«Δώρο άδωρο» στους ποτοποιούς

01/07/2012 - 05:56
Θα περίμενε κανείς ότι οι παρεμβάσεις των Ποτοποιών της Λέσβου και του περιφερειάρχη, Νάσου Γιακαλή, θα έδιναν λύση στο πρόβλημα της μεγάλης εγγύησης που ζητείται προκειμένου να δημιουργήσουν φορολογική αποθήκη. Φαίνεται όμως ότι τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών δεν κατανοούν ή αδιαφορούν.
Θα περίμενε κανείς ότι οι παρεμβάσεις των Ποτοποιών της Λέσβου και του περιφερειάρχη, Νάσου Γιακαλή, θα έδιναν λύση στο πρόβλημα της μεγάλης εγγύησης που ζητείται προκειμένου να δημιουργήσουν φορολογική αποθήκη. Φαίνεται όμως ότι τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών δεν κατανοούν ή αδιαφορούν για την ανάγκη να στηριχθούν οι εξαγωγικές προσπάθειες των ποτοποιών. Έτσι διαμορφώθηκε μια νέα διάταξη, η οποία καλύπτει πολύ μικρό αριθμό ποτοποιών και αφήνει εκτός νυμφώνος την πλειοψηφία μικρομεσαίων ποτοποιών.

«Φορολογική αποθήκη» είναι το νομικό καθεστώς που δίνει τη δυνατότητα στις ποτοποιίες να προμηθεύονται οινόπνευμα για την παραγωγή ούζου χωρίς να πληρώνουν κατά την αγορά του το σύνολο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αντιστοιχεί σε αυτό και καταβάλλοντάς τον κατά την πώληση του ούζου. Ωστόσο, θα πρέπει να καταβάλλουν ένα ποσό ως εγγύηση. Στόχος του μέτρου, να περιορίσει τον όγκο των κεφαλαίων που πρέπει οι ποτοποιίες να δεσμεύουν για την αγορά του οινοπνεύματος. Ας σημειωθεί ότι το 90% του κόστους του οινοπνεύματος είναι φόροι και μόλις το 10% αντιστοιχεί στην πραγματική αξία του προϊόντος. Όσο μεγαλύτερα κεφάλαια πρέπει να απασχολεί μια ποτοποιία για την αγορά οινοπνεύματος, τόσο μεγαλύτερο είναι το χρηματοοικονομικό κόστος (δηλαδή οι τόκοι) που βαρύνουν τα προϊόντα της.
Η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, είναι εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για κάθε επιχείρηση, διότι σε πολλές περιπτώσεις κρίνει τη βιωσιμότητά της, αλλά και το πόσο ανταγωνιστικά είναι τα προϊόντα της. Άλλο πράγμα είναι μια επιχείρηση να πρέπει να βρει ή να δεσμεύσει 15.000 ευρώ για δημιουργήσει φορολογική αποθήκη κι άλλο πράγμα να πρέπει να δεσμεύσει 150.000 ευρώ για τον ίδιο σκοπό.
Το πρόβλημα έγκειται στον τρόπο που ερμηνευόταν η Υπουργική Απόφαση του 1999 που ρύθμιζε το θέμα, κι όχι στην ίδια την Απόφαση.
Το καλοκαίρι στο «Ε» δημοσιεύθηκε άρθρο του κ. Μανώλη Συρέλλη, που εξηγούσε αναλυτικά το ζήτημα και τις προσπάθειες που είχαν γίνει για να δοθεί μια λύση. Μετά τη δημοσίευση αυτή, εκπρόσωποι Ποτοποιών της Λέσβου επισκέφθηκαν τον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή, και του έθεσαν το θέμα. Εκείνος επικοινώνησε με το νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου και του ζήτησε να δώσει μια λύση. Στις 18 Αυγούστου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική Υπουργική Απόφαση του κ. Οικονόμου, αλλά η διατύπωση είναι τέτοια, που δίνει λύση μόνο για λίγες περιπτώσεις μικρών ποτοποιών.

Τρικλοποδιά στις εξαγωγές
Τόσο η νέα ρύθμιση, όσο και η ερμηνεία που έδιναν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών στην Υπουργική Απόφαση του 1999, κόβουν τη δυνατότητα στην πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων να κάνουν εξαγωγές ούζου. Έτσι, οι λίγες μεγάλες ελληνικές ποτοποιίες που κάνουν εξαγωγές ούζου, θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο πεδίο των εξαγωγών χωρίς ανταγωνισμό.
Όμως η χώρα μας μ’ αυτό τον τρόπο θα χάνει σημαντικά έσοδα από εξαγωγές, την ώρα που τις έχει απόλυτη ανάγκη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey