Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σήμερα Τετάρτη, στο ξενοδοχείο «Pasiphae» στη Σκάλα Καλλονής, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Διατροφή, εκτροφή, βελτίωση προβάτων φυλής Λέσβου». Διοργανωτής είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκαλοχωρίου και η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Γενετικής Βελτίωσης Προβάτων Λεσβιακής Φυλής.
Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και αναμένεται να αναλυθεί η πορεία και τα αποτελέσματά του. Το Πρόγραμμα Γενετικής Βελτίωσης Προβάτων Λεσβιακής Φυλής εφαρμόζεται από τρεις συνεταιρισμούς της Λέσβου, Σκαλοχωρίου, Παρακοίλων και Αγίας Παρασκευής, και η επιστημονική παρακολούθησή του γίνεται από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Αθήνας.
Τα πρόβατα λεσβιακής φυλής είναι ημιπαχύουρα και αναμικτόμαλλα πρόβατα. Είναι φυλή μέσης σωματικής ανάπτυξης. Το ύψος ακρωμίου των προβατίνων είναι 57 - 67 εκ. και το βάρος 40 - 45 κιλά. Κυριαρχεί ο λευκός χρωματισμός με μελανές και καστανές κηλίδες γύρω από τη μύτη, τα αυτιά και τα άκρα. Συναντώνται ενίοτε πρόβατα τελείως μελανά, καστανά ή ποικιλόχρωμα καστανά. Τα αυτιά μικρά, πέφτουν προς τα κάτω. Τα κριάρια και ένα μικρό ποσοστό των προβατίνων φέρουν κέρατα.
Τα αρνιά ηλικίας 30 ημερών έχουν σωματικό βάρος οκτώ - δέκα κιλά και παχυνόμενα σε μεγάλα βάρη δίνουν σφάγια αρκετά παχιά. Η απόδοσή τους σε μαλλί είναι 0,7 - 2,00 κιλά. Η ποιότητα του μαλλιού είναι χαμηλή. Η γαλακτοπαραγωγή διαφέρει σημαντικά από ποίμνιο σε ποίμνιο και επηρεάζεται από τη διατροφή, την εποχή τοκετών, την ηλικιακή και γενετική σύσταση του ποιμνίου, τη διάρκεια αρμέγματος και άλλους παράγοντες. Οι μέσες αποδόσεις γάλακτος του κοπαδιού ανά γαλακτική περίοδο κυμαίνεται μεταξύ 100 και 160 κιλών.
Τα πρόβατα λεσβιακής φυλής εκτρέφονται κυρίως στη Λέσβο και τη Λήμνο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, συνήθως ως ποιμενικό. Η φυλή αυτή πιθανόν να δημιουργήθηκε επιτόπια από διασταύρωση ή να εισήχθηκε κατά το παρελθόν από τη Μικρά Ασία. Αριθμεί περίπου 300.000 πρόβατα στη Λέσβο.
Το πρόβατο της Λέσβου διακρίνεται για τη γαλακτοπαραγωγική του ικανότητα ακόμα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος. Είναι ιδανικό για την αξιοποίηση φτωχών σε βλάστηση ημιορεινών και ορεινών βοσκών.
Όλα τα πρόβατα του νησιού της Λέσβου διατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε ελαιοβοσκότοπους. Οι βοσκότοποι είναι υποβαθμισμένοι και τα πρόβατα καλύπτουν σχετικά μικρό μέρος των θρεπτικών τους αναγκών από τη βόσκηση. Σχεδόν όλο το χρόνο χορηγούνται συμπληρωματικές τροφές, κυρίως συμπυκνώματα αποτελούμενα από καλαμπόκι, βαμβακόπιτα, σακχαρόπιττα, αλλά και χονδροειδείς, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.