Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σήμερα Τετάρτη ολοκληρώνεται η κατάθεση των ενστάσεων για την Εξισωτική Αποζημίωση από τους κτηνοτρόφους.
Οι ενστάσεις αφορούν στην επιλεξιμότητα των εκτάσεων που έχουν δηλωμένες ως βοσκοτόπους. Η κατάθεση ενστάσεων για την έλλειψη δικαιολογητικών ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Η διαδικασία αυτή το μόνο που κάνει, είναι να παρατείνει την αγωνία των κτηνοτρόφων για το αν θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται από τη συγκεκριμένη επιδότηση.
Τις προηγούμενες ημέρες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε ανακοινώσεις για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος, από τα 73 εκατ. ευρώ, στα 130 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια ενέργεια που είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, διότι από τη στιγμή που έχουν μειωθεί σε ποσοστό άνω του 40% οι επιλέξιμες προς επιδότηση εκτάσεις, είναι πρακτικά αδύνατο οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας να βρουν εκτάσεις για να τις δηλώσουν.
Το πρόβλημα στη Λέσβο, τη Λήμνο και τα άλλα νησιά είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να δηλώσουν εκτάσεις από γειτονικά νησιά.
Χθες το πρωί διέρρευσε η πληροφορία πως πιστώθηκαν 21 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 24.000 δικαιούχων της Εξισωτικής Αποζημίωσης και πως παράλληλα, με τροπολογίες, αυξήθηκε ο αριθμός των δικαιούχων κτηνοτρόφων.
Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που εμφανίζεται στις ανακοινώσεις του Υπουργείου. Για παράδειγμα, στη Στύψη οι 30 κτηνοτρόφοι που πληρώθηκαν 5.600 για την Εξισωτική Αποζημίωση του 2012, μειώθηκαν σε μόλις δύο στις πληρωμές της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2013.
Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν ελπίδες για ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης, παρά τις ανακοινώσεις που γίνονται.
Η μόνη ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, η οποία είναι άμεσα εφαρμόσιμη, είναι να αυξηθεί η αποζημίωση που δίνεται ανά ζωική μονάδα, ώστε με λιγότερες ζωικές μονάδες οι κτηνοτρόφοι να λάβουν τα ίδια ποσά που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η επιλογή αποτελεί ουσιαστική μεταβολή των όρων του προγράμματος και απαιτεί την έγκριση των κοινοτικών αρχών.
Αντί αυτής της λύσης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσανατολίζεται στο να άρει τις ποινές που επιβλήθηκαν σε όσους κτηνοτρόφους, λόγω του προβλήματος της επιλεξιμότητας, εμφανίζονται να εκτρέφουν κατά 20% και άνω μικρότερο αριθμό ζώων. Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, αν ένας κτηνοτρόφους εμφανιστεί να εκτρέφει κατά 20% λιγότερα ζώα, πέρα από την περικοπή της επιδότησης υφίσταται και ποινή που οδηγεί ουσιαστικά στην πλήρη απώλεια της Εξισωτικής Αποζημίωσης.
Η άρση των ποινών, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, θα οδηγήσει σε αύξηση των ποσών που έχουν καταβληθεί στους κτηνοτρόφους, αλλά σε καμμία περίπτωση οι πληρωμές δε θα φτάσουν στα επίπεδα των προηγούμενων ετών.
«Ένας κτηνοτρόφος που το 2012 έλαβε 5.600 ευρώ και για το 2013 πληρώθηκε 400 ευρώ, με την άρση των ποινών μπορεί να ελπίζει ότι θα εισπράξει περί τα 1.500 ευρώ», δηλώνει στο «Ε» ο μελετητής Γιάννης Φλωρίδης.