Στα 600 έφθασαν τα πρόβατα που σφάχθηκαν λόγω του καταρροϊκού πυρετού έως την περασμένη Παρασκευή. Οι τελευταίες σφαγές έγιναν στην Καλλονή και τη Στύψη
Στα 600 έφθασαν τα πρόβατα που σφάχθηκαν λόγω του καταρροϊκού πυρετού έως την περασμένη Παρασκευή. Οι τελευταίες σφαγές έγιναν στην Καλλονή και τη Στύψη, ενώ σήμερα ή εντός της εβδομάδας πρόκειται να γίνει νέα σφαγή προβάτων στο Λισβόρι, όπως δήλωσε στο «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.
Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι η έκταση του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν δηλώσει όλα τα ζώα που αρρωσταίνουν.
Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας που είχαμε το Σαββατοκύριακο κάνει αισιόδοξους τους κτηνιάτρους και τους κτηνοτρόφους ότι σύντομα θα σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας. Αρκεί, βέβαια, οι καιρικές συνθήκες να μη βελτιωθούν.
Ωστόσο, ήδη τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει από την ασθένεια είναι μεγάλα. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Μανταμάδου που ζητάει την άμεση λήψη μέτρων στήριξης των κτηνοτρόφων.
Ειδικότερα ζητάει:
- Να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ασθένειας και τον περιορισμό της, καθώς και την εξάλειψή της.
- Να αποζημιωθούν πλήρως όλοι οι κτηνοτρόφοι που τα ζώα τους έχουν προσβληθεί από τον καταρροϊκό πυρετό και η αποζημίωσή τους να υπολογιστεί ως πλήρους παραγωγής μονάδα για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.
- Να επιδοτηθούν κατά 50% οι ζωοτροφές μέχρι τη λήξη της καραντίνας.
- Να γίνεται σωστή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από τους αρμόδιους επιστήμονες, για να αποφευχθούν φαινόμενα παραπληροφόρησης όπως στο παρελθόν.
- Να στελεχωθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία και το κτηνιατρείο για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στον κτηνοτρόφο.