Το ζήτημα του παραεμπορίου (πλανόδιο εμπόριο, μικροπωλητές και στάσιμο υπαίθριο εμπόριο) αναμενόταν να συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ.
Το ζήτημα του παραεμπορίου αναμενόταν να συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ. Το πλανόδιο εμπόριο, οι μικροπωλητές και το στάσιμο υπαίθριο εμπόριο αποσπούν μεγάλο μέρος του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων της Μυτιλήνης και όλης της Λέσβου συνολικά. Το θέμα απασχόλησε εκτενώς τη γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες εβδομάδες. Επίσης σχετικά προσφάτως, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λέσβου, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το ζήτημα του παραεμπορίου, χωρίς όμως να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Η οξύτητα του προβλήματος αναγκάζει τον Εμπορικό Σύλλογο να επανεξετάσει το θέμα. Ορισμένα μέλη τού Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου, μάλιστα, προτείνουν να πραγματοποιηθούν δυναμικές κινητοποιήσεις.
Το πρόβλημα του παραεμπορίου θα πρέπει να ιδωθεί σε συνδυασμό με την πίεση που δέχονται οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, αλυσίδες λιανικής πώλησης, αλλά και από τη διαρροή τζίρου προς την αγορά της Τουρκίας.
Επιπλέον, η κατάργηση κάθε προστατευτικού μέτρου που είχε θεσπιστεί στο παρελθόν διαμορφώνει ένα εφιαλτικό τοπίο για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Έτσι, όπως όλοι λένε, από τον προσεχή Οκτώβριο, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή η πλήρης απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων, πολλά θα αλλάξουν στη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων.
Νόμιμα, αλλά…
Σήμερα το πλανόδιο και το υπαίθριο εμπόριο μπορούν να ασκούνται νομίμως αν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες άδειες και αν οι εν λόγω έμποροι ή παραγωγοί τηρούν τα όσα προβλέπονται στις άδειες για την ποσότητα των προϊόντων που πρέπει να πωλούν και τους χώρους που πρέπει να ασκούν την εμπορική δραστηριότητα.
Από τον Οκτώβριο θα αρκεί μια γνωστοποίηση στην αρμόδια διεύθυνση Εμπορίου της περιφέρειας και η έκδοση των φορολογικών στοιχείων, για να ασκήσει οποιοσδήποτε υπαίθριο ή πλανόδιο εμπόριο. Ο νόμος που έδινε τη δυνατότητα στον εκάστοτε εμπορικό σύλλογο να παρέμβει με εκπρόσωπό του στη γνωμοδοτική επιτροπή που χορηγεί τις άδειες πλανόδιου και υπαίθριου εμπορίου, άλλαξε. Τώρα πια οι εμπορικοί σύλλογοι δε διαθέτουν εκπροσώπους σε αυτές τις επιτροπές. Επίσης ο νόμος που προέβλεπε σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων να μην επιτρέπεται το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, άλλαξε κι αυτός.
Με το νόμο που απελευθερώνει όλα τα επαγγέλματα, καταργούνται όλοι οι γεωγραφικοί περιορισμοί, αριθμητικοί περιορισμοί, ελαχίστων αποστάσεων, υποχρεωτικών κατώτατων και ανώτατων τιμών. Θα μπορεί δηλαδή κάθε επαγγελματίας, από τον υπαίθριο λιανοπωλητή, τον έμπορο, τον τουριστικό πράκτορα, τον κομμωτή, τον τεχνίτη, έως τον ιδιοκτήτη σχολής, το δικηγόρο και τον αρχιτέκτονα, να ξεκινά τη δραστηριότητα του με μόνη υποχρέωση, όπως ορίζει ο νόμος, προηγούμενη γνωστοποίηση ενδιαφέροντος στις αρμόδιες αρχές, ώστε αυτές (αν θέλουν και μπορούν) να κάνουν προληπτικό έλεγχο.
Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να δημιουργηθούν σε νησιά, όπως η Λέσβος, μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Η γάγγραινα του παραεμπορίου
Το μέλος τού Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Μανώλης Συρέλλης, στην εισήγηση που θα παρουσίαζε χθες το βράδυ μεταξύ άλλων θα ανέφερε πως η εθνική οικονομία χάνει από ανείσπρακτους φόρους, λόγω του παραεμπορίου, έξι δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Συρέλλη, πρέπει να υπάρξει αντίδραση και συνένωση δυνάμεων όσων θίγονται. Αυτοί είναι:
- Οι πλανόδιοι ή στάσιμοι έμποροι που κατέχουν άδεια υπαίθριου εμπορίου
- Οι στεγασμένοι έμποροι της περιοχής
- Οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στη χορήγηση και στη νόμιμη χρήση της άδειας
- Οι δημοτικές ή κοινοτικές υπηρεσίες, που εμπλέκονται στη χορήγηση και στη νόμιμη χρήση της άδειας
Ανάμεσα σε αυτούς πιστεύει ότι οφείλει να αναζητήσει τους συμμάχους του ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης στην προσπάθεια να αντιμετωπισθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργεί ο νόμος.
Σε άλλο σημείο ο κ. Συρέλλης θα ανέφερε ότι πολλοί επιχειρηματίες έχουν κάνει ήδη τον προγραμματισμό τους και έχουν γνωστοποιήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες τις προθέσεις τους, ώστε να αναπτύξουν νέες δραστηριότητες ή τις ήδη υφιστάμενες, με βάση την πλήρη απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων. Αν αναβληθεί η εφαρμογή του νόμου, τότε αυτοί θα αναγκαστούν, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να περιμένουν. Αν πάλι ανοίξουν τα επαγγέλματα χωρίς πλήρη ετοιμότητα, τότε δημιουργείται ο κίνδυνος να δραστηριοποιηθούν ελεύθερα ιδιώτες σε κλάδους που πρέπει να μπουν όρια (βλέπε ταξί).