Νέες απειλές για περικοπή των επιδοτήσεων

01/07/2012 - 05:56
Η Ευρωβουλή υιοθέτησε απόφαση με την οποία ζητά να περικοπούν κατά 10% οι αγροτικές επιδοτήσεις που δίνονται στη χώρα μας, ως ποινή για τη μη σωστή λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου των επιδοτήσεων.
Η Ευρωβουλή υιοθέτησε απόφαση με την οποία ζητά να περικοπούν κατά 10% οι αγροτικές επιδοτήσεις που δίνονται στη χώρα μας, ως ποινή για τη μη σωστή λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου των επιδοτήσεων. Με την απόφαση αυτή, η Ευρωβουλή ζητά το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί από την Κομισιόν στο τέλος του χρόνου, αν η χώρα μας ως τότε δεν αποδείξει ότι έχουν λυθεί όλα τα σχετικά προβλήματα.

Στην ψηφοφορία που έγινε για το θέμα αυτό, 325 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, 159 καταψήφισαν και τρεις ευρωβουλευτές απείχαν.
Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε: «Καταψήφισα τη σχετική πρόταση γιατί η εφαρμογή της θα πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους και όχι τους κυβερνητικούς αρμοδίους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ, που από το 2000 αρνούνται και αποφεύγουν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.»

Πρόστιμα…

Την τελευταία δεκαετία η κακοδιαχείριση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου των επιδοτήσεων έχει στοιχίσει στην χώρα μας 1,1 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ύψος ανέρχονται τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε η επίτροπος Γεωργίας, κ. Μποέλ, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο τελευταίος, με την ερώτησή του, ζητούσε να πληροφορηθεί το ύψος των δημοσιονομικών διορθώσεων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία έτη, τις αιτίες επιβολής τους, καθώς και την πρόοδο των ελληνικών Αρχών για την ορθή λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ).
Η Δανή επίτροπος επισημαίνει ακόμη τους παραγωγικούς τομείς που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι «ο τομέας “στρεμματικές ενισχύσεις - αροτραίες καλλιέργειες” καταλαμβάνει την πρώτη σειρά με ποσό 412,85 εκατ. ευρώ, με επόμενο τον τομέα “ελαιόλαδο, έλαια και λίπη” με ποσό 283,82 εκατ. ευρώ. Οι πριμοδοτήσεις ζώων καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με ποσό 193,59 εκατ. ευρώ.».
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι αιτίες της απώλειας των κοινοτικών πόρων είναι πολύ συγκεκριμένες και διαχρονικές. Έχουν να κάνουν με καθυστερημένους και αναξιόπιστους ελέγχους, με απουσία ελαιοκομικού μητρώου, καθώς και τη μη σωστή λειτουργία του συστήματος καταγραφής ζώων.
Εξαιρετικά απαισιόδοξη εμφανίζεται η αρμόδια επίτροπος σε ό,τι αφορά στο μέλλον των γεωργικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα και υπενθυμίζει πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής, της 16ης Ιουλίου 2008, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες αγρότες κινδυνεύουν να απολέσουν το 10% των επιδοτήσεών τους εξ αιτίας της συνεχιζόμενης ανικανότητας των ελληνικών Αρχών να προχωρήσουν σε ένα αξιόπιστο σύστημα πληρωμών και ελέγχου.

Διαδικασία μείωσης πληρωμών
Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία μείωσης κατά 10% των πληρωμών προς την Ελλάδα σε σχέση με τα μέτρα γεωργικών στρεμματικών ενισχύσεων και τα μέτρα ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης, λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων στο εθνικό σύστημα ελέγχου. Οι ελλείψεις αφορούν κυρίως στο υφιστάμενο ελληνικό σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων (ΣΑΑ), το οποίο είναι αναποτελεσματικό λόγω παρωχημένων και ανακριβών δεδομένων. Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν, στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης που καταρτίστηκε την άνοιξη του 2006, να δημιουργήσουν ένα νέο λειτουργικό ΣΑΑ έως το τέλος του 2008, με στόχο τη διόρθωση των ατελειών του υφιστάμενου ΣΑΑ. Πρόσφατος έλεγχος εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας απέδειξε ότι αυτό το βασικό στοιχείο του ελληνικού σχεδίου δράσης δεν υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.»
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey