Παρά τις εξηγήσεις, παραμένει σε ισχύ το έγγραφο του ΕΟΤ Μυτιλήνης για τη «διαμεσολάβηση» τουριστικών γραφείων

Ήταν όντως παρανόηση;

24/01/2013 - 16:16

Το έγγραφο του ΕΟΤ Μυτιλήνης προς τους τουριστικούς πράκτορες είναι σαφές και ξεκάθαρο σε ποιους αναφέρεται.

Το έγγραφο του ΕΟΤ Μυτιλήνης προς τους τουριστικούς πράκτορες είναι σαφές και ξεκάθαρο σε ποιους αναφέρεται, αφού κατά λέξη γράφει: «Από τη συνδυασμένη εφαρμογή όλων των ανωτέρω προκύπτει κατ’ απόλυτη λογική και νομική συνέπεια ότι οι Τούρκοι και γενικότερα οι αλλοδαποί, είτε είναι τουριστικοί πράκτορες στη χώρα τους είτε ιδιώτες, δε δύναται να εκμισθώνουν τουριστικά λεωφορεία και τουριστικά καταλύματα. Συνεπώς είναι πάντοτε αναγκαία η διαμεσολάβηση τουριστικών γραφείων με ειδικό σήμα λειτουργίας.»

«Ιδιώτες» κατά το έγγραφο του ΕΟΤ είναι οποιοσδήποτε δεν είναι τουριστικός πράκτορας κι όχι οι μη επαγγελματίες τουριστικοί πράκτορες των τρίτων χωρών από τις οποίες προέρχονται. Αυτό καταλάβαμε, τόσο εμείς, όσο και οι ξενοδόχοι που έλαβαν το έγγραφο του ΕΟΤ. Κι είμαστε βέβαιοι ότι το ίδιο έχουν καταλάβει και οι τουριστικοί πράκτορες που προκάλεσαν την έκδοση του συγκεκριμένου εγγράφου της υπηρεσίας. Αν η υπηρεσία θέλει να διαφοροποιήσει το αρχικό της έγγραφο, θα πρέπει να το κάνει με την έκδοση νέου που θα ακυρώνει το πρώτο. Η απάντηση της υπηρεσίας στο «Ε» είναι χρήσιμη, αλλά δε διαφοροποιεί σε τίποτα το έγγραφό της.

Επί της ουσίας...
Στην απάντηση τονίζεται ότι ο νόμος στον οποίο βασίσθηκε το έγγραφο, έχει τροποποιηθεί προσφάτως και τυγχάνει της αποδοχής της Πολιτείας. Αν εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στο συγκεκριμένο έγγραφο, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί το κόστος για τους τουρίστες, καθώς θα επιβαρυνθούν με το κόστος της προμήθειας των τοπικών τουριστικών πρακτόρων. Το αποτέλεσμα θα είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες της Λέσβου να αποκτήσουν ένα μειονέκτημα στον ανταγωνισμό με τα ξενοδοχεία άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου που προσελκύουν Τούρκους τουρίστες. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης μια τέτοια εξέλιξη.

Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει από το έγγραφο του ΕΟΤ, είναι ένας φανερός προστατευτισμός προς τους τουριστικούς πράκτορες, διότι υποχρεώνει, με το ζόρι, όλοι οι αλλοδαποί τρίτων χωρών να κάνουν κρατήσεις στα ξενοδοχεία μέσω τοπικών τουριστικών γραφείων. Ρωτήθηκε από τον ΕΟΤ Μυτιλήνης η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού αν συνηγορεί σε πολιτικές προστατευτισμού;

Εν κατακλείδι, ο νόμος πρέπει να αλλάξει ή να καταργηθεί. Διότι είναι εκτός εποχής και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Όχι γιατί εμείς έχουμε κάποια εμμονή, αλλά γιατί οι υποψήφιοι Τούρκοι τουρίστες έχουν εναλλακτικές λύσεις. Είτε θα κατευθυνθούν σε άλλα νησιά του Αιγαίου, είτε θα κάνουν τις κρατήσεις τους ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακών ταξιδιωτικών γραφείων που εδρεύουν σε χώρες της Ευρώπης. Έτσι, το μόνο που θα μείνει, είναι ένα σημαντικό πλήγμα στις αφίξεις Τούρκων τουριστών και τα οφέλη που θα προκύψουν για τους τουριστικούς πράκτορες, θα είναι ελάχιστα έως μηδαμινά.

 

Σύμφωνα με τον ΕΟΤ
«Ήταν τραγική παρανόηση»

«Τραγική παρανόηση» θεωρεί ο ΕΟΤ Μυτιλήνης (Διεύθυνση Τουρισμού Βορείου Αιγαίου) πως έγινε στο ρεπορτάζ τού «Ε» για τον τουρισμό από την Τουρκία, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Τρίτης και στο οποίο παρουσιάζαμε έγγραφο της υπηρεσίας που ρητώς ανέφερε ότι τα τουριστικά γραφεία και οι ιδιώτες θα πρέπει να απευθύνονται σε τοπικά τουριστικά γραφεία για να νοικιάσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία ή τουριστικά λεωφορεία.

Συγκεκριμένα, στην απάντησή της η υπηρεσία αναφέρει:

«Σε συνέχεια άρθρου της έγκριτης εφημερίδος σας, το οποίο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 22ας Ιανουαρίου αναφορικά με την “απίστευτη γνωμοδότηση του ΕΟΤ Μυτιλήνης”, διευκρινίζουμε τα εξής:

- Η υπηρεσία μας κατά τη σύνταξη του κρίσιμου εγγράφου της στηρίχθηκε αποκλειστικώς και μόνο στις κείμενες διατάξεις, αποσκοπώντας στη διευκρίνιση του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της τουριστικής αγοράς.

- Ο νόμος 393/1976 τον οποίο επικαλούμεθα, έχει από της δημοσιεύσεώς του έως σήμερα υποστεί σωρεία τροποποιήσεων, της τελευταίας γενομένης τη 18η Νοεμβρίου 2012. Επομένως προκύπτει αβιάστως ότι οι κρίσιμες διατάξεις του νόμου που αφορούν στην υπό συζήτηση υπόθεση, εφόσον δεν έχουν υποστεί τροποποίηση, τυγχάνουν σήμερον της αποδοχής της Πολιτείας.

- Το έγγραφό μας στο σύνολό του είναι προφανές ότι αναφέρεται στους αλλοδαπούς οι οποίοι διακινούν ομάδες τουριστών (groups), είτε διαθέτουν την ιδιότητα τουριστικού πράκτορα στη χώρα τους είτε όχι. Επομένως είναι σαφές ότι δεν αναφερόμεθα σε ατομικές κρατήσεις, όπως κατά τραγική παρανόηση αναφέρεσθε στο άρθρο σας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey