Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ενώ όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα εισάγονται κανονικά από την Ρουμανία, την πηγή της πανώλης
Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ.πρωτ : 314/242051/09-08-2024 εγγράφου της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών στις ΠΕ Ροδόπης, Δράμας, Αιτ/νίας, Ηλείας και Καρδίτσας, καθώς και τη συνέχιση καταγραφής νέων κρουσμάτων στην ΠΕ Λάρισας, Τρικάλων και Κορίνθου, με αποτέλεσμα την εμπλοκή στη διαχείριση του νοσήματος (Ζώνη προστασίας και Ζώνη επιτήρησης) των Περιφερειών Αν. Μακεδονίας Θράκης και Δυτ. Ελλάδας και με στόχο την αποτροπή διασποράς του νοσήματος, απαγορεύονται από 09/08 έως και 19/08 σε όλη την Επικράτεια της χώρας όλες οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή και προς θερινούς βοσκότοπους των αιγοπροβάτων και των βοοειδών τα οποία προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό.
Στις 19/08 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.
Για περισσότερες πληροφορίες για την πρόληψη και αποτροπή της Νόσου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται: για την Δ/νση Κτηνιατρικής ΠΕ Λέσβου στα τηλέφωνα 2251047427 και 2251042236, για το Τμήμα Κτηνιατρικής Λήμνου στο τηλέφωνο 2254022302, για την Δ/νση Κτηνιατρικής ΠΕ Χίου στα τηλέφωνα 2271353203 και 2271353202, για την Δ/νση Κτηνιατρικής ΠΕ Σάμου στα τηλέφωνα 2273350423 και 2273350440 και για το Τμήμα Κτηνιατρικού Κέντρου Ικαρίας στο τηλέφωνο 2275351327.
Συνεχίζεται η εισαγωγή αιγοπρόβειου κρέατος από τη Ρουμανία - την πηγή της πανώλης
Κι ενώ με την ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας πρωτογενούς τομέα και κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου απαγορεύεται στην Λέσβο και στην υπόλοιπη χώρα η σφαγή, πάχυνση και αναπαραγωγή αιγοπροβάτων και βοοειδών, δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι την ίδια ώρα επιτρέπεται η εισαγωγή αιγοπροβάτων από την Ρουμανία, δηλαδή την χώρα η οποία χαρακτηρίζεται ως πηγή της πανώλης.
Ακολούθως περιλαμβάνεται αυτούσιο ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ:
Και ενώ οι αρχές στην Ελλάδα επιχειρούν να ιχνηλατήσουν τη διαδρομή της πανώλης- δείχνοντας ως πηγή τη Ρουμανία - και να εκριζώσουν τη νόσο, οι Ρουμάνοι κτηνοτρόφοι φαίνεται πως συνεχίζουν κανονικά τις εξαγωγές προς τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με αποκάλυψη του OPEN συνεχίζουν το εμπόριο των αιγοπροβάτων αλλά με τη συνδρομή των PCR test.
Στο έγγραφο τους προς το OPEN οι ρουμανικές αρχές αναφέρουν ότι ακολουθούν πιστά τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τον περιορισμό της πανώλης.
Όμως την ίδια ώρα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι φωνάζουν για το καθολικό λουκέτο στα σφαγεία έως την προσεχή Κυριακή και εκφράζουν φόβους για Δεκαπενταύγουστο χωρίς αρνί και κατσίκι στο τραπέζι αλλά και για φαινόμενα αισχροκέρδειας.
«Αντί να απαγορεύσουν την εισαγωγή από τη Ρουμανία απαγόρευσαν τα δικά μας τα αρνιά εν μέσω Δεκαπενταύγουστου και φέρνουν αρνιά από τη Ρουμανία. Πέρσι το αρνί εισαγωγής κόστιζε 9-10 ευρώ σήμερα κοστίζει 9-13 ευρώ», ανέφερε στο OPEN ο κτηνοτρόφος Θωμάς Μόσχος.
«Γιατί να φέρνουν από το εξωτερικό και να μην σφάζουν τα δικά μας», αναρωτιέται κτηνοτρόφος. Από την άλλη ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Παύλος Σαταλιάς μιλώντας στο OPEN είπε ότι «κάποιοι παίζουν στο όνομα του κέρδους με την κτηνοτροφία, με την οικονομία της χώρας, με τη διατροφή της χώρας. Το φαινόμενο είναι τραγικό. Το ίδιο έκαναν και με τη φέτα. Νιώθουν ατιμωρησία».
Ο ΣΕΚ τονίζει ότι η απόφαση που έχει πάρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να μην μετακινούνται τα ζώα, ούτε να σφάζονται σε όλη την επικράτεια, «πλήττει την εγχώρια αγορά, τους κτηνοτρόφους, τα σφαγεία και τους κρεοπώλες και τα μόνα αρνιά που θα υπάρχουν στην αγορά θα είναι αυτά που έρχονται σφαγμένα, κυρίως από τη Ρουμανία, τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν είναι ελεγμένα από πανώλη καθώς στη Ρουμανία έχουν βρεθεί πολλά παραπάνω κρούσματα από ότι στην Ελλάδα, έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μεταφοράς της ασθένειας και χάνεται η όποια ιχνηλασιμότητα έχει γίνει έως στιγμής».
Μάλιστα προτείνει στο Υπουργείο μια σειρά από μέτρα για να αρθεί το αδιέξοδο όπως: