Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Καμμία βάση δε φαίνεται να έχουν τα σενάρια που ξεκίνησαν από δημοσίευμα και αφορούν στην επαναφορά της βίζας στα «πράσινα» διαβατήρια των Τούρκων επισκεπτών της Λέσβου. Ή, όπως εύστοχα παρατήρησε στέλεχος της ΕΛΑΣ, δεν υπάρχει τίποτε στον ορίζοντα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, που να δείχνει πως γυρίζουμε πίσω, στην προ του 2010 εποχή.
Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις κρουαζιέρες, υπήρξε ερώτημα και αναφορικά με την επαναφορά της κατηργημένης εδώ και μία διετία βίζας στους κατόχους «πράσινου» διαβατηρίου. Μια τέτοια όμως προοπτική φαίνεται ότι δεν υπάρχει σε κανένα σχεδιασμό, αφού τουναντίον, γίνονται ενέργειες να συνεχιστεί και για το 2013 η πιλοτική εφαρμογή της έκδοσης βίζας στους λιμένες υποδοχής, πρόγραμμα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά απ’ τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο του 2012 σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ρόδο και Κω. Για το νησί της Λέσβου, μάλιστα, είχε θεαματικά αποτελέσματα, αφού μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες εκδόθηκαν, παρά και το υψηλό κόστος, 1.327 βίζες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Μάλιστα, αν έλειπαν και τα προβλήματα στις υποδομές που δυσχέραναν και δυσφήμησαν την όλη διαδικασία, θα ήταν ακόμη θετικότερα τα αποτελέσματα, όπως μας είπαν εμπλεκόμενοι - που ευελπιστούν να ξεκινήσει άμεσα η βελτίωση των υποδομών - «αν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών που θα εκδώσουν εδώ βίζα».
Οι τελευταίοι της Ευρώπης
Τόσο το στέλεχος της «Συνύπαρξης στο Αιγαίο» Στρατής Πόθας, όσο και ο υπεύθυνος της Αστυνομίας για τον Έλεγχο των Διαβατηρίων στο λιμάνι της Μυτιλήνης, Στρατής Συκάς, μας ανέφεραν ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και μετά τη Γερμανία, που δέχθηκε χωρίς βίζα Τούρκους πολίτες. Οπότε χαρακτήρισαν έως και αδύνατο να καταργηθεί το «ευεργετικό», όπως φάνηκε στην πράξη, για τον τουρισμό της Λέσβου μέτρο.
Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Θράσος Καλογρίδης, έχει αποταθεί κεντρικά στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας, όπως έγινε και το 2012, κατόπιν αιτήματος των περιφερειαρχών Νάσου Γιακαλή και Γιάννη Μαχαιρίδη, να ισχύσει εκ νέου η έκδοση βίζας στους λιμένες υποδοχής. Έχει λάβει δε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προφορικές διαβεβαιώσεις ότι εξετάζεται θετικά το όλο θέμα.
«Κάποια κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τελευταίο διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη και αποφάσεις δικαστηρίων, προχωρούν στην κατάργηση της έκδοσης βίζας και για κάποιες ακόμη συγκεκριμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών, όπως για παράδειγμα οι οδηγοί φορτηγών, οι επαγγελματίες του τουρισμού κ.ά., θέλοντας να διευκολύνουν την επίσκεψή τους σ’ αυτές», σημείωσε ο κ. Πόθας.