Οικονομία εν συντομία

01/07/2012 - 05:56
Ευκαιρία εν μέσω κρίσης η ανακαίνιση κτηρίων - Νέες εντάξεις γης ζητούν οι κατασκευαστές - Οι μεσίτες ζητούν διάλογο για το φορολογικό
Ευκαιρία εν μέσω κρίσης η ανακαίνιση κτηρίων
Εμπρός στο δρόμο που χάραξαν οι Γερμανοί. Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέπτονται και οι Έλληνες φορείς του κλάδου της οικοδομής και επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για ανανέωση του εγχώριου κτηριακού δυναμικού, ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος που έχει πληγεί τα μάλα από την κρίση. Γενικότερα, η εξυγίανση, η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός των κτηρίων αποτελεί στο μεταξύ το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου πολλών επιχειρήσεων του κλάδου των κατασκευών. Μόνο στη Γερμανία ήδη περίπου το 60% των συνολικών επενδύσεων σε ακίνητα πραγματοποιείται στα ήδη υφιστάμενα κτήρια!

Νέες εντάξεις γης ζητούν οι κατασκευαστές

Άμεση νομιμοποίηση κτισμάτων εντός και εκτός σχεδίου πόλεων και άμεση ένταξη νέων τμημάτων γης στα σχέδια πόλεων, προκειμένου να μειωθεί η αξία των οικοπέδων και η τελική τιμή των ακινήτων, περιλαμβάνονται στα δύο βασικά αιτήματα των κατασκευαστών ιδιωτικών έργων όπως παρουσιάσθηκαν την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του κλάδου.
Επιπλέον, οι κατασκευαστές προτείνουν, μεταξύ άλλων, να παραμείνει ο τεκμαρτός υπολογισμός φορολόγησης των καθαρών κερδών των οικοδομικών επιχειρήσεων και, αν εφαρμοστεί μελλοντικά αυτό, να αφορά εισοδήματα από κτήρια των οποίων η άδεια θα εκδοθεί στο μέλλον. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργήσει στις επιχειρήσεις η αυτοπαράδοση των αδιάθετων ακινήτων εντός της πενταετίας από την έκδοση της οικοδομικής άδειας: Για το θέμα αυτό οι κατασκευαστές ζητούν η νομοθετημένη πενταετία αυτοπαράδοσης να μετατραπεί σε δεκαετία ή, αν αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί, τουλάχιστον θα πρέπει η πενταετία να αρχίζει από την αποπεράτωση και ηλεκτροδότηση των κτηρίων και όχι από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, διότι, όπως επισημαίνουν, η κατασκευή των συνήθων πολυκατοικιών ξεπερνάει τα τρία και τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας και με αβέβαιο μέλλον πώλησης αυτών.
Οι κατασκευαστές προτείνουν να επανέλθει η περαίωση φορολογικών υποθέσεων για τις χρήσεις των ετών 2007, 2008, 2009 και ανάλογα με το μέγεθος της οικοδομικής επιχείρησης και των κτηρίων που ανεγείρει να οριστεί ελάχιστη εισφορά, ώστε να ενισχυθεί αμέσως η εθνική οικονομία, καθώς επίσης να επανέλθει το κίνητρο της έκπτωσης των φόρων για την καταβολή ολόκληρου του ποσού του φόρου.

Οι μεσίτες ζητούν διάλογο για το φορολογικό
Διάλογο για το φορολογικό νομοσχέδιο ζητούν οι μεσίτες. O Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών - Αττικής, διά του προέδρου του, κ. Ι. Ρεβύθη, απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς την κυβέρνηση πριν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, που αφορά και τα ακίνητα. «Μπορούμε με επιχειρήματα να αποδείξουμε στην πολιτική ηγεσία ότι θα πρέπει για πρώτη φορά να καινοτομήσει σε ένα φορολογικό νομοσχέδιο που θα δίνει κίνητρα για την ανάπτυξη της ελληνικής κτηματαγοράς και θα φέρει χρήματα και στα δημόσια ταμεία, αλλά και στην παγωμένη αγορά», αναφέρουν οι μεσίτες.
Ειδικότερα, ζητείται να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης για όσους φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων, για τις εταιρείες που επενδύουν σε τουριστικά ακίνητα, για τις εταιρείες που επενδύουν για αγορά-αξιοποίηση ακινήτων, για όσους αγοράζουν πρώτη επαγγελματική στέγη κ.τ.λ.. Επίσης, οι μεσίτες ζητούν να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων εάν δεν αυξηθούν παράλληλα και τα αφορολόγητα όρια και δε μειωθούν βέβαια οι φόροι.
Επίσης, η φορολογία στα ακίνητα θα πρέπει να καθορίζεται σε συνάρτηση με το εισόδημα του φορολογουμένου.
Σύμφωνα με τους μεσίτες, αν το φορολογικό νομοσχέδιο «χτυπήσει» γενικά την ακίνητη περιουσία, το πλήγμα θα είναι μεγάλο για χιλιάδες εργαζομένους, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, μειωμένα έσοδα για το κράτος και κλείσιμο σε άγνωστο αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey