Πρόσκληση απ’ την Περιφέρεια προς ενδιαφερόμενους επενδυτές για το Jessica, με 10 εκατ. ευρώ απ’ το ΕΣΠΑ

Νέα οδός για έργα

10/05/2012 - 15:02

Μια καινούργια προοπτική για επενδύσεις με την ενίσχυση του ΕΣΠΑ δημιουργεί η πρωτοβουλία JESSICA, που από χθες «τρέχει» στο Βόρειο Αιγαίο. Πρόκειται για μία «συμφωνία» αξιοποίησης των χρημάτων τού ΕΣΠΑ, που στοχεύει στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε δημόσια έργα.

Μια καινούργια προοπτική για επενδύσεις με την ενίσχυση του ΕΣΠΑ δημιουργεί η πρωτοβουλία JESSICA, που από χθες «τρέχει» στο Βόρειο Αιγαίο. Πρόκειται για μία «συμφωνία» αξιοποίησης των χρημάτων τού ΕΣΠΑ, που στοχεύει στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε δημόσια έργα. Όπως είχε γράψει το «Ε» πριν από λίγους μήνες, «σιρμαγιά» για τις επενδύσεις αποτελούν σε πρώτη φάση 10 εκατ. ευρώ, που εισφέρει το ΕΣΠΑ δίνοντας το 70% του προϋπολογισμού των επενδύσεων που θα γίνουν.

Χθες, ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής δημοσιοποίησε ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Jessica. Η πρωτοβουλία Jessica, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, αποτελεί ένα νέο μέσο αξιοποίησης των υφιστάμενων επιχορηγήσεων των διαρθρωτικών ταμείων, για τη στήριξη σχεδίων αστικής ανάπτυξης. Μέσω της χορήγησης επιστρεπτέων ενισχύσεων, κινητοποιούνται επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπτυξης, όπως αστικές υποδομές μεταφορών, ενέργειας, αποκατάσταση κτηρίων, αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτηρίων, ανακύκλωση, αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών κ.ά.. Ουσιαστικά, σε επίπεδο Νομού Λέσβου, με την υπογράμμιση που ανακοινώθηκε περί αστικών παρεμβάσεων, είναι επιλέξιμα έργα προς ένταξη μόνο σε Μυτιλήνη και Μύρινα.

Στις συμφωνίες που θα γίνουν με τους ιδιώτες, υπό τη μορφή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), είναι επιλέξιμο προς ένταξη ό,τι είναι απ’ τους συγκεκριμένους τομείς έργων και στο ΕΣΠΑ, υπό την προϋπόθεση όμως της ανταποδοτικότητας της επένδυσης, γιατί μόνο αν εξασφαλίζεται για τον ιδιώτη κέρδος θα βρει ανταπόκριση και η πρόσκληση. Όπως είχε δηλώσει ο κ. Γιακαλής, «αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, υπάρχει δυνατότητα να αυξήσουμε το ποσό χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ώστε να καλυφθούν επιπλέον προτάσεις».

Προτάσεις έως 2 εκατ. ευρώ
Στο πλαίσιο του Jessica δημιουργήθηκε Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου (ΤΑΑΒΑ), με πόρους τα 10 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (Marfin Bank), Τράπεζα η οποία αναδείχθηκε ως συνεργαζόμενη με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2012. Η Τράπεζα ως Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει φάκελο πρότασης για χρηματοδότηση έργων. Οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν από δημόσιους φορείς ή και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή και σχήματα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά έργα τα οποία υλοποιούνται σε δήμους της Περιφέρειας και περιλαμβάνονται σε Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης και τα οποία δεν μπορούν να ξεπερνούν σε προϋπολογισμό το καθένα τα δύο εκατομμύρια ευρώ, αφού στους όρους του προγράμματος «το ύψος της χρηματοδότησης για κάθε έργο που θα επιλεγεί, κατ’ αρχήν δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνολικού ποσού».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν το κείμενο της πρόσκλησης στην ιστοσελίδα του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου http://jessica-vorioaigaio.ibg.gr/, καθώς και στις ιστοσελίδες της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου www.pepba.gr/da.htm και του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Jessica www.jessicafund.gr/.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey