Μειωμένες προσδοκίες για το γάλα

01/07/2012 - 05:56
Στο σαββατιάτικο φύλλο του «Ε» ο πρόεδρος του Παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε πως κατά την εκτίμησή του οι τιμές του γάλακτος φέτος θα μείνουν σταθερές στη Λέσβο.
Στο σαββατιάτικο φύλλο του «Ε» ο πρόεδρος του Παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε πως κατά την εκτίμησή του οι τιμές του γάλακτος φέτος θα μείνουν σταθερές στη Λέσβο. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο ότι οι τιμές των ζωοτροφών έχουν υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι και παράλληλα έγινε πιο δύσκολο να φύγουν ποσότητες γάλακτος εκτός νησιού. Μια τρίτη παράμετρος είναι ότι οι τυροκόμοι της Λέσβου φέτος υποστηρίζουν ότι οι κτηνοτρόφοι θα πάρουν εξτρά επιδότηση για το γάλα που θα τους παραδώσουν και συνεπώς θα αυξηθεί το εισόδημά τους. Ο κ. Τσακίρης εξήγησε ότι η εξτρά επιδότηση έχει προσδιοριστεί στα 0,10 ευρώ ανά κιλό γάλακτος, αλλά στην πραγματικότητα δεθα ξεπεράσει τα 0,3 ευρώ το κιλό.

Πέρα όμως από αυτά τα στοιχεία, εμείς θα προσθέταμε και κάτι ακόμα. Η προσπάθεια για τη δημιουργία συνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος έχει βαλτώσει, για ακόμη μια φορά. Κι αυτό έχει ως συνέπεια οι κτηνοτρόφοι και οι συνεταιρισμοί τους να μην μπορούν να την αξιοποιήσουν ως φόβητρο.
Οι τυροκόμοι, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος κι αν είναι δυνατόν να πετύχουν μείωση, θα επικαλεστούν το αυξημένο κόστος που συνεπάγονται τα μέτρα διαχείρισης των αποβλήτων, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τους από τα σούπερ μάρκετ και τους άλλους λιανοπωλητές και τα αυξημένα αποθέματά τους λόγω μείωσης της κατανάλωσης.
Οι συνεταιρισμοί, εφόσον συνεχίσουν την τακτική της κοινής διαπραγμάτευσης, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες, θα επικαλεστούν ότι οι τυροκομικές επιχειρήσεις, παρά τις πιέσεις που δέχονται, έχουν σημαντικά περιθώρια κέρδους. Συγκεκριμένα, αγοράζουν κάτω από 0,90 ευρώ το κιλό και πωλούν τη φέτα στα 4,80 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μικτό περιθώριο κέρδους 1,20 ευρώ ανά κιλό. Όμως το καθαρό περιθώριο κέρδους είναι σημαντικά μικρότερο, καθώς οι τυροκομικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με μεγάλο χρηματοοικονομικό κόστος, αφού για κάθε κιλό φέτας που παράγουν σήμερα, πληρώνονται μετά από ένα χρόνο.

Από την «Αιολικός»
Η τυροκομική επιχείρηση «Αιολικός» φέτος μπαίνει στο πρώτο έτος της κανονικής της λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως θα απορροφήσει τις ποσότητες γάλακτος που παράγει ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου. Γάλα όμως θα παίρνει κι από μεμονωμένους μεγάλους παραγωγούς, από διάφορες περιοχές του νησιού, Γέρα, Υψηλομέτωπο και αλλού. Η εταιρεία είχε συνάντηση και με το Συνεταιρισμό της Στύψης και αντικείμενο αυτής συνάντησης δεν ήταν η συνεργασία για το γάλα του Συνεταιρισμού, αλλά οι διευκρινήσεις για τις προθέσεις της εταιρείας σε ό,τι αφορά στην πολιτική που θα ακολουθήσει. Συγκεκριμένα, ο Συνεταιρισμός ενοχλήθηκε από το ότι η επιχείρηση θα πάρει γάλα απ’ ευθείας από παραγωγούς της περιοχής και όχι μέσω αυτού.
Επειδή φέτος δε θα φύγει γάλα εκτός Λέσβου, η δραστηριοποίηση της «Αιολικός» απλά θα επιβεβαιώσει τις περσινές ισορροπίες μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.

Αστάθμητος παράγοντας ο Κολιός
Η επαναδραστηριοποίηση της «Τυροκομικής Αιγαίου» του Ομίλου Κολιός θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Το ενδιαφέρον της επιχείρησης παραμένει ενεργό, κι όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Λευτέρης Μανδάνης, υπήρξε επαφή με το Συνεταιρισμό της Αγίας Παρασκευής.
Η ενεργοποίηση της μονάδας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η εκδίκαση της προσφυγής της εταιρείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του δήμου Μανταμάδου εκδικάζεται το Δεκέμβριο, η οποία προσφυγή αφορά στα εμπόδια που βάζει ο δήμος στη δημιουργία του βιολογικού καθαρισμού στη μονάδα. Πέρυσι ο κ. Κολιός είχε δηλώσει στο «Ε» ότι αν δε λυθεί αυτό το ζήτημα, δεν πρόκειται να ανοίξει το εργοστάσιο.
Φέτος, όμως, έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα με τη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας τυρόγαλου στη Βατούσα, της «Τυροζωμός».
Θεωρητικά η εταιρεία αυτή θα μπορούσε να πάρει τα απόβλητα της «Τυροκομικής Αιγαίου» (τυρόγαλο και αστικά απόβλητα) κι έτσι να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Όμως αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση θα πρέπει να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερες εγκαταστάσεις από αυτές που υπολογίζει να δημιουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, για να καλύψει τα τυροκομεία της «Λεσβιγάλ», Φάνη Ρόδου και Θυμέλη. Τα κεφάλαια για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων τα καταβάλλουν οι παραπάνω εταιρείες και το οικόπεδο μέσα στο οποίο κατασκευάζεται η μονάδα ανήκει στην οικογένεια Ρόδου που ελέγχει τη «Λεσβιγάλ». Συνεπώς, η συνεργασία της «Τυροζωμός» με την «Κολιός» θα μοιάζει με προσπάθεια των άλλων τυροκομικών επιχειρήσεων να βάλουν τα χέρια τους και να βγάλουν τα μάτια τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey