Σημαντικές διακρίσεις για ακόμη μια χρονιά τα κρασιά της Λήμνου, στη 20ή Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών (ΔΕΤΡΟΠ), που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως και τις 9 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.
Σημαντικές διακρίσεις για ακόμη μια χρονιά τα κρασιά της Λήμνου, στη 20ή Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών (ΔΕΤΡΟΠ), που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως και τις 9 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Δύο χρυσά βραβεία και δύο αργυρά κέρδισαν τα γλυκά κρασιά, που για ακόμη μια φορά θριάμβευσαν στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών που διοργανώνεται στην Ελλάδα.
Με δύο βραβεία στις αποσκευές της αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου. Χρυσό βραβείο κέρδισε ο «Αέλιος Οίνος», το γλυκό παλαιωμένο κρασί, και αργυρό βραβείο το γλυκό κρασί «Μοσχάτο Λήμνου». Τα πολυβραβευμένα συνεταιριστικά κρασιά κέρδισαν για ακόμη μια χρονιά τις εντυπώσεις, τόσο του κοινού όσο και των κριτών, διατηρώντας την παράδοση που δίνει εδώ και πολλά χρόνια σημαντικά βραβεία στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Παράδοση πρωτιάς
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, Οδυσσέας Κριαρής, ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις συνεχείς βραβεύσεις, είπε μιλώντας στο «Ε»: «Συνεχίζεται η παράδοση, με τα εκλεκτά μας κρασιά και την Ένωση να κερδίζει κάθε χρόνο σημαντικές διακρίσεις. Αυτό για μας είναι μια μεγάλη πρόκληση για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και το κρασί μας να γίνεται το καλύτερο.»
Χρυσό βραβείο απέσπασε και το γλυκό μοσχάτο «La terra», του οινοποιείου Limnos Organic Wines των Σαββόγλου - Τσιβόλα, ένα κρασί που βραβεύεται επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια σε όσους διαγωνισμούς συμμετέχει.
Ο οινοποιός Γιάννης Σαββόγλου, που μίλησε στο «Ε» για τη βράβευση, ανέφερε: «Το συγκεκριμένο κρασί αποσπά πάντα τα καλύτερα βραβεία. Η συγκεκριμένη ποικιλία “μοσχάτο Αλεξανδρείας” δίνει εξαιρετικό κρασί και θεωρείται κορυφαίο στην κατηγορία του. Είναι μια επιβράβευση των προσπαθειών μας, για τη σοβαρή δουλειά που κάνουμε για να κρατήσουμε την ποιότητα του κρασιού σε υψηλά επίπεδα.»
Κι άλλα…
Αργυρό βραβείο απέσπασε και το «Ηφαίστου Γνώση» του κτήματος Χατζηγεωργίου, ο φυσικώς γλυκύς παλαιωμένος οίνος, ενώ αναμένεται να ξεχωρίσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα βραβεία «Gourmet» το «Μοσχάτο Χατζηγεωργίου». Η οινολόγος του Κτήματος Χατζηγεωργίου, Πωλίνα Χατζηγεωργίου, μίλησε στο «Ε» για τη διάκριση, τονίζοντας: «Είναι μεγάλη μας χαρά που και φέτος είχαμε αυτήν τη σημαντική διάκριση. Το γλυκό κρασί ξεχωρίζει σε κάθε διαγωνισμό, γιατί παράγεται από σταφύλια εξαιρετικής ποικιλίας και ποιότητας. Το νέο μας κρασί “Λαγοπάτι” πήγε εξαιρετικά καλά και έτυχε των καλύτερων κριτικών, και είμαστε πολλοί αισιόδοξοι καθώς υπήρξε η αναγνώριση των προσπαθειών μας. Μέσα από τα βραβεία που κερδίζουμε, αποκτούν τα κρασιά μας μια ξεχωριστή θέση στην οινική αγορά.»
Στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης ΟΕΝΟS υπήρξαν σημαντικές συμμετοχές από όλες τις αμπελοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, ενώ κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε η έκθεση βραβευμένων κρασιών στο περίπτερο του διαγωνισμού, από τις 6 - 9 Μαρτίου και από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Την Παρασκευή 6 Μαρτίου στις 9 το βράδυ, στο συνεδριακό κέντρο POLIS, στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου έγινε η απονομή των μεταλλίων σε όσους διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, ενώ υπήρξε και γευστική δοκιμή των βραβευμένων κρασιών για το κοινό, την Κυριακή 8 Μαρτίου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα.