Το ένα μετά το άλλο σπάει τα αρνητικά... ρεκόρ η ελληνική αγορά γραφείων, η οποία παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Το ένα μετά το άλλο σπάει τα αρνητικά... ρεκόρ η ελληνική αγορά γραφείων, η οποία παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι στην Αθήνα πλέον ποσοστό άνω του 15,5% επί του συνόλου του αποθέματος γραφείων είναι αυτήν τη στιγμή κενό, ενώ όσον αφορά στις νέες μισθώσεις, στο πρώτο τρίμηνο του 2011 πραγματοποιήθηκαν συμφωνίες που αντιστοιχούν σε μισθώσεις μόλις 4.000 τ.μ..
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων «Δανός», η οποία συνεργάζεται με την BNP Paribas Real Estate, το ποσοστό των διαθέσιμων χώρων στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, στο 15,5%, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι το νούμερο ήταν 12,6%. Οι τιμές των ενοικίων στον ακριβότερο δρόμο της Αθήνας, τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, έχουν πέσει φέτος στα 264 ευρώ από 324 ευρώ ανά τ.μ. ένα χρόνο πριν, ενώ το σύνολο των νέων μισθώσεων που πραγματοποιήθηκαν φέτος ήταν για γραφεία 4.000 τ.μ. όταν πέρυσι για το α΄ τρίμηνο ήταν σχεδόν τετραπλάσιες και αντιστοιχούσαν σε 15.000 τ.μ..
... Αναδιάρθρωση
Αυτό, πάντως, που θα κυριαρχήσει στην αγορά και φέτος θα είναι οι επαναδιαπραγματεύσεις ενοικίων, την ίδια στιγμή που η αβεβαιότητα ουσιαστικά «συγκρατεί» τα όποια επενδυτικά πλάνα υπάρχουν - έστω κι αν αυτά είναι θεωρητικά. Επιπλέον, οι μετακινήσεις των εταιρειών θα συνεχισθούν και φέτος με επίκεντρο τη λεωφόρο Κηφισίας, η οποία ούτως ή άλλως είναι από τις πλέον δημοφιλείς αγορές, ενώ τα ποσοστά των διαθέσιμων χώρων, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα είναι σχετικά σταθερά για τις περιοχές που θεωρούνται πρωτοκλασάτες και θα αυξηθούν στις δευτερεύουσες αγορές, με μία πτώση που υπολογίζεται σε ένα επιπλέον 10%. Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών αναμένεται να συνεχισθεί και φέτος, εκτός κι αν οι κατασκευαστές έχουν εξασφαλίσει εκ των προτέρων το μισθωτή για το ακίνητό τους.
Μειώσεις
Στελέχη της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν ότι η μείωση των ενοικίων κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου έχει ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το 10% για τα καινούργια συγκροτήματα γραφείων: Ενδεικτικά, στη λεωφόρο Κηφισίας τα ενοίκια για τα καλά γραφεία είναι κοντά σε ένα μέσο όρο που κινείται γύρω στα 20 ευρώ ανά τ.μ. για τα καινούργια γραφεία, ενώ για τα παλαιότερα γραφεία οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 15 και 17 ευρώ ανά τ.μ.. Στη λεωφόρο Συγγρού τα ενοίκια γραφείων κυμαίνονται από 15 έως 18 ευρώ ανά τ.μ., ενώ κατά μήκος της Αττικής Οδού τα αντίστοιχα νούμερα κυμαίνονται από 12 έως 16 ευρώ ανά τ.μ.. Σε άλλες, μάλλον δευτερεύουσες περιοχές για την εγχώρια αγορά γραφείων, όπως η λεωφόρος Αθηνών και η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας, τα ενοίκια κυμαίνονται μεταξύ 12 και 15 ευρώ ανά τ.μ..
Και οι ευκαιρίες
Πάντως η κρίση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες, όπως προκύπτει στην πράξη, αν ληφθούν υπόψη οι τελευταίες πληροφορίες που θέλουν ένα μεγάλο deal να κυοφορείται, ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ, που αφορά το κτήριο όπου στεγάζεται ο όμιλος των «Ελληνικών Πετρελαίων» στο Μαρούσι. Για το ακίνητο των 28.000 τ.μ., σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφερόμενος είναι ο όμιλος εταιρειών L.P. Ellinas, ο οποίος, πέραν του συγκεκριμένου ακινήτου ιδιοκτησίας τής Ektasis Development, του κ. Π. Ευθυμίου, που έχει ενταχθεί στις διαδικασίες του άρθρου 99, έχει προχωρήσει στην αγορά και άλλων ακινήτων ιδιοκτησίας τής Εktasis και συγκεκριμένα ακινήτου συνολικής επιφάνειας 5.000 τ.μ. στην περιοχή Καλυφτάκι στην Κάτω Κηφισιά, το οποίο είναι μισθωμένο στην όμιλο TUI, καθώς και ακινήτου επιφάνειας 3.000 τ.μ. στη λεωφόρο Αλίμου, μερικώς μισθωμένο.
Η ευρωπαϊκή αγορά γραφείων
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού η ανάκαμψη μπορεί να είναι αργή μεν αλλά σταθερή. Οι προβλέψεις τής BNP Paribas Real Estate κάνουν λόγο για σαφώς μεγαλύτερη ζήτηση φέτος, την ίδια στιγμή που το ποσοστό των κενών χώρων ανά την Ευρώπη είχε αρχίσει να μειώνεται ήδη από το τέλος τού 2010. Η Γερμανία φαίνεται να οδηγεί τις εξελίξεις με υψηλά ποσοστά όσον αφορά στη ζήτηση, ενώ σαφώς πολύ υποτονική είναι η ισπανική αγορά, η οποία υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης.
Στη μεγάλη πλειονότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, τα ενοίκια για το πρώτο τρίμηνο του 2011 παρέμειναν σταθερά σε σχέση με το τέλος τού 2010, με πρωταθλητή όσον αφορά τις τιμές το κεντρικό Λονδίνο (με ενοίκιο ύψους 1.166 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο) και από πλευράς νέων μισθώσεων το Παρίσι, που είχε μεγάλη αύξηση το πρώτο τρίμηνο αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, μισθώθηκαν συνολικά 525.000 τ.μ. γραφείων. Το Παρίσι καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση από πλευράς τιμών, με 800 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο ενοίκιο, και ακολουθεί η Μόσχα με 533 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
*ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ