Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στις 5 Ιουνίου, γύρω στις 10 το πρωί, μια πτήση charter ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης για το Μόναχο. Επρόκειτο για πτήση τσάρτερ εταιρείας χαμηλού κόστους, που μετέφερε Γερμανούς τουρίστες. Πολλοί από αυτούς είχαν προμηθευτεί μικρές συσκευασίες ελαιολάδου από καταστήματα του νησιού ως αναμνηστικά των διακοπών τους. Άλλοι ήθελαν να απολαύσουν τη γεύση του αυθεντικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου της Λέσβου. Οι συσκευασίες του ελαιολάδου είχαν τοποθετηθεί μέσα στις βαλίτσες ανάμεσα στα ρούχα, αφού απαγορεύεται να μπουν στην καμπίνα των επιβατών, για λόγους ασφαλείας.
Όταν έγινε αντιληπτό ότι υπήρχαν μπόλικες συσκευασίες ελαιολάδου, οι επιβάτες υποχρεώθηκαν να τις αφαιρέσουν και να τις αφήσουν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Αιτία, οι κανονισμοί της εταιρείας για τις αποσκευές που απαγορεύουν τη μεταφορά υγρών.
Ο γραμματέας του Συλλόγου Ναυτιλιακών, Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, μας εξηγεί πως όλες σχεδόν οι αεροπορικές εταιρείες έχουν υιοθετήσει κανονισμούς που απαγορεύουν τη μεταφορά υγρών στις αποσκευές, διότι στην περίπτωση που σπάσει μία ή περισσότερες συσκευασίες, θα λερωθούν οι βαλίτσες και τα ρούχα μέσα σε αυτές, πολλών επιβατών. Σε αυτή την περίπτωση, οι αεροπορικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν αποζημιώσεις στους πελάτες τους. Προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή αποζημιώσεων, οι αεροπορικές εταιρείες υιοθέτησαν κανονισμούς που απαγορεύουν τη μεταφορά υγρών στις αποσκευές, εκτός κι αν είναι σε άθραυστες ή ασφαλείς συσκευασίες. Π.χ. μέσα σε ξύλινα κουτιά.
«Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν ανέχονται με τίποτα τη μεταφορά ελαιολάδου στις αποσκευές. Σε ό,τι αφορά στο ούζο, είναι πιο ανεκτικές. Εξίσου αυστηρές είναι οι αεροπορικές εταιρείες και για τη μεταφορά ψαριών και γενικά κατεψυγμένων αλιευμάτων, που μπορούν να ξεπαγώσουν κατά τη διάρκεια της πτήσης και να λερώσουν τις αποσκευές άλλων επιβατών», εξηγεί ο κ. Χατζηκυριάκος.
Πλήγμα…
Το πλήγμα για ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της Λέσβου, το ελαιόλαδο, είναι πολύ μεγάλο κι αφορά κυρίως στις μικρές τυποποιητικές επιχειρήσεις, που τυποποιούν ελαιόλαδα εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία προτιμούνται από τους τουρίστες είτε για ατομική χρήση είτε για δώρα.
Από τα παραπάνω είναι φανερό πως οι τυποποιητές ελαιολάδου, αλλά και οι ποτοποιοί, θα πρέπει να δημιουργήσουν νέες άθραυστες συσκευασίες για τα προϊόντα τους, ώστε να γίνεται δεκτή η μεταφορά τους στο χώρο των αποσκευών στις αεροπορικές πτήσεις. Το γυάλινο μπουκάλι, παρ’ ότι είναι μια εξαιρετικής ποιότητας σκευασία, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως φετίχ από τις τοπικές μεταποιητικές επιχειρήσεις.