Να αναδειχθεί η Λέσβος σε γεωπάρκο

Το Επιμελητήριο στηρίζει την προσπάθεια

07/09/2012 - 16:07

Πολύ σημαντικό ζήτημα για τη Λέσβο είναι ο χαρακτηρισμός της ως γεωπάρκου, δήλωσε στο «Ε» ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Παρασκευάς Φραντζέσκος και σημείωσε ότι ο χαρακτηρισμός δεν αφορά μόνο στο απολιθωμένο δάσος, αλλά το σύνολο του νησιού και το σύνολο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται σε αυτό.

Πολύ σημαντικό ζήτημα για τη Λέσβο είναι ο χαρακτηρισμός της ως γεωπάρκου, δήλωσε στο «Ε» ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Παρασκευάς Φραντζέσκος και σημείωσε ότι ο χαρακτηρισμός δεν αφορά μόνο στο απολιθωμένο δάσος, αλλά το σύνολο του νησιού και το σύνολο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται σε αυτό. Από τη σκοπιά αυτή, η ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO θα συμβάλει σημαντικά στη διεθνή αναγνώρισή του.

Ο κ. Φραντζέσκος χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη συνάντηση που είχε το Επιμελητήριο Λέσβου με το διευθυντή του Γεωπάρκου της προστατευόμενης περιοχής Réserve Géologique Haute-Provence, των Γαλλικών Άλπεων, dr. Guy Martini, και το διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, Νίκο Ζούρο, τη Δευτέρα. Διότι, εκτός από το ζήτημα της ανάδειξης της Λέσβου σε γεωπάρκο, συζήτησαν μαζί του και θέματα στρατηγικού σχεδιασμού της προβολής του νησιού ως τουριστικού προορισμού. Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογραμμίζει ότι από τη συνάντηση προέκυψε η ανάγκη η Λέσβος να προβάλλεται διεθνώς ως σύνολο. Πρέπει να αποφεύγονται οι αποσπασματικές προσπάθειες προβολής, που οδηγούν σε σπατάλη δυνάμεων και πόρων με μικρά αποτελέσματα. Επίσης αναδείχθηκε η ανάγκη προσέγγισης των γαλλόφωνων λαών με την έκδοση στα γαλλικά τουριστικών οδηγών, ενημερωτικών δελτίων και ιστοσελίδων.

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου στηρίζει την προσπάθεια ανάδειξης της Λέσβου σε γεωπάρκο, καθώς η θετική έκθεση αξιολόγησης του νησιού μας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη συνολική ανάδειξη και προβολή του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Λέσβου.

Ο κ. Martini τόνισε ότι βασικός στόχος πρέπει να είναι η συγκρότηση και ανάδειξη της συνολικής ταυτότητας και παραγωγικής φυσιογνωμίας του νησιού, μέσα από την οποία θα πρέπει να προβληθούν όλα τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει υψηλού επιπέδου επισκέπτες.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Θράσος Καλογρίδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσίασε την παραγωγική φυσιογνωμία του νησιού κι έκανε μια ιστορική αναδρομή του Επιμελητηρίου. Τόνισε τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO, καθώς θα προσθέσει ένα εξαιρετικό συγκριτικό πλεονέκτημα στο νησί μας, για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, θα υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο μαθητικός και ο εκπαιδευτικός, και δεύτερον και πιο σημαντικό, θα ενταχθεί η Λέσβος στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, λόγω της ύπαρξής της ως αναγνωρισμένου γεωπάρκου τής UNESCO.

Στις άμεσες προτεραιότητες του Επιμελητηρίου, εάν θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από το πόρισμα της έκθεσης, θα είναι η ενημέρωση και πληροφόρηση του επιχειρηματικού τουλάχιστον πληθυσμού του νησιού μας, για τη σημασία των γεωπάρκων - μέσα από διάφορες δράσεις - και το ρόλο τους για την τοπική μας ανάπτυξη.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο έτερος αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey