Να συνδυάσει τη συνέχεια και την ανανέωση επιχειρεί το ψηφοδέλτιο «Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση» του Βαγγέλη Μυρσινιά, που μας εξηγεί το ρόλο του Επιμελητηρίου και τονίζει το ενδιαφέρον για την προσέλκυση Τούρκων τουριστών.
Να συνδυάσει τη συνέχεια και την ανανέωση επιχειρεί το ψηφοδέλτιο του Βαγγέλη Μυρσινιά «Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση». Ο σημερινός αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου επιδιώκει να δώσει νέο αέρα στην παράταξη που ηγήθηκε του Επιμελητηρίου τα προηγούμενα 5,5 χρόνια. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε εξηγεί το ρόλο του Επιμελητηρίου και τονίζει το ενδιαφέρον για την προσέλκυση Τούρκων τουριστών.
Κύριε Μυρσινιά η παράταξή σας διοίκησε το Επιμελητήριο Λέσβου τα πέντε τελευταία χρόνια, υπό την ηγεσία του απερχόμενου προέδρου, Γιώργου Ορφανού. Τι νέο μπορούν να περιμένουν οι επιχειρηματίες από την παράταξή σας αν βρεθεί ξανά στη διοίκηση του Επιμελητηρίου;
«Ο συνδυασμός μας, η “Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση”, απαρτίζεται από στελέχη και υποψηφίους που προέρχονται κι από άλλες παρατάξεις, που συμμετείχαν στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο αλλά και από νέους στα επιμελητηριακά πράγματα συναδέλφους. Συνδυάζει, λοιπόν, την εμπειρία από τη μία και τη φρεσκάδα των νέων ιδεών από τη άλλη, με καταξιωμένους συναδέλφους που μπορούν προσφέρουν πολλά στο θεσμό του Επιμελητηρίου και μέσα από αυτό στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του τόπου μας.»
Για τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α.
Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλη τη χώρα, αλλά είναι ακόμη μεγαλύτερα στις οικονομίες των νησιών μας. Στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, σχεδιάζεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου. Μέχρι τώρα, τόσο οι οικονομικοί όσο και οι πολιτικοί παράγοντες του Αιγαίου αντιδρούν στην προοπτική αυτή. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και φωνές που λένε ότι οι μειωμένοι συντελεστές τού Φ.Π.Α. δεν έχουν κανένα όφελος για την κοινωνία. Τι απαντάτε σε αυτή την προσέγγιση εσείς; Κάτω από ποιους όρους θα αποδεχόσασταν την εξίσωση των συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα;
«Οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά μας είχαν κερδηθεί μετά από πιέσεις και αγώνα των νησιωτών σαν αντιστάθμισμα των επιπτώσεων της νησιωτικότητας, δηλαδή των ιδιαιτεροτήτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε εμείς οι κάτοικοι και επιχειρήσεις των νησιών, χαρακτηριστικών που βιώνονται πιο έντονα στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι μια προσπάθεια μείωσης του υψηλότερου κόστους ζωής των νησιωτών και είναι μια από τις υποχρεώσεις που πρέπει να έχει η Πολιτεία προς τους κατοίκους των νησιών και ιδιαίτερα του ΒΑ Αιγαίου.
Τώρα, όπως λέτε, στην παρούσα οικονομική κατάσταση, υπάρχει εδώ και καιρό μια έντονη φημολογία περί της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. και εξίσωσής τους με αυτούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Κάτι τέτοιο, εκτός του ότι δε θα έχει σχεδόν καμμία βελτίωση στα έσοδα του κράτους, αντίθετα θα έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις στην οικονομία και τις κοινωνίες των νησιών. Από τη μια μεριά θα αυξηθεί το κόστος ζωής για τους κατοίκους, αλλά και για τους επισκέπτες των νησιών. Από την άλλη, πολλές επιχειρήσεις (ιδιαίτερα οι ασχολούμενες με τον τουρισμό) θα αφομοιώσουν αυτή την αύξηση του Φ.Π.Α. διατηρώντας τις ίδιες τιμές, για να μη συρρικνωθεί κι άλλο ο κύκλος εργασιών τους. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, θα είναι ακόμη ένα μεγάλο πλήγμα στις ήδη δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις.
Επομένως, εμείς θεωρούμε αδιανόητη ακόμη και οποιαδήποτε συζήτηση ή σκέψη περί κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.. Γι’ αυτό μόλις λάβαμε αυτή την πληροφορία, σαν Επιμελητήριο στείλαμε επιστολή προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση της 22/11/2011 και να παρθεί απόφαση όλοι οι φορείς υπό την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να ενημερώσουμε και να πιέσουμε τους βουλευτές μας, τις κοινοβουλευτικές ομάδες, αλλά και να παραστούμε οπουδήποτε χρειαστεί (υπουργό κ.λπ.) για να αποτραπεί αυτή η δυσάρεστη και εξέλιξη.»
Τα δύο τελευταία χρόνια εμφανίστηκε μια σημαντική τουριστική κίνηση από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο. Επίσης καταγράφεται μια μικρή αλλά αξιόλογη εξαγωγή προϊόντων που παράγονται στη Λέσβο στα απέναντι παράλια. Με ποιους τρόπους θα προσπαθήσετε να ενισχύσετε αυτές τις οικονομικές συναλλαγές με τα απέναντι παράλια;
«Πράγματι, αυτή είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, η οποία (πέραν του ότι οφείλεται και στην ανάπτυξη της γειτονικής χώρας) είναι απόρροια των δράσεων και ενεργειών του Επιμελητηρίου το τελευταίο διάστημα.
Όπως γνωρίζετε, το Επιμελητήριο χρηματοδότησε το περίπτερο και έλαβε μέρος στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Κωνσταντινούπολης το Φεβρουάριο. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Τουριστικών Πρακτόρων και Ξενοδόχων της Λέσβου με τα τουριστικά γραφεία της Κωνσταντινούπολης, τα οποία πραγματοποιούν εκδρομές στην Ελλάδα με σκοπό τη συνεργασία και προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών.
Το Μάιο συγχρηματοδοτήσαμε την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, που έγινε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, κατά την οποία προβλήθηκε η Λέσβος και τα προϊόντα της στον κεντρικότερο δρόμο της Κωνσταντινούπολης.
Το Σεπτέμβριο, το Επιμελητήριο ανέλαβε το κόστος του περιπτέρου στην Έκθεση της Σμύρνης, όπου πάλι προβλήθηκε η Λέσβος σαν τουριστικός προορισμός αλλά και τα προϊόντα μας. Ήδη αρκετές τουρκικές επιχειρήσεις είναι σε επαφές με αντίστοιχες λεσβιακές, με σκοπό την εισαγωγή προϊόντων μας στην αγορά της Σμύρνης. Ακόμη, για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν μερικές χιλιάδες ονομάτων και διευθύνσεων Τούρκων εν δυνάμει επισκεπτών και τα οποία είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων (τουριστικών γραφείων, ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων κ.ά.) ώστε να τους προσεγγίσουν με προσφορές κ.λπ..
Όπως καταλαβαίνετε, αυτές οι προσπάθειες όχι μόνο δε θα σταματήσουν, αλλά τουναντίον θα ενταθούν, όπως και θα εμπλουτιστούν και με άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα η διαφήμιση της ντόπιας εμπορικής αγοράς κ.ά..»
Σχέσεις με Σμύρνη
Έχουμε ακούσει πολλούς επιχειρηματίες της Λέσβου να μιλούν με θαυμασμό, και ζήλια έως ένα βαθμό, για τον τρόπο που λειτουργεί το Επιμελητήριο της Σμύρνης. Τι θα «αντιγράφατε» από τη λειτουργία του;
«Εκείνο που έχει σημασία, νομίζω ότι δεν είναι τόσο ο τρόπος λειτουργίας του Επιμελητηρίου της Σμύρνης, το οποίο είναι ένα τεράστιο Επιμελητήριο, που διαθέτει πολύ μεγάλους πόρους και λειτουργεί μέχρι και δικό του πανεπιστήμιο, όσο η αντιμετώπιση των τουρκικών επιχειρήσεων από το τουρκικό κράτος. Έχουν καταλάβει την αξία των επιχειρήσεων στην οικονομία και γι’ αυτό το τουρκικό κράτος παρέχει όλες τις διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις και προσπαθεί να άρει όλα τα εμπόδια στη λειτουργία τους.
Αυτή πιστεύω ότι θα είναι και η μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε όταν μας ανατεθεί με την ψήφο των συναδέλφων μας η διοίκηση του Επιμελητηρίου: να προσπαθήσουμε και να παλέψουμε για ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα βοηθά τις επιχειρήσεις.
Πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις εκλογές, ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα στην κεντρική κυβέρνηση ότι οι χιλιάδες των επιχειρήσεων των νησιών μας δεν είναι παθητικοί θεατές των εξελίξεων που τις αφορούν, αλλά μπορούν και έχουν τη δύναμη να τις καθορίζουν.»
Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε, μετεκλογικά, με την παράταξη Καλογρίδη για τη διοίκηση του Επιμελητηρίου;
«Πάγια θέση της παράταξής μας, ότι στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας κανείς δεν περισσεύει. Οι συνεργασίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου.
Έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας και την πρόοδο των επιχειρήσεων των νησιών μας. Σ’ αυτό νομίζω ότι όλες οι παρατάξεις έχουμε καθήκον να συμβάλουμε.
Όσον αφορά στις πιθανές συνεργασίες για την ανάληψη της διοίκησης, αυτές θα κριθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών.»
Πώς μπορούν να επιβιώσουν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις της Λέσβου; Αν θεωρήσουμε δεδομένη την περιοριστική οικονομική πολιτική που τώρα εφαρμόζεται.
«Οι επιχειρήσεις τώρα όσο ποτέ χρειάζονται τη βοήθεια όλων. Κύριος φορέας βοήθειας και συντονιστής όλων μπορεί και πρέπει να γίνει το Επιμελητήριο. Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε ότι το Επιμελητήριο συμμετέχει με εκπρόσωπό του στην επιτροπή διαπραγμάτευσης των ενοικίων, όπου καταλαβαίνετε ότι η στάση του είναι πάντα θετική προς τα αιτήματα των επιχειρήσεων.
Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη διαφημιστική καμπάνια στήριξης της τοπικής αγοράς και μείωσης της οικονομικής αιμορραγίας προς γειτονικές αγορές, καμπάνια η οποία και θα συνεχιστεί.
Στις πρώτες προτεραιότητες του συνδυασμού μας είναι η άμεση ενεργοποίηση της μικτής επιτροπής ελέγχου και πάταξης του παραεμπορίου.
Σε συνεργασία και με τους εμπορικούς συλλόγους, μέσα από τη συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωση σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των επιχειρήσεων (φορολογικά, προώθηση πωλήσεων κ.λπ.) θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τα εφόδια στη μικρή εμπορική επιχείρηση και να τη βοηθήσουμε να σταθεί στα πόδια της σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.»
Διαμαρτυρίες
Θεωρείτε δίκαιες τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών που πιστεύουν ότι το Επιμελητήριο είναι ένας θεσμός που δεν προσφέρει τίποτα;
«Πιθανόν αυτό να οφείλεται σε μη επαρκή ενημέρωση του Επιμελητηρίου προς τα μέλη του.
Τα επιμελητήρια είναι οι μοναδικοί θεσμικοί φορείς εκπροσώπησης των επιχειρήσεων και συμβουλευτικά όργανα της Πολιτείας στα θέματα που έχουν να κάνουν με τις επιχειρήσεις.
Εκτός του συμβουλευτικού ρόλου προς την Πολιτεία, το Επιμελητήριο αναλαμβάνει και δράσεις όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις του εσωτερικού και εξωτερικού, προβάλλοντας τα νησιά μας σαν τουριστικούς προορισμούς, αλλά και προωθώντας τα προϊόντα μας.
Συνεργάζεται με άλλα επιμελητήρια σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως επίσης και με άλλους φορείς (Περιφέρεια, Δήμος κ.ά.), για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες λειτουργίας και το περιβάλλον των επιχειρήσεων.
Από τις σημαντικές επίσης συνεργασίες είναι αυτή με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με το οποίο αποφασίσαμε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας σε διάφορους τομείς, στηρίζοντας το σημαντικό αυτό ίδρυμα. Το Επιμελητήριο χρηματοδοτεί μια σειρά διαλέξεων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, προσφέροντας έμπρακτη στήριξη στη Σχολή της Λήμνου και φέρνοντας κοντά την ακαδημαϊκή κοινότητα με τις επιχειρήσεις.
Και φυσικά, όπου χρειαστεί και ζητηθεί, το Επιμελητήριο είναι συμπαραστάτης της επιχείρησης και πρόθυμος αποδέκτης και ακροατής κάθε πρότασης.
Για αυτό όλες οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες πρέπει να έλθουν κοντά στο Επιμελητήριο και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς το κοινό μας καλό.»