![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τα σενάρια της ΠΑΣΕΓΕΣ δίνουν από αύξηση 14% έως μείωση 10% στο Νομό Λέσβου
Σήμερα το Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ συζητά το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα του τρόπου εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Δηλαδή τον τρόπο που θα κατανεμηθούν οι επιδοτήσεις σε παραγωγούς της χώρας.
Σήμερα το Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ συζητά το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα του τρόπου εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Δηλαδή τον τρόπο που θα κατανεμηθούν οι επιδοτήσεις σε παραγωγούς της χώρας. Η ΠΑΣΕΓΕΣ εξετάζει έξι σενάρια για τον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων.
Η θέση της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης της χώρας έχει βαρύνουσα σημασία στο θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2005 η τότε ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας είχε υιοθετήσει την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για πλήρη αποσύνδεση της αγροτικής παραγωγής από την επιδότηση. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής αποδείχθηκε καταστροφική για την αγροτική παραγωγή στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα νησιά. Σήμερα ο Νομός Λέσβου λαμβάνει περί τα 40 εκατ. ευρώ από αγροτικές επιδοτήσεις, που αποτελούν πολύ σημαντικό μέρος του εισοδήματος περίπου 20.000 παραγωγών που διαθέτουν δικαιώματα επιδότησης.
Σε ορισμένα από τα σενάρια της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Νομός Λέσβου φαίνεται να λαμβάνει περισσότερες επιδοτήσεις από αυτές που λάμβανε έως τώρα, και σε άλλα, λιγότερες.
Για παράδειγμα, το πρώτο σενάριο που αντιμετωπίζει τη χώρα ως μια ενιαία περιφέρεια, δίνει αυξημένες επιδοτήσεις στα νησιά του Νομού Λέσβου κατά 22%. Το σενάριο αυτό είναι που προκρίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ μέχρι σήμερα. Η θέση αυτή είχε εκφραστεί και στην ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ που έγινε στη Μυτιλήνη στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση των επιδοτήσεων για τα νησιά του Νομού Λέσβου κατά 10%. Το τρίτο σενάριο δίνει στη Λέσβο αυξημένες επιδοτήσεις κατά 14%. Το τέταρτο σενάριο δίνει αύξηση των επιδοτήσεων για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Ενδεικτικές
Οι παραπάνω εκτιμήσεις για την αύξηση ή τη μείωση των επιδοτήσεων που θα φτάνουν στους παραγωγούς των νησιών του Νομού Λέσβου, είναι ενδεικτικές με βάση τα σημερινά δεδομένα. Η νέα ΚΑΠ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων που φτάνουν στα νησιά, αν τεθούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τον προσδιορισμό των ενεργών αγροτών και αν τεθούν εκτός επιδοτήσεων οι μικροί παραγωγοί, που αποτελούν μεγάλο μέρος των παραγωγών της Λέσβου.
Δηλαδή, πέρα από το ύψος των επιδοτήσεων που θα φτάσουν στα νησιά, κρίσιμο ζήτημα είναι και σε πόσους παραγωγούς θα κατανέμονται αυτές οι επιδοτήσεις. Το ζήτημα αυτό άπτεται της κοινωνικής συνοχής και του κινδύνου ταχύτατης μείωσης του πληθυσμού στα χωριά.
Κανένα από τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν προβλέπει την ένταξη των νησιών σε ειδικό καθεστώς επιδότησης, που θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που υπάρχουν σε αυτά.
Η απόφαση για τον τρόπο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ αναμένεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έως σήμερα δεν έχει ανακοινώσει την πρότασή του.
Μείζον πρόβλημα είναι το ότι μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει συζητηθεί σε τοπικό επίπεδο, με αποτέλεσμα κανένα συλλογικό όργανο των νησιών να μην έχει διατυπώσει αίτημα για ειδικό καθεστώς επιδότησης των νησιών. Ειδικό καθεστώς επιδότησης μπορεί να θεσπιστεί, αν το αποφασίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να λαμβάνουν αυξημένες στρεμματικές επιδοτήσεις οι παραγωγοί των νησιών.
Επίσης, μπορούν να θεσπιστούν χαμηλά όρια για τον προσδιορισμό των παραγωγών που θα λαμβάνουν επιδοτήσεις.