Πάνω από 1.000 άτομα είναι οι ασφαλισμένοι της «ΑΣΠΙΣ Πρόνοια» στη Λέσβο, που αγωνιούν για το μέλλον των συμβολαίων τους και αρκετοί από αυτούς για τα κεφάλαια που είχαν επενδύσει στην εταιρεία του Ομίλου Ψωμιάδη.
Πάνω από 1.000 άτομα είναι οι ασφαλισμένοι της «ΑΣΠΙΣ Πρόνοια» στη Λέσβο, που αγωνιούν για το μέλλον των συμβολαίων τους και αρκετοί από αυτούς για τα κεφάλαια που είχαν επενδύσει στην εταιρεία του Ομίλου Ψωμιάδη. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός, αφού περίπου έξι μήνες μετά το κλείσιμο της εταιρείας οι ασφαλιστές που συνεργάζονταν μαζί της αποφεύγουν να πουν πόσοι ήταν οι ασφαλισμένοι και πόσα ήταν τα κεφάλαια που είχαν επενδυθεί από τη Λέσβο.
Ωστόσο, η κατάρρευση της εταιρείας έχει δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Υπάρχουν άνθρωποι που είχαν κάνει ώριμα συνταξιοδοτικά συμβόλαια με την εταιρεία, τα οποία επρόκειτο να λήξουν σύντομα και έμειναν στον αέρα. Υπήρχαν άλλα συμβόλαια που αφορούσαν τη νοσοκομειακή κάλυψη των ασφαλισμένων. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία ασφαλισμένων, οι οποίοι είχαν βάλει χρήματα σε επενδυτικά προϊόντα της εταιρείας. Τα κεφάλαια που είχαν επενδυθεί από τη Λέσβο ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ίσως μάλιστα και σε μερικές δεκάδες εκατομμυρίων.
Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που συνεργάζονταν με την εταιρεία στη Λέσβο. «Πέρα από της προμήθειες που μας χρωστάει η εταιρεία, υπάρχει και ένα τεράστιο πρόβλημα ηθικής τάξης για εμάς. Γιατί οι ασφαλισμένοι εμάς γνωρίζουν, εμείς κλείναμε τα συμβόλαιά τους στην “ΑΣΠΙΣ Πρόνοια”», δηλώνει στο «Ε» ασφαλίστρια στη Λέσβο που δε θέλησε να δημοσιευτεί το όνομά της. Σε τοπικό επίπεδο, ας σημειωθεί πως απασχολούνταν μόλις μία εργαζόμενη, η οποία σήμερα είναι άνεργη, όπως και η πλειοψηφία των 700 συναδέλφων της σε όλη την Ελλάδα.
Τα συμβόλαια
Το μέλλον των ασφαλισμένων στην εταιρεία από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο σε ό,τι έχει να κάνει με τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια που χαρακτηρίζονται «ώριμα». Πρόκειται για συμβόλαια που θα έληγαν ή έχουν ήδη λήξει και η εταιρεία οφείλει να καταβάλει στους ασφαλισμένους τα ποσά που προβλέπονται σ’ αυτά.
Μια δεύτερη κατηγορία συνταξιοδοτικών συμβολαίων είναι αυτά που δε λήγουν σύντομα. Τα συμβόλαια της πρώτης κατηγορίας είναι βέβαιο ότι καμμία ασφαλιστική εταιρεία δε θέλει να τα αναλάβει. Για τα συμβόλαια της δεύτερης κατηγορίας ίσως να βρεθεί κάποια άλλη εταιρεία να τα αναλάβει, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές οι προϋποθέσεις που θα τεθούν.
Τα νοσοκομειακά συμβόλαια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: στην πρώτη είναι τα λεγόμενα «υγιή» συμβόλαια. Δηλαδή τα συμβόλαια εκείνα που έχουν γίνει από νέους σε ηλικία πελάτες της «ΑΣΠΙΣ Πρόνοια», οι οποίοι σήμερα δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Υπάρχουν, όμως, και τα άλλα νοσοκομειακά συμβόλαια, που στην ασφαλιστική αγορά λέγονται «πειραγμένα». Πρόκειται για συμβόλαια που καλύπτουν ασφαλιστικά ανθρώπους που έχουν παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα (καρκινοπάθειες, καρδιοπάθειες κ.λπ.).
Μια τρίτη κατηγορία συμβολαίων αφορά σε ασφαλισμένους που δεν έχουν προβλήματα υγείας, αλλά είναι σε μεγάλη ηλικία (πάνω από 50 ετών). Όπως είναι αντιληπτό, καμμία ασφαλιστική εταιρεία δε θα ήθελε να προσθέσει στο δυναμικό της συμβόλαια με αυτούς τους ανθρώπους, καθώς ο κίνδυνος να εμφανίσουν προβλήματα υγείας είναι πολύ αυξημένος.
Και οι επενδύσεις
Τα επενδυτικά συμβόλαια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι «μικρά», ποσών που δεν ξεπερνούσαν τις 50.000 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις κατοίκων της Λέσβου που είχαν επενδύσει 200.000 και 300.000 ευρώ. Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους που μετά από πολλά χρόνια δουλειάς συνταξιοδοτήθηκαν και πήραν το εφάπαξ, για ανθρώπους που με πολύ κόπο είχαν εξοικονομήσει ορισμένα χρήματα προκειμένου να ενισχύσουν οικονομικά τα παιδιά τους ή να αγοράσουν ένα σπίτι. Τα χρήματα αυτά τα επένδυσαν στην «ΑΣΠΙΣ Πρόνοια», για να λαμβάνουν ένα κάπως αυξημένο επιτόκιο σε σχέση με τα επιτόκια που δίνουν οι τραπεζικές καταθέσεις.
«Πίστεψα ότι τα χρήματα που επένδυσα στην “ΑΣΠΙΣ Πρόνοια” ήταν εξασφαλισμένα αφού η κεφαλαιακή επάρκειά της, όπως και όλων των ασφαλιστικών εταιρειών, ελέγχεται από Επιτροπή Ελέγχου Ιδιωτικής Ασφάλισης (Επ.Ε.ΙΑ). Τα χρήματα τα επένδυσα εκεί κι όχι στο χρηματιστήριο για να έχω μια σιγουριά», δηλώνει επενδυτής από κεφαλοχώρι της Λέσβου, που βλέπει οι κόποι πολλών ετών να γίνονται καπνός.
Το κλείσιμο της «ΑΣΠΙΣ Πρόνοια», μιας από τις ελάχιστες περιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, έδειξε ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην προστασία των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Κι εκ των πραγμάτων κλονίζει το σύστημα της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας. Πόσοι είναι σήμερα εκείνοι που είναι σίγουροι ότι η ασφαλιστική εταιρεία που έχουν επιλέξει να συνεργαστούν δε θα τους αφήσει ακάλυπτους σε μια δύσκολη στιγμή;
Σύμφωνα με μια είδηση που μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την περασμένη Δευτέρα, θα χρειαστεί να περάσουν 17 μήνες για να πάρουν οι ασφαλισμένοι της εταιρείας τις αποζημιώσεις τους. Ο επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής των δύο εταιρειών, Ιωάννης Παντελίδης, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά - επιπτώσεις από την ανάκληση αδειών εταιρειών - νέο θεσμικό πλαίσιο», που διοργάνωσαν τα πρωτοβάθμια Σωματεία Διαμεσολαβούντων ΣΕΜΑ, ΕΕΑΕ και ΠΣΑΣ, με την υποστήριξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τόνισε ότι οι ασφαλισμένοι «οφείλουν να επιδείξουν υπομονή για να εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους, καθότι θα πρέπει πρώτα να προσδιοριστούν, να αποτιμηθούν και να εκποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των δύο ανακληθεισών εταιρειών, ώστε να εξευρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια, και οι διαδικασίες αυτές σε κάθε περίπτωση απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν».
Οι ασφαλισμένοι της «ΑΣΠΙΣ Πρόνοια» από το Σεπτέμβριο που έκλεισε η εταιρεία μέχρι σήμερα, έχουν ακούσει πολλά, αλλά τίποτα έως τώρα δεν έχει υλοποιηθεί. Ειδικά για τα επενδυτικά συμβόλαια, αρχικά είχε ακουστεί ότι θα καλυφθούν τα μικρά ποσά έως 50.000 ευρώ πλήρως και για τα δε μεγάλα ποσά θα καλύπτονταν μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Όσο περνούσε ο καιρός, οι διάφορες ανακοινώσεις έδειχναν ότι το ύψος της αποζημίωσης που θα καταβληθεί, θα ήταν μικρότερο. Από την προχθεσινή ανακοίνωση απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε ποσό.
Ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2009 για την προστασία των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές εταιρείες, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Υποστηρίχθηκε ότι είναι αντίθετος με το κοινοτικό δίκαιο.
Χθες επρόκειτο να γίνει συνάντηση εκπροσώπων ενός εκ των δύο σωματείων που έχουν δημιουργηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, με στόχο να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης.
Ορισμένοι από τους ασφαλισμένους πιστεύουν ότι το κράτος οφείλει να αναλάβει τις υποχρεώσεις του και να τους αποζημιώσει με κρατικά ομόλογα που θα λήγουν μετά από πέντε ή επτά χρόνια. Μια άλλη λύση που προτείνεται, είναι να δημιουργηθεί συνεγγυητικό κεφάλαιο, του οποίου τα έσοδα θα προέρχονται από μια μικρή αύξηση του κόστους των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε λύση και να δρομολογηθεί θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.
Τα σωματεία
Όπως έχουμε αναφέρει πιο πάνω, έχουν δημιουργηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο δύο σωματεία που εκπροσωπούν τους ασφαλισμένους και τους ασφαλιστές της «ΑΣΠΙΣ Πρόνοια». Στο πρώτο κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι ασφαλιστές που συνεργάζονταν με την εταιρεία, πολλοί από τους οποίους εκτός από τις προμήθειες που τους χρωστάει η εταιρεία έχουν χάσει και χρήματα που είχαν επενδύσει οι ίδιοι ή θίγονται επειδή έχουν μείνει ακάλυπτα προσωπικά τους ασφαλιστικά συμβόλαια.
Στο δεύτερο σωματείο κυριαρχούν οι ασφαλισμένοι και οι επενδυτές που είχα βάλει κεφάλαια στα προϊόντα της «ΑΣΠΙΣ Πρόνοια». Το όνομά του είναι «Σύλλογος ζημιωθέντων επενδυτών και ασφαλισμένων της “ΑΣΠΙΣ Πρόνοια”». Όσοι θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί του μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 6973-376716, 6944-946636, 6972-720620, στην ηλεκτρονική διεύθυνση asfalismenosaspis.blogspot.com και στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σε τοπικό επίπεδο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 6977-643964.