Έγινε δεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου η προσφυγή του Συλλόγου «Δρυς» του Σκαλοχωρίου και τώρα είναι «στον αέρα» η λειτουργία του τυροκομείου τής «Λεσβιγάλ», που βρίσκεται μεταξύ του Σκαλοχωρίου και της Βατούσας.
Έγινε δεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου η προσφυγή του Συλλόγου «Δρυς» του Σκαλοχωρίου και τώρα είναι «στον αέρα» η λειτουργία του τυροκομείου τής «Λεσβιγάλ», που βρίσκεται μεταξύ του Σκαλοχωρίου και της Βατούσας. Χθες Τρίτη ενημερώθηκε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η αρμόδια υπηρεσία, η Διεύθυνση Βιομηχανίας, που θα πρέπει να κινήσουν τις διαδικασίες για να ανασταλεί η λειτουργία του τυροκομείου. Η απόφαση αυτή δικαιώνει τους αγώνες του Συλλόγου και των κατοίκων του Σκαλοχωρίου.
Την ίδια στιγμή, όμως, δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα με τη διάθεση της φετινής παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος των κτηνοτρόφων της Λέσβου. Είναι βέβαιο ότι από την πλευρά του τυροκομείου θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα προκειμένου να ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης και έτσι να συνεχιστεί η λειτουργία του τυροκομείου για μερικές ακόμη εβδομάδες.
Παρ’ όλα αυτά, ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου, Χάρης Πέτσικος, σημειώνει πως «η απόφαση έχει άμεση ισχύ».
Μη σύννομη απόφαση
Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, ο τ. νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, είχε εκδώσει μια απόφαση που έδινε προσωρινή άδεια λειτουργίας στο τυροκομείο τής «Λεσβιγάλ» για τέσσερις μήνες. Ο Σύλλογος «Δρυς» και όλοι οι κάτοικοι του Σκαλοχωρίου θεώρησαν παράνομη την απόφαση αυτή και κατέθεσαν προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για να την ακυρώσουν. Αυτή η προσφυγή έγινε δεκτή, καθώς κρίθηκε ότι η απόφαση δεν είναι σύννομη.
Έτσι, αυτήν τη στιγμή το τυροκομείο δεν έχει άδεια λειτουργίας.
Ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Χάρης Πέτσικος χθες το μεσημέρι δήλωσε στο «Ε»: «Είναι μια πρώτη δικαίωση του αγώνα του Συλλόγου και των κατοίκων του χωριού. Η αποδοχή της προσφυγής που είχαμε καταθέσει οι πληρεξούσιοι δικηγόροι Χάρης Πέτσικος και Θεοδώρα Αρώνη ακυρώνει την προσωρινή άδεια λειτουργίας του τυροκομείου. Εκτιμώ πως η απόφαση αυτή θα συμβάλει στο να κατανοήσουμε όλη τη σημασία του περιβάλλοντος. Κι οι επιχειρήσεις από τούδε και στο εξής θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζουν για την προστασία του.»
Αναμένεται η αντίδραση Ρόδου
Κατά της απόφασης αυτής μπορεί να προσφύγει η «Λεσβιγάλ» μέσα σε 60 ημέρες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, διεκδικώντας είτε την αναστολή είτε την ακύρωσή της. Επίσης μπορεί να ζητήσει την έκδοση προσωρινής διαταγής για να μην εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση.
Χθες το απόγευμα προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Γρηγόρη Ρόδο, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Σημειώνουμε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης της οριστικής άδειας λειτουργίας της. Συγκεκριμένα εκκρεμεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεών της.
Η «Λεσβγάλ» είναι η μεγαλύτερη τυροκομική επιχείρηση της Λέσβου και αυτή την περίοδο απορροφά σε ημερήσια βάση πάνω από 30 τόνους γάλακτος. Το κλείσιμο του τυροκομείου σημαίνει, δηλαδή, ότι εκατοντάδες κτηνοτρόφοι της Λέσβου δε θα μπορούν να διαθέσουν το γάλα που παράγουν. «Πρόκειται για μια καταστροφική εξέλιξη. Τη φετινή χρονιά οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου είναι αντιμέτωποι με τις χαμηλές τιμές του γάλακτος, το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, τις καθυστερήσεις στην πληρωμή τους και την καραντίνα από τον καταρροϊκό πυρετό. Η υπόθεση της “Λεσβιγάλ” έρχεται να οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση», σχολίαζε χθες στο «Ε» κτηνοτρόφος της περιοχής.