Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη πως το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα αντιμετωπισθεί μετά τη συμφωνία με τους δανειστές προκάλεσε τεράστια ανησυχία στους τοπικούς φορείς, οι οποίοι ανέμεναν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του θέματος.
Έτσι χθες η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου έκρινε ότι είναι απαραίτητο να συνεδριάσει εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα, ώστε το κορυφαίο συλλογικό - αυτοδιοικητικό όργανο του βορείου Αιγαίου να ζητήσει από την κυβέρνηση την άμεση ρύθμιση του θέματος. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι δράσεις του Επιμελητηρίου Λέσβου και των άλλων επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων της χώρας.
Από την Κροατία, όπου βρισκόταν χθες η κ. Καλογήρου, δήλωσε στο «Ε»: «Είχαμε ρητές δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης πως από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα εξαιρεθούν τα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, δεσμεύσεις που δεν είχαν δοθεί σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αλλά κατά τη διάρκεια συναντήσεων συλλογικών οργάνων με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα είχε τονισθεί από την πλευρά της κυβέρνησης πως η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα περνούσε από τη Βουλή τον Απρίλιο ή στις αρχές του Μαρτίου. Τώρα διαπιστώνουμε ότι η ρύθμιση του θέματος από την κυβέρνηση μετατίθεται για μετά τη συμφωνία με τους δανειστές.
Δηλαδή όταν θα έχει ήδη καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά (1 Ιουνίου 2016 για τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου). Αυτός είναι ο λόγος που κρίναμε απαραίτητο το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις επί του θέματος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 του Μάη αναμένεται να έχουν περάσει από τη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την αύξηση του ΦΠΑ από το 23 στο 24%, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα υγρά καύσιμα, τα αλκοολούχα ποτά κ.λπ. Στο νομοσχέδιο μπορεί να περιληφθεί και η ρύθμιση για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Οι δηλώσεις του κ. Αλεξιάδη δείχνουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να φέρει τη ρύθμιση σε αυτό το νομοσχέδιο, γι’ αυτό και την παραπέμπει μετά την επίτευξη της συμφωνίας. Όμως ρύθμιση δημοσιονομικού χαρακτήρα μετά τη συμφωνία με τους δανειστές είναι αδύνατο να θεσπιστεί, διότι δεν θα γίνει δεκτή από τους δανειστές που θα την θεωρήσουν μονομερή ενέργεια.
Οι αντιδράσεις των φορέων
Τα διοικητικά συμβούλια των επιστημονικών, επαγγελματικών και επιχειρηματικών συλλόγων της Λέσβου ζητούν για το ίδιο θέμα να πάρει θέση και το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτη Προβέντζα να ενημερώνει χθες στο «Ε» πως και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έθεσαν ως θέμα προ ημερησίας διατάξεως της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας το ζήτημα με το ΦΠΑ.
Επιπρόσθετα, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοανατολικού Αιγαίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βορειοανατολικού Αιγαίου, του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, του Δικηγορικού Συλλόγου Λέσβου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Λέσβου, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λέσβου, του Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών Λέσβου, της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, του Συλλόγου Συμβολαιογράφων, του Συνδέσμου Ταξί Μυτιλήνης, του Συνδέσμου Ταξί Περιφερείας Λέσβου και του Συλλόγου Εργοληπτών Νομού Λέβου, τονίζουν: «Δεκαπέντε μέρες πριν από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ δεν έχει αποφασιστεί τίποτα για το θέμα αυτό, που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στους πολίτες μας όσο και στην οικονομία του νησιού μας».
Πέρα από τις αποφάσεις του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, οι φορείς ζητούν από την Περιφέρεια και το Δήμο «να βρεθούν τρόποι ώστε μαζί με τους πολίτες και τους φορείς να μεθοδευτούν τρόποι αντίδρασης στο μεγάλο πρόβλημα που θα προκύψει για όλους μας με την εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ».
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πυκνώσουν οι αντιδράσεις για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, δεδομένου ότι ο υψηλός συντελεστής θα εκτιναχθεί από το 16% στο 24% στα νησιά.