Ξεκίνημα δακοκτονίας με Fastac

01/07/2012 - 05:56
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του και απαντώντας σε σχετική κριτική που υπήρξε και από μέρους νομαρχιακών συμβούλων, ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, επιβεβαιώνει ότι στο φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας δε θα χρησιμοποιηθεί το Lebaycid.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του και απαντώντας σε σχετική κριτική που υπήρξε και από μέρους νομαρχιακών συμβούλων, ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, επιβεβαιώνει ότι στο φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας δε θα χρησιμοποιηθεί το Lebaycid. Η ποσότητα που στάλθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι 5.700 λίτρα, τα οποία είχαν λήξει από τον Ιανουάριο. Η πρώτη διαβροχή που ξεκίνησε χθες Τετάρτη, γίνεται με Fastac, όπως είχε γράψει πριν μέρες το «Ε».

Στις 19 Ιουνίου 2009 παραλήφθηκαν τα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα Fastac και Success, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά την α΄ γενική διαβροχή η οποία αρχίζει την 1η Ιουλίου 2009. Τα εν λόγω φυτοφάρμακα ήδη έχουν διανεμηθεί στα 177 συνεργεία του νησιού.
Σε ό,τι αφορά στην περσινή χρονιά, ο κ. Βογιατζής αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκε το Lebaycid που είχε σταλεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη με ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο του 2007. Η χρήση του έγινε μετά από έγκριση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή του Παλαιοκήπου και ψεκάστηκαν περίπου 50.000 στρέμματα κατά τη β΄ γενική διαβροχή, σε σύνολο 350.000 στρεμμάτων.

«Θετικά αποτελέσματα»

Στη συνέχεια ο νομάρχης αντικρούει τις κατηγορίες που υπήρξαν για αναποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου από το Lebaycid και γενικά για αναποτελεσματικότητα του περσινού προγράμματος δακοκτονίας. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, γεγονός που αποδεικνύεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία των ελαιοτριβείων. Σε συνολική ποσότητα παραγωγής ελαιολάδου των 8.637.199 λίτρων, οι ποσότητες των εξαιρετικώς παρθένων και παρθένων ελαιολάδων ανέρχονται στο ποσοστό του 66%. Όσον αφορά στη μειωμένη παραγωγή κατά το 2008, αυτή οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες που επεκράτησαν κατά τη διάρκεια της καρπόδεσης την άνοιξη του 2008. Με τεκμηριωμένη εισήγηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον ΕΛΓΑ και δικές μας παρεμβάσεις προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο νομός μας εντάχθηκε από τους πρώτους στις αποζημιώσεις που εδόθησαν την άνοιξη του 2009 με τη καταβολή 15 ευρώ ανά στρέμμα από το πακέτο μέτρων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.»
Τέλος, ο νομάρχης σημειώνει ότι είναι «ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε ό,τι αφορά τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Εάν ενθυμείσθε», λέει, «το 2004 με προσωπικό μου έγγραφο προς τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είχα ζητήσει τη χρησιμοποίηση του νέου φυτοφαρμάκου Success (Spinosad) για όλο το νησί. Πράγματι επετράπη η χρήση του για 15.000 στρέμματα και εν συνεχεία αυξήθηκε στα 100.000 στρέμματα τα επόμενα χρόνια. Το εν λόγω φυτοφάρμακο προωθείται να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία.»
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey