Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Νέες δυνατότητες ανάπτυξης του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία προς την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά μας δίνει η δυνατότητα να έρχονται στη χώρα μας μαθητές, φοιτητές, πολιτιστικοί σύλλογοι και αθλητικές ομάδες μαζί με τους συνοδούς τους με δωρεάν βίζα. Η σχετική εγκύκλιος του υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Δήμα, ανοίγει το δρόμο για μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία άμεσα και από τη Ρωσία μεσοπρόθεσμα για τα νησιά μας.
Ειδικότερα, ο κ. Δήμας καλεί τις διπλωματικές και προξενικές αρχές στο εξωτερικό να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες χορήγησης δωρεάν βίζας σε συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων, όπως είναι παιδιά κάτω των 12 ετών, μαθητές, φοιτητές και συνοδεύοντες καθηγητές, οι οποίοι προτίθενται να επισκεφθούν τη χώρα μας για σκοπούς μελέτης ή εκπαίδευσης, καθώς και σε νέους έως 25 ετών οι οποίοι προτίθενται να συμμετάσχουν σε σεμινάρια, αθλητικές, πολιτιστικές ή εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.
Τις διαστάσεις του οφέλους που μπορούν να αποκομίσουν τα νησιά μας τις περιγράφει ο τουριστικός πράκτορας Άρης Λαζαρής, ο οποίος σημειώνει πως αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 800 τουρκικά σχολεία (γυμνάσια και λύκεια) που ενδιαφέρονται να στείλουν τους μαθητές τους στα νησιά μας και την υπόλοιπη Ελλάδα, για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και επτά πανεπιστήμια από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.
Πρόβλημα το κόστος
Βέβαια, για να επιτευχθεί η αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία, είναι ανάγκη να είναι προσιτό το κόστος μεταφοράς από τα τουρκικά παράλια προς τη Μυτιλήνη.
Θυμίζουμε ότι από την 1η Μαΐου οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Μυτιλήνης - Αϊβαλιού, αποφάσισαν να αυξήσουν το κόστος του εισιτηρίου στα 35 ευρώ, τόσο για όσους ξεκινούν από τη Μυτιλήνη, όσο και για όσους ξεκινούν από το Αϊβαλί. Αυτήν τη στιγμή το κόστος για όσους ξεκινούν από Μυτιλήνη είναι 25 ευρώ και 30 ευρώ για όσους ξεκινούν από το Αϊβαλί. Η ΝΕΛ που συνδέει τη Μυτιλήνη με το Δικελί, έχει ενιαία τιμολογιακή πολιτική για Έλληνες και Τούρκους επιβάτες, στα 18 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη Τρίτη, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο αντιπρόεδρος Βαγγέλης Μυρσινιάς άνοιξε τη συζήτηση για προσέλκυση μαθητικού τουρισμού από την Τουρκία.
Σύσφιξη σχέσεων
Περά από τα άμεσα οικονομικά οφέλη, η απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών δίνει τη δυνατότητα της ακόμη μεγαλύτερη σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, μέσα από πολιτιστικές και αθλητικές ανταλλαγές.
Πάντως η εγκύκλιος του Υπουργείου Εξωτερικών είναι αποτέλεσμα των προτάσεων που κατέθεσε το Επιμελητήριο Χίου στο Υπουργείο, μετά από τη συμφωνία των Επιμελητηρίων Χίου και Σμύρνης για την ενίσχυση του μαθητικού, συνεδριακού και αθλητικού τουρισμού μεταξύ των δύο πλευρών, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, την 1η Φεβρουαρίου 2012. Επί της ουσίας, δηλαδή, το Υπουργείο Εσωτερικών καταργεί το κόστος της βίζας και απλοποιεί τις διαδικασίες για μεγάλες ομάδες Τούρκων πολιτών που δε διαθέτουν πράσινα διαβατήρια.
Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, Γιώργος Γεωργούλης, τονίζει: «Η διοίκηση του Επιμελητηρίου θεωρεί ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη αυτή, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλά ωφέλιμη για την τοπική οικονομία στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, και δεσμεύεται να αναλάβει δράσεις, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, επιχειρηματίες του τουρισμού και το Επιμελητήριο Σμύρνης, για την αξιοποίηση της ευκαιρίας που ανοίγεται.»
Ο κ. Λαζαρής, σε δήλωσή του στο «Ε», μας είπε: «Η απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ένα πραγματικό δώρο, τόσο για τα νησιά μας, όσο και για την ηπειρωτική Ελλάδα. Αρκεί να αξιοποιήσουμε τις υποδομές που διαθέτουμε, για να υποδεχθούμε όλους αυτούς τους επισκέπτες.»