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεωπάρκων, να πραγματοποιηθεί στη Λέσβο. Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι γεωπάρκων από όλο τον κόσμο.