
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Έξι μήνες μετά τις τελευταίες θανατώσεις αιγοπροβάτων
Έχουν περάσει επτά μήνες από τότε που σταμάτησαν οι θανατώσεις αιγοπροβάτων στη Λέσβο εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού. Παρ’ όλ’ αυτά δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα σφάχτηκαν.
Έχουν περάσει επτά μήνες από τότε που σταμάτησαν οι θανατώσεις αιγοπροβάτων στη Λέσβο εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού. Παρ’ όλ’ αυτά δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα σφάχτηκαν.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, είχε δηλώσει ότι επρόκειτο να εκδοθεί άμεσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ρύθμιζε το θέμα ώστε να προχωρήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους.
Παρ’ όλα αυτά, ως χθες η ΚΥΑ δεν είχε υπογραφεί, παρότι πρόκειται για μια συνηθισμένη υπουργική απόφαση, η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο και προβλέπει το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους κτηνοτρόφους για σειρά ζωονόσων που οδηγούν σε θανατώσεις ζώων (π.χ. καταρροϊκός πυρετός, αφθώδης πυρετός, ευλογιά των προβάτων κ.λπ.).
Ο πραγματικός λόγος που δεν έχει εκδοθεί η απόφαση ως σήμερα, είναι ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για την πληρωμή των αποζημιώσεων.
Καμιά ενημέρωση
Η μη καταβολή των αποζημιώσεων στην ουσία κόβει τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους που έχασαν μεγάλο αριθμό ζώων να προχωρήσουν σε ανασύσταση των κοπαδιών τους. Ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί ότι το 2014 και το 2015 έχουν γίνει μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου Μιχάλης Σαχσαμάνογλου σε ερώτησή μας πότε πρόκειται να υπογραφεί η ΚΥΑ και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, μας είπε ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα.
Ίσως το μόνο ευχάριστο είναι πως μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί νέο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο. Μόνο ένα κρούσμα θεωρήθηκε ύποπτο σε κτηνοτροφική μονάδα της Δυτικής Λέσβου, ωστόσο οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι δεν επρόκειτο για καταρροϊκό πυρετό.
Στον πάγο οι κτηνίατροι εκτροφής
Με την ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση επρόκειτο να ρυθμιστεί και το ζήτημα της πληρωμής των κτηνιάτρων εκτροφής.
Ενός θεσμού που εισάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και ο οποίος έχει ως στόχο τη συνεχή κτηνιατρική παρακολούθηση όλων των κοπαδιών, την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου και τον έλεγχο των κτηνιατρικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις εκτροφές. Παράλληλα οι κτηνίατροι εκτροφής θα αναλάβουν την υλοποίηση των μέτρων με τα οποία μέχρι τώρα ήταν επιφορτισμένες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Όπως είναι η υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού των κοπαδιών της Λέσβου κατά του μελιταίου πυρετού. Το οποίο καρκινοβατεί επί δεκαετίες στη Λέσβο.
Στην ουσία, μετά την ενεργοποίηση του θεσμού αυτού, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες δε θα έρχονται σε απευθείας επαφή με τους κτηνοτρόφους. Το δικό τους αντικείμενο θα περιοριστεί στο σχεδιασμό των κτηνιατρικών μέτρων κατά περιοχή και στον έλεγχο της δουλειάς των κτηνιάτρων εκτροφής.
Πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, είναι η πληρωμή των κτηνιάτρων εκτροφής να βαρύνει το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.
Τουλάχιστον κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του θεσμού. Όμως από τη στιγμή που δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση είναι πρακτικά αδύνατο να ενεργοποιηθεί ο θεσμός.