Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Άρση της αδικίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου απαιτεί ο Παρασκευαΐδης
Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ζητώντας την άρση της αδικίας που παρατηρείται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ως προς τις αυξήσεις πιστώσεων στα Σχέδια Βελτίωσης και απαιτώντας τροποποιητική απόφαση ως προς τον π/υ που θα καλύπτει το σύνολο των 413 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ΠΒΑ.
Στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ο βουλευτής Λέσβου επισημαίνει ότι με εξαίρεση την Αττική – που δεν χαρακτηρίζεται αγροτική Περιφέρεια - οι αμέσως επόμενες Περιφέρειες με την μικρότερη αύξηση, είναι αυτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και του Βορείου Αιγαίου.
Χαρακτηρίζει την κατανομή άδικη τονίζοντας ότι το περιεχόμενό της δεν συνάδει με την ρήτρα νησιωτικότητας του Ελληνικού Συντάγματος (Άρθρο 101 παρ. 4), ούτε καλύπτει το σύνολο της αιτούμενης δημόσιας δαπάνης για το Βόρειο Αιγαίο και αν δεν τροποποιηθεί με αύξηση, οι μισές αιτήσεις ενίσχυσης για τα ΣΒ θα μείνουν εκτός.
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η απόφαση δεν υπηρετεί ούτε την επιβαλλόμενη σύγκλιση των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών μεταξύ των Περιφερειών της Ελλάδας, προς τον μέσο όρο των Περιφερειών της Ευρώπης, κατά παράβαση των κατευθύνσεων περί Σύγκλισης της Ε.Ε., αφού οι δυο από τις πιο φτωχές περιφέρειες, ήτοι του Βορείου Αιγαίου και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τις μικρότερες αυξήσεις, 38,83% και 21,31%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η 2η πλουσιότερη Περιφέρεια της χώρας, αυτή του Νοτίου Αιγαίου, λαμβάνει αύξηση της τάξης του 92,59% και η Περιφέρεια Κρήτης, αύξηση 104,5%!
Με βάση τη δημόσια δαπάνη πριν την 2η αύξηση και την σχετική βαθμολογία βάσης του 81,47%, στο πρόγραμμα είχαν ενταχθεί μόνο 143 Σχέδια (π.χ. στη Λήμνο επί 41 αιτημάτων, εντάχθηκαν τα 14, στη Σάμο και στην Ικαρία από τα 77 Σχέδια εντάχθηκαν τα 3, στη Λέσβο εντάχθηκαν 73 και στη Χίο 53).
Με την αύξηση των 3.860.000 ευρώ, θα ενταχθούν άλλα 100 Σχέδια και θα φθάσουμε στα 243 σε σύνολο 412.
«Είμαι υποχρεωμένος, όμως, να σας επισημάνω, κ. Υπουργέ, ότι με τέτοιες Αποφάσεις και Πολιτικές, δεν συγκρατείται ο Αγροτικός πληθυσμός στην ύπαιθρο της Ελλάδας, που ερημώνει και απειλεί την επιβίωση της χώρας, ούτε στηρίζονται πραγματικά οι εθνικά ευαίσθητες περιοχές, όπως το Βόρειο Αιγαίο και η Θράκη» σημειώνει, μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι «Στο Βόρειο Αιγαίο πρέπει να δώσετε και από αυτά που δεν έχετε».
H ερώτηση
Κύριε Υπουργέ,
Η πρόσφατη Απόφασή σας, για την 2η αύξηση του προϋπολογισμού, του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης Αγροτών, της νέας προγραμματικής περιόδου, με την οποία αυξάνεται κατά 100 εκατομμύρια ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός και φθάνει τα 304.940.310 ευρώ, ποσό που καλύπτει το 75,6% της Αιτούμενης Δημόσιας Δαπάνης.
Από την παραπάνω αύξηση, δυστυχώς, στο Βόρειο Αιγαίο (της μεταναστευτικής πίεσης) κατανεμήθηκε μόνο το 3,8% !!!!, ήτοι 3,8 εκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό από 9.940.000 ευρώ στα 13.800.000 ευρώ.
Αν εξαιρέσουμε, την Αττική, που δεν είναι Αγροτική κυρίως, Περιφέρεια, οι αμέσως επόμενες Περιφέρειες με την μικρότερη αύξηση, είναι αυτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και του Βορείου Αιγαίου.
Κατά συνέπεια, αυτή η κατανομή είναι πολύ άδικη και δεν μας αξίζει, ούτε συνάδει με την ρήτρα νησιωτικότητας του Ελληνικού Συντάγματος (Άρθρο 101 παρ. 4), ούτε καλύπτει το σύνολο της αιτούμενης δημόσιας δαπάνης για το Βόρειο Αιγαίο και αν δεν τροποποιηθεί με αύξηση, η παρούσα άδικη απόφαση σας, περίπου το 40% των Αιτήσεων Ενίσχυσης για Σχέδια Βελτίωσης θα Απορριφθεί.
Έχουν υποβληθεί 412 Σχέδια Βελτίωσης για τη νέα περίοδο στο Βόρειο Αιγαίο.
Με βάση τη δημόσια δαπάνη πριν την 2η αύξηση και την σχετική βαθμολογία βάσης του 81,47%, στο πρόγραμμα είχαν ενταχθεί μόνο 143 Σχέδια (π.χ. στη Λήμνο επί 41 αιτημάτων, εντάχθηκαν τα 14, στη Σάμο και στην Ικαρία από τα 77 Σχέδια εντάχθηκαν τα 3, στη Λέσβο εντάχθηκαν 73 και στη Χίο 53).
Με την αύξηση των 3.860.000 ευρώ, θα ενταχθούν άλλα 100 Σχέδια και θα φθάσουμε στα 243 σε σύνολο 412, ήτοι ποσοστό 60% μόνο.
Η απόφαση δυστυχώς δεν υπηρετεί την επιβαλλόμενη σύγκλιση των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών μεταξύ των Περιφερειών της Ελλάδας, προς τον μέσο όρο των Περιφερειών της Ευρώπης, κατά παράβαση των κατευθύνσεων περί Σύγκλισης της Ε.Ε., αφού οι δυο από τις πιο φτωχές περιφέρειες, ήτοι του Βορείου Αιγαίου και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τις μικρότερες αυξήσεις, 38,83% και 21,31%, αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, η 2η πλουσιότερη Περιφέρεια της χώρας, αυτή του Νοτίου Αιγαίου, λαμβάνει αύξηση της τάξης του 92,59% και η Περιφέρεια Κρήτης, αύξηση 104,5%!!!!!!
Δηλαδή με απλά λόγια, τιμωρούνται ουσιαστικά οι Αγρότες των παραπάνω περιφερειών.
Εδώ, πρέπει να σας μεταφέρω ότι οι Αγρότες της Λήμνου, αισθάνονται βαθύτατα αδικημένοι, από την υλοποίηση του προηγούμενου αντίστοιχου προγράμματος και δεν είναι δυνατόν να αδικηθούνε και με το νέο πρόγραμμα, λόγω της χαμηλής εκ μέρους σας, χρηματοδότησης.
Είμαι υποχρεωμένος, όμως, να σας επισημάνω, κ. Υπουργέ, ότι με τέτοιες Αποφάσεις και Πολιτικές, δεν συγκρατείται ο Αγροτικός πληθυσμός στην ύπαιθρο της Ελλάδας, που ερημώνει και απειλεί την επιβίωση της χώρας, ούτε στηρίζονται πραγματικά οι εθνικά ευαίσθητες περιοχές, όπως το Βόρειο Αιγαίο και η Θράκη, που αποτελούν στόχο του Τουρκικού Αναθεωρητισμού και Επεκτατισμού.
ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ.
Απαιτούμε λοιπόν, την έκδοση νεώτερης απόφασης σας, που θα αίρει την αδικία, θα επιφέρει γενναία αύξηση του προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης για το Βόρειο Αιγαίο και θα εξασφαλίζει την ένταξη στο νέο πρόγραμμα Ενίσχυσης Σχεδίων Βελτίωσης όλων των Αιτημάτων των Αγροτών της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.
Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Υπουργός
ΕΡΩΤΑΤΑΙ