Το έγγραφο «φωτιά» της Αστυνομίας στην Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Φωτογραφία Αρχείου: Ελένη Γαλάνη

Ξετυλίγεται το ...κουβάρι των ανεξέλεγκτων ιπποειδών στην Λέσβο

10/02/2025 - 08:00 Ενημερώθηκε 10/02/2025 - 15:00

Έγγραφο της Αστυνομίας έρχεται να ρίξει «φως» στο ζήτημα της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας ιπποειδών, ατσιπάριστων κατά κανόνα, που έχουν γίνει μάστιγα στην Λέσβο με τραγικό απολογισμό τον θάνατο ενός 19χρονου παιδιού στην περιοχή της Γέρας. Συγκεκριμένα τα στελέχη της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου υπενθυμίζουν τους όρους του νομοθέτη στην Δ/νση Κτηνιατρικής, ως προς τις υποχρεώσεις της, ζητώντας της έλεγχο σήμανσης και καταγραφής ιπποειδούς, την επιβολή κυρώσεων και διεκπεραίωση της υποθέσεως του πολίτη.
Μετά το τραγικό περιστατικό θα περίμενε κανείς το φαινόμενο αυτό - αν όχι να μειωθεί - να περιοριστεί. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά. Το συγκεκριμένο έγγραφο της Αστυνομίας αφορά περιστατικό που εκδηλώθηκε περί τα τέλη Νοεμβρίου στην Δυτική Λέσβο όταν «βαρβάτο» άλογο μπήκε σε ξένη ιδιοκτησία και σκότωσε θηλυκό άλογο ηλικίας 1,5 έτους. Ο ιδιοκτήτης του νεκρού ζώου, αγρότης στο επάγγελμα, παρά τις επανειλημμένες προφορικές εκκλήσεις δεν βρήκε ανταπόκριση και στις 23-12-2024 υπέβαλε αίτημα ζητώντας να ελεχθεί αν το «βαρβάτο» που σκότωσε το άλογό του, ήταν τσιπαρισμένο ή όχι.
«Νεκρό και άλογο μετά από πάλη με βαρβάτο»
Το περιστατικό συνέβη τέλη Νοεμβρίου στην Δυτική Λέσβο. Ο ιδιοκτήτης του θηλυκού αλόγου όταν αντιλήφθηκε την ύπαρξη του «βαρβάτο»υ εντός της ιδιοκτησίας του, ωστόσο λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς του δεύτερου, ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη του να πάει να το μαζέψει.
«Ήταν πολύ επιθετικό και φοβήθηκα να πλησιάσω» ανέφερε σε δήλωσή του στο «Ε» και για το λόγο αυτό ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη του αρσενικού ο οποίος εκ του αποτελέσματος δεν φαίνεται να ενδιαφέρθηκε. «Έπρεπε να πεθάνω εγώ για να έρθουν να ελέγξουν;» διερωτάται καταλήγοντας σε δήλωσή του στο «Ε».
Η νεκροψία
Στην γνωμάτευση του κτηνιάτρου, που επιλήφθηκε της περίπτωσης, με ημερομηνία σύνταξης την 20η Νοεμβρίου 2024, σημειώνεται πως διαπιστώθηκε «κατά την νεκροψία ότι το πτώμα του θηλυκού ήταν σε πολύ καλή θρεπτική κατάσταση πράγμα που δείχνει ότι το ζώο δεν έπασχε από χρόνιο νόσημα ή υποσιτιζόταν. Επίσης το ζώο είχε ένα εκτενές προθανάτιο τραύμα στην περιοχή του πρωκτού καθώς και εκδορές σε πολλά σημεία του σώματος, σημάδια πάλης με άλλο ζώο. Το ζώο ήταν πεσμένο σε ένα πολύ απόκρημνο μέρος και το κεφάλι του ήταν σε εντελώς αφύσικη θέση», όπως επισημαίνεται.
«Κατά την νεκροτομή διαπιστώθηκε η ύπαρξη πολλών υποδόρων αιματομάτων στις περιοχές των εκδορών και εξάρθρωση στην ατλαντοϊνιακή χώρα. Από τα παραπάνω συνάγεται στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος επήλθε από την κάκωση στην ατλαντοϊνιακή χώρα μετά από πτώση αποτέλεσμα πάλης με άλλο ζώο ( Αρσενικό μη ευνουχισμένο)».

Εκτενές τραύμα στην περιοχή του πρωκτού

Το ζώο ήταν πεσμένο σε ένα πολύ απόκρημνο μέρος και το κεφάλι του ήταν σε εντελώς αφύσικη θέση
Πεσμένο σε απόκρημνο μέρος
Εκδορές σε πολλά σημεία του σώματος, σημάδια πάλης με άλλο ζώο

Το έγγραφο της Αστυνομίας σε Τσομπανέλλη
Στις 23-01-2025, το Αστυνομικό Τμήμα της Καλλονής έστειλε στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έγγραφο με θέμα «Απάντηση επί αιτήσεως πολίτη». Σε αυτό το έγγραφο προκύπτει τρείς μήνες μετά το περιστατικό ότι δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος στον ιδιοκτήτη του «βαρβάτου» αλόγου ως προς την ηλεκτρονική σήμανση, παρά την από 23-12-2024 αίτηση του πολίτη.

To έγγραφο της Αστυνομίας με αποδέκτη την Διεύθυνση Κτηνιατρικής 

Συγκεκριμένα υπενθυμίζονται οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής βάσει των όρων του νομοθέτη, η οποία παρακαλείται για τις δικές της ενέργειες ως προς:
«-τον επιτόπιο έλεγχο σήμανσης και καταγραφής του ιπποειδούς που αναφέρεται στη αίτηση του πολίτη
- την επιβολή των προβλεπόμενων μέτρων συμμόρφωσης και κυρώσεων σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο Ν.4235/2014 σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων της σχετικής νομοθεσίας που αφορά το εν λόγω ζήτημα και
- την διεκπεραίωση της υποθέσεως του πολίτη δίδοντάς του την οφειλόμενη από τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας απάντηση στην αίτησή του».
Το αίτημα
Το γραπτό αίτημα στο Αστυνομικό Τμήμα συντάχθηκε όπως προκύπτει από τα έγγραφα στις 23-12-2024. Σε αυτό ο ιδιοκτήτης του νεκρού αλόγου σημειώνει ότι στις 20 Νοεμβρίου 2024 προέβη σε καταγγελία κατά του ιδιοκτήτη του «βαρβάτου», αφού το δεύτερο περιφερόταν σε χώρους εκτός ιδιοκτησίας τους και σκότωσε το άλογο του πρώτου. Σε αυτό ο ιδιοκτήτης του νεκρού αλόγου ζητά από το Αστυνομικό Τμήμα κατόπιν συνεργασίας του με την Κτηνιατρική να μάθει αν το «βαρβάτο» σε έλεγχο έφερε ηλεκτρονική σήμανση. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν είχε γίνει κανένας έλεγχος από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας για το συγκεκριμένο περιστατικό.
Η καταγγελία και ο «αντίλογος»
Σε επικοινωνία του με το «Ε» ο ιδιοκτήτης του νεκρού αλόγου, αγρότης στο επάγγελμα, ισχυρίζεται ότι τον μήνα που είχε προηγηθεί του γραπτού αιτήματός του είχε ενημερώσει προφορικά τόσο τις αστυνομικές Αρχές όσο και την Δ/νση Κτηνιατρικής, θεωρώντας ότι ο προφορικός λόγος είναι αρκετός και τα στελέχη των υπηρεσιών θα κάνουν το καθήκον τους. Τα στελέχη της Αστυνομίας ενημέρωσαν ότι ο έλεγχος της σήμανσης σύμφωνα με τους όρους του νομοθέτη γίνεται από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με την διοίκηση της τελευταίας ωστόσο να ενημερώνει τον πολίτη ότι χρειάζεται εισαγγελική εντολή για να κάνει τον έλεγχο. Αρχές Φλεβάρη ο ιδιοκτήτης του νεκρού αλόγου πήγε αυτοπρόσωπος, όπως ισχυρίστηκε στο «Ε» με το χαρτί της αστυνομίας στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής για να λάβει την απάντηση «Δεν βάζω διοικητικά πρόστιμα για ατσιπάριστα ούτε σε αυτόν ούτε σε κανέναν».
Το «Ε» επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της Δ/νσης Κτηνιατρικής και ζήτησε τον αντίλογο της υπηρεσίας στα όσα ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης του θανόντος αλόγου και αν ισχύει το περιεχόμενο της καταγγελίας. Η απάντηση του κ. Τσομπανέλλη ήταν να υποβάλλουμε γραπτό(!) ερώτημα επί της υπόθεσης για να μας απαντήσει.
Το δυστύχημα της 6ης Γενάρη
Στις 6 Ιανουαρίου 2025, όπως αναφέρθηκε κατά την εισαγωγή, η κοινωνία της Λέσβου έγινε μάρτυρας ενός τροχαίου δυστυχήματος που είχε ως τραγικό απολογισμό τον θάνατο ενός παιδιού 19 χρόνων, εξαιτίας ανεξέλεγκτων αλόγων που κυκλοφορούσαν στο οδικό δίκτυο και τα οποία πέθαναν ακαριαία κατά την σύγκρουση.
Βέβαια το τραγικό αυτό γεγονός δεν στάθηκε εμπόδιο να συνεχίσουν να κυκλοφορούν ιπποειδή στο εθνικό δίκτυο γεγονός που σηματοδοτεί την αδιαφορία και την ανευθυνότητα κάποιων - όχι όλων - ιδιοκτητών ιπποειδών.
Στις 11 Ιανουαρίου 2025 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης πραγματοποίησε αυτοψία στον τόπο του δυστυχήματος, με στελέχη της ΠΑ και στις δηλώσεις του είπε: «Καταρχήν θέλω να εκφράσω την βαθιά λύπη την δική μου και όλων των συνεργατών μου για το δυστύχημα που απ’ ότι μαθαίνω είναι επαναλαμβανόμενο. Ήμουνα Αθήνα και σήμερα το πρωί ήρθα και η πρώτη μου δουλειά ήταν να έρθω εδώ με τους συνεργάτες μου για να δούμε τι άμεσα μπορούμε να κάνουμε και απ’ ότι καταλαβαίνω είναι θέμα αφενός μεν του δρόμου και αφετέρου ταχυτήτων που αναπτύσσονται. Ήδη έχω καλέσει από Αθήνα ένα καθηγητή συγκοινωνιολόγο θα έρθει τις προσεχείς μέρες, μέχρι των Φεβρουάριο θα είναι εδώ, να μας υποδείξει τι θα κάνουμε για τον δρόμο, για το οδικό θέμα. Αφετέρου τώρα με τους εργάτες μου θα δώσω εντολή για το καλώδιο για ένα φωτισμό ο οποίος δεν λειτουργούσε να φτιαχτεί άμεσα. (..) Πολλοί παράγοντες συνέτειναν αλλά το πρώτιστο ήταν η προχωρημένη ώρα, η κατανάλωση αλκοόλ, το δίπλωμα, η ταχύτητα - η ταχύτητα είναι σημαντικός παράγων. Άρα πρέπει όλοι μας να δασκαλεύουμε τα παιδιά τους συγγενείς μας, τους ξένους ότι οι ταχύτητες ειδικά την νύχτα πρέπει να είναι σύμφωνα με την νομοθεσία, σύμφωνα με τα σήματα που υπάρχουν. Παρόλα αυτά ακόμη μία φορά θέλω να πω πόσο συντετριμένοι είμαστε όλοι γι’ αυτό και είμαστε εδώ σήμερα». Ο Περιφερειάρχης όπως προκύπτει από την δήλωσή του δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα των ανεξέλεγκτων ιπποειδών, σαν να μην συνέβαλλε η παρουσία τους στο θανατηφόρο δυστύχημα.
Γεγονός πάντως είναι ότι για το χρονικό διάστημα που η Περιφέρεια ήταν αρμόδια τόσο για τα τσιπαρισμένα όσο και για τα ατσιπάριστα ιπποειδή δεν είχε εναρμονιστεί με τους όρους του νομοθέτη. Υπενθυμίζεται στις 27 Σεπτεμβρίου 2023, η «Κιβωτός» κατέφυγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, κατά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς η τελευταία δεν εκπλήρωνε τον όρο του νομοθέτη περί τήρησης χώρου φύλαξης αδέσποτων ιπποειδών. Αυτά προς το παρόν για ένα θέμα που αν δεν ληφθούν μέτρα από όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς δεν αποκλείεται να θρηνήσουμε και άλλα αθώα θύματα στους δρόμους του νησιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey