«Δε θα πουληθεί ούτε γκαρσονιέρα την επόμενη τριετία!»

01/07/2012 - 05:56
Οκτώ στους 10 Έλληνες που ρωτήθηκαν από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να αγοράσουν σπίτι την επόμενη διετία έως τριετία, ενώ αντίστοιχη είναι και η αναλογία των εργολάβων που εκτιμά ότι η κρίση στον κλάδο της οικοδομής θα συνεχιστεί για ακόμη δύο με τρία χρόνια.
Την άποψη του κ. Δ. Καψιμάλη, προέδρου της Ένωσης Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος, όπως εκφράσθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Συνέδριο της Helexpo για τα ακίνητα, φαίνεται ότι συμμερίζονται απόλυτα τόσο οι εν δυνάμει (;) αγοραστές όσο και οι εργολάβοι οικοδομών και μάλιστα με ορίζοντα... τριετίας! Κι αυτό γιατί οκτώ στους 10 Έλληνες που ρωτήθηκαν από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να αγοράσουν σπίτι την επόμενη διετία έως τριετία, ενώ αντίστοιχη είναι και η αναλογία των εργολάβων που εκτιμά ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η κρίση στον κλάδο της οικοδομής θα συνεχιστεί για ακόμη δύο με τρία χρόνια. Μάλιστα, παρουσιάζοντας την έρευνα, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Επαμεινώνδας Πανάς, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι αισιοδοξίας από τους πολίτες.

Για την τόνωση της οικοδομής οι κατασκευαστές διά του προέδρου τους ζητούν μέτρα που να ελαφρύνουν τα ακίνητα από τους φόρους (οι αδιάθετες κατοικίες βαρύνονται σήμερα με Φ.Π.Α. 23%), ζητώντας προτεραιότητα στη χρηματοδότηση έργων αντισεισμικής θωράκισης των κτηρίων - ο κ. Καψιμάλης αντιτάχθηκε στην προώθηση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» του Υπουργείου Περιβάλλοντος -, ενώ οι εκπρόσωποι των μεσιτών κάλεσαν τους πωλητές (κατασκευαστές και ιδιώτες), αλλά και τους υποψήφιους αγοραστές, να κάνουν κατά το δυνατόν ρεαλιστικές προσφορές για τα ακίνητα, ρίχνοντας τις τιμές. Στο πλαίσιο αυτής της άποψης, ο κ. Θ. Μπόσδας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ακινήτων Engel & Voelkers North, δε δίστασε να ζητήσει από τους εργολάβους να πουλήσουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία ακόμη και με ζημία για τους ίδιους, σημειώνοντας ότι τη δεκαετία πριν από τη κρίση είχαν αποκομίσει σημαντικά κέρδη!
Σύμφωνα με τον κ. Καψιμάλη, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στον κλάδο αποτελεί το γεγονός ότι η κρίση είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1.300 οικοδομικές επιχειρήσεις από τα 15.000 μέλη της Ένωσης Κατασκευαστών ανά την Ελλάδα να βάλουν λουκέτο μέσα σε μόλις ένα χρόνο και το 30% όσων εξακολουθούν τυπικά να λειτουργούν να βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια. Στο ερώτημα γιατί οι εργολάβοι δε μειώνουν τις τιμές, υποστήριξε ότι αγόρασαν πολύ ακριβά τη γη και τα υλικά και δεν μπορούν να ρίξουν την τιμή κάτω από το κόστος.

Η έρευνα

Μόλις 2,2% των καταναλωτών δηλώνει ότι θα αγοράσει σίγουρα σπίτι και συνολικά το 6,3% λέει ότι θα αγοράσει ή μπορεί να αγοράσει! Το 52,7% λέει ότι σίγουρα δε θα αγοράσει ακίνητο την επόμενη διετία και το 26,6% πιθανόν δε θα αγοράσει. Δηλαδή, οκτώ στους δέκα πολίτες θα απέχουν από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ ακόμη πιο... μαύρα είναι τα μαντάτα για την εξοχική κατοικία, όπου εννέα στους δέκα δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να αγοράσουν εξοχικό.
Στη δημοσκόπηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που παρουσίασε ο πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής, κ. Επ. Πανάς, είναι κυρίαρχο το αίσθημα της αισιοδοξίας στους καταναλωτές, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον παράγοντα «άγχος» των καταναλωτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το 71,8% όσων απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο δηλώνει ότι η οικονομική κρίση έχει αυξήσει σε κάποιο βαθμό (από λίγο έως πάρα πολύ) το άγχος για θέματα που έχουν να κάνουν με την κατοικία τους (πληρωμή ενοικίου, δόσεων στεγαστικού ή άλλου δανείου), ενώ μόλις το 13,3% υποστηρίζει πως οι εξελίξεις δεν έχουν εντείνει τις ανησυχίες του.
«Αγκάθι» αποτελούν και οι κατασχέσεις: Σε σχέση με την αξία των ακινήτων που κατασχέθηκαν, τη μεγαλύτερη είχαν τα ακίνητα των δυτικών προαστίων (αντιπροσώπευαν το 30,1% της συνολικής αξίας των κατασχεθέντων), με δεύτερη εκείνη στις «φτωχές» περιοχές γύρω από τον Πειραιά (Νίκαια, Κερατσίνι, Πέραμα κ.λπ.), που αποτελούσαν το 20,7% της συνολικής αξίας. Από τα στοιχεία αυτά είναι εμφανές ότι οι πολίτες χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων (οι οποίοι διαμένουν κυρίως στις εν λόγω περιοχές) έρχονται συχνότερα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους εξ αιτίας της αδυναμίας κάλυψης των υποχρεώσεών τους.
Με βάση την έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, μέσα σε μόλις τρία χρόνια οι κατασχέσεις ακινήτων έχουν υπερδιπλασιαστεί και από 291 περιπτώσεις που είχαν καταγραφεί το Δεκέμβριο του 2007 στο λεκανοπέδιο της Αττικής, έφτασαν τις 609 περιπτώσεις τον ίδιο μήνα τού 2010 (αύξηση της τάξεως του 110%).

Πώς κινείται η κτηματαγορά;

Το 54% των καταναλωτών πιστεύει ότι οι τιμές έχουν μειωθεί. Το 26,1% λέει ότι έμειναν ίδιες και μόλις 13,3% ότι αυξήθηκαν. Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι δεν είναι καλή περίοδος για αγορά ακινήτου, ενώ μόλις το 7,7% λέει ότι είναι καλή περίοδος.
Σε άλλη έρευνα, στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις το 78,8% βλέπει μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και το 68,8% ότι αιτία της κρίσης είναι η χρηματοοικονομική δυσκολία, ενώ ποσοστό 56,3% υποστηρίζει ότι θα μειωθεί κι άλλο η απασχόληση. Οι εργολάβοι φαίνεται ότι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως πρέπει να μειωθούν οι τιμές. Έτσι, το 56,3% περιμένει σχετική μείωση τους επόμενους έξι μήνες και 9,4% σημαντική υποχώρηση.
Σχεδόν έξι στους δέκα πιστεύουν ότι η κρίση θα κρατήσει δύο - τρία χρόνια, ενώ επτά στους δέκα δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κάτι για να βοηθήσει την αγορά.
Για την εξοχική κατοικία, ποσοστό 67,4% απάντησε ότι δε θα αγοράσει εξοχικό την επόμενη διετία και το 21,6% ότι πιθανόν δε θα αγοράσει, ήτοι 89%. Ο κ. Πανάς αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό από τους γείτονές μας, αναφέροντας ότι για το 2008 στην Τουρκία υπήρξαν 10.059 Έλληνες που πήγαν να αγοράσουν εξοχικό, μαζί με 15.911 Γερμανούς, 13.402 Άγγλους, 3.340 Ιρλανδούς, 3.205 Δανούς, 3.089 Ολλανδούς και 2.096 Αυστριακούς.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


*ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey