Η οικονομική κρίση πέφτει βαριά πάνω στην αγορά του κρέατος, γι’ αυτό και εκτιμάται ότι οι τιμές για τα αρνιά και τα κατσίκια θα καθηλωθούν σε χαμηλά επίπεδα. Μόνη ελπίδα για άνοδο των τιμών είναι να γίνουν εξαγωγές προς την Ιταλία.
Η οικονομική κρίση πέφτει βαριά πάνω στην αγορά του κρέατος, γι’ αυτό και εκτιμάται ότι οι τιμές για τα αρνιά και τα κατσίκια θα καθηλωθούν σε χαμηλά επίπεδα. Μόνη ελπίδα για άνοδο των τιμών είναι να γίνουν εξαγωγές προς την Ιταλία, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αρνητική εξέλιξη για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου είναι η νέα επέλαση του καταρροϊκού πυρετού, που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να φύγουν από το νησί αρνιά και κατσίκια ζωντανά. Η υποχρεωτική σφαγή στη Λέσβο δίνει πλεονέκτημα τους ντόπιους εμπόρους κρέατος έναντι των εμπόρων άλλων περιοχών της χώρας, που θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν και να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό.
Συγκεκριμένη εκτίμηση για τις τιμές που θα πουληθούν τα αρνιά δεν μπορεί να γίνει τώρα, καθώς η σφαγή αρνιών και κατσικιών θα ξεκινήσει περί τις 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως βάση το επίπεδο των 4,30 έως 4,50 ευρώ ανά κιλό αρνίσιου κρέατος για τις τιμές παραγωγού.
Ένα σημαντικό στοιχείο για την πορεία των τιμών του αρνίσιου και του κατσικίσιου κρέατος μας δίνει ο τιμοκατάλογος που ανακοίνωσε η Κεντρική Αγορά Αθηνών την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, η επικρατούσα χονδρική τιμή του εγχώριου αρνίσιου κρέατος (γάλακτος) εντός της Κεντρικής Αγοράς είχε διαμορφωθεί στα 5,60 ευρώ το κιλό. Η χαμηλότερη χονδρική τιμή εντός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών είχε διαμορφωθεί στα 5,30 ευρώ το κιλό και η υψηλότερη στα 5,80 για τα αρνιά γάλακτος. Το 2009 οι τιμές για τα εγχώρια αρνιά γάλακτος κυμαίνονταν από τα 5,80 ευρώ το κιλό έως τα 6,20 ευρώ το κιλό.
Για τα εγχώρια κατσίκια, η επικρατούσα χονδρική τιμή είχε διαμορφωθεί στα 6,80 ευρώ το κιλό. Οι τιμές κυμαίνονταν από τα 6,50 έως τα 7,30 ευρώ το κιλό. Το 2009 κυμαίνονταν από τα 7 έως τα 7,50 ευρώ.
Αν από τις τιμές χονδρικής αφαιρέσουμε το κόστος μεταφοράς, το κόστος σφαγής και το περιθώριο κέρδους του ζωέμπορου, μπορούμε να υπολογίσουμε τις τιμές παραγωγού που διαμορφώνονται σε κάθε περιοχή της χώρας.