Προτάσεις για δίκαιη φορολογία

01/07/2012 - 05:56
Μια συνολική πρόταση για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος κατέθεσε το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας
Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Μια συνολική πρόταση για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος κατέθεσε το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και την αναδιανομή του εισοδήματος. Τα βασικά χαρακτηριστικά του φορολογικού συστήματος θα πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα, η απλότητα, η σταθερότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, προτείνεται:
- Η φορολογική κλίμακα πρέπει να είναι κοινή για όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, επαγγελματίες κ.τ.λ.). Επιβάλλεται η ενοποίηση όλων των εισοδημάτων στην ίδια κλίμακα.
- Η φορολογική κλίμακα πρέπει να διαθέτει περισσότερα κλιμάκια, προκειμένου να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα της φορολογίας.
- Να μην υπάρχει μόνο ένα προσωπικό αφορολόγητο όριο, αλλά και ένα οικογενειακό για τις περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών.
- Να αυξηθούν οι μειώσεις του φόρου για κάθε παιδί του φορολογούμενου ώστε να αποτελέσουν ουσιαστικό κίνητρο για τη μείωση της υπογεννητικότητας.
Σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις δαπανών, προτείνεται η διατήρηση και η επέκταση:
1. στις δωρεές προς κοινωφελή ιδρύματα,
2. στη δαπάνη μισθωμάτων που καταβλήθηκε για ενοίκιο κυρίας κατοικίας, καθώς και κατοικίας για την ικανοποίηση στεγαστικών αναγκών των παιδιών που φοιτούν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία,
3. στη δαπάνη για παράδοση κατ’ οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων ή για φροντιστήρια οποιασδήποτε αναγνωρισμένης βαθμίδας ή ξένων γλωσσών,
4. στη δαπάνη για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη,
5. στη δαπάνη των δεδουλευμένων τόκων δανείων πρώτης κατοικίας,
6. στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στις μονογονεϊκές οικογένειες και
7. τέλος, οι φοροαπαλλαγές πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογες με τα υψηλά εισοδήματα (βάσει φορολογικής δήλωσης ή τεκμήριων διαβίωσης).
Για τα τεκμήρια διαβίωσης προτείνεται να επεκταθούν σε κάθε αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης του φορολογουμένου, ώστε να σταματήσουν οι «νόμιμες» διαδικασίες ξεπλύματος χρήματος και να υπάρξει μία συνολική εισοδηματική επισκόπηση για κάθε φυσικό πρόσωπο.

Φορολογία επιχειρήσεων
Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, προτείνεται:
- Ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων να διαμορφωθεί στα πλαίσια του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Να μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος σε νέες επιχειρήσεις.
- Να μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ευαίσθητες παραμεθόριες περιοχές ή ασκούν οικολογική δραστηριότητα (αιολική ενέργεια, αφαλατώσεις σε νησιά κ.λπ.).
- Να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου των νομικών και φυσικών προσώπων.
- Να προσδιορίζονται τα φορολογητέα κέρδη με λογιστικό προσδιορισμό των επιχειρήσεων.
- Να προσδιορίζονται επακριβώς οι εκπιπτόμενες δαπάνες, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ανά κλάδο και δραστηριότητα.

Για Φ.Π.Α. και φόρο ακίνητης περιουσίας

Για το Φ.Π.Α. και γενικά για τους έμμεσους φόρους προτείνεται η αλλαγή της σχέσης τους με τους άμεσους. Δηλαδή να πληρώνουν οι φορολογούμενοι λιγότερους έμμεσους φόρους και περισσότερους άμεσους, αφού αυτό είναι κοινωνικά πιο δίκαιο. Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ, προτείνεται:
- Μη αύξηση των ήδη υπαρχόντων συντελεστών Φ.Π.Α..
- Επέκταση του Φ.Π.Α. συνολικά σε όλες τις δραστηριότητες της οικονομίας και σε όλα τα επαγγέλματα (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι κ.τ.λ.), με μόνη εξαίρεση αυτήν του τομέα της υγείας και της παιδείας.
- Θέσπιση κινήτρων με μειωμένους συντελεστές για δράσεις ή προϊόντα που σχετίζονται με προστασία περιβάλλοντος, συντήρηση διατηρητέων κτηρίων ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας κ.τ.λ..
- Εφαρμογή μικρού συντελεστή Φ.Π.Α. για τα βασικά είδη προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία.
Το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας πιστεύει ότι κάθε ακίνητη περιουσία πρέπει να φορολογηθεί με ΦΑΠ και προτείνει:
- Ατομικό αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ και οικογενειακό αφορολόγητο όριο 500.000 ευρώ.
- Ύπαρξη πολλών κλιμακίων τα οποία θα αυξάνονται σταδιακά.
- Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
- Επέκταση σε όλες τις περιοχές της χώρας του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, οι οποίες αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να ταυτίζονται με τις εμπορικές αξίες.
- Απαλλαγή της πρώτης κατοικίας με βάση την οικονομική κατάσταση και τα εισοδήματα του ιδιοκτήτη.

Εξωχώριες εταιρείες
Να δημιουργηθεί μητρώο περιουσιακών στοιχείων των εξωχώριων εταιρειών και όσων εταιρειών έχουν έδρα τους φορολογικούς παραδείσους και σύνδεση των πιθανών οφειλών από μεταβιβάσεις με τα περιουσιακά στοιχεία αυτά καθαυτά και όχι με το νομικό πρόσωπο.
Πρόβλεψη για την ύπαρξη συνυπευθυνότητας του διαχειριστή ή εκπροσώπου της εξωχώριας εταιρείας για διαπιστωμένες περιπτώσεις συγκάλυψης του τελικού φυσικού προσώπου-Έλληνα φορολογουμένου, που έχουν οδηγήσει σε απόκρυψη οφειλών προς το Δημόσιο.
Υποχρεωτική διενέργεια των συναλλαγών των εξωχώριων εταιρειών αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών και υποχρεωτική σύνδεση κάθε περιουσιακού στοιχείου με τραπεζικό λογαριασμό.
Επίσης προτείνονται σειρά αλλαγών για την αναμόρφωση των φορολογικών μηχανισμών του κράτους, ώστε να λειτουργούν καλύτερα και αποδοτικότερα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey